Najdi forum

črni kruh

Obarvana moka?

Že nekajkrat sem slišal, da nekateri peki pečejo posamezne vrste črnega – enotnega kruha iz moke katera je v osnovi bela z dodanim barvilom – pobarvana moka. Glede na to, da so nekateri “črni” kruhi” res tako rahli – penasti bi to skoraj verjel.

Ali ve kdo kaj o tem?

LP Davorin M.

Če se želiš prepričati iz katerih sestavin je kruh, ki ga kupuješ, reci prodajalki naj ti pokaže deklaracijo. In če je na njen napisano, da kruh vsebuje moko tip 850, to pomeni, da je črn. Če pa piše tip moke 500, je to bela moka in zraven dodano barvilo, ki kruh obarva temno. to barvilo ni skodljivo, vendar pa ti ni prijetno, ko veš, da te ima nekdo za norca. Če pa je tip moke celo višji od 850 je toliko bolje, ker pomeni da je graham ali pa kaj vmes.

Tudi mene zelo zanima, kakšen kruh kupujem v resnici. Ali je kdo že vprašal prodajalko? Si lahko informacije delimo?
Jaz kruh kupujem v glavnem samo v soboto dopoldne, ko je v trgovini gužva in ni ravno pravi trenutek za takšna vprašanja. Ko mi bo kdaj uspelo, bom napisala. LP

Svetujem ti, da sam doma spečeš kruh, pa boš videl, kakšen bo. Jaz sem ravno danes spekla en polnozrnat kruh, eden pa iz moke tip 1100, pa ti povem, da ta zadnji, ki bi naj bil črn, sploh ni zelo temen. To pomeni, po moje, da imajo tisti črni v trgovini razne dodatke.Če ne zaupaš pekom in bi rad jedel boljši kruh, ga peci doma. Je veliko bolj dober, zdrav, pa tudi cenejši. LP

Dobro leto pečem kruh sama (najrazličnejše vrste) in ni moke na tem svetu, ki bi naredila kruh tako črn kot je kupljeni.

Poskusi sam, pravi užitek. Poleg tega, verjameš ali ne, ti ne vzame veliko časa!

LP

Dodatki za katere jaz vem, da obarvajo kruh in se jih zato tudi uporablja so:
molasa, kakav, uporaba kave (iz prazenih zitrnih zrn) namesto vode.
Strasna barvila kajne?
Lahko pa pripravite rdec kruh (sok rdece pese), pa zelen (spinace),…..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close