Najdi forum

Bučke

Pozdravljeni!

Na vrtu imam lepe bučke. Ker jih pripravljam samo na dva načina, to je panirane in v omaki, (drugače ne znam) vas prosim da mi kdo zaupa še kakšen recept. Hvala in lep pozdrav.

Evita

Ojla Evita,

bučk tudi jaz ne pripravljam na ne vem koliko načinov, ugotovila pa sem, da se krasno podajo v zelenjavno enolončnico, saj jo primerno zgostijo. Poskusila sem tudi pečene (malo olja, popočeš z obeh strani, soliš, ali pa kar dodaš k mesu nekaj minut preden je pečeno).
Poleg klasične omake je zelo dobra tudi ratatouille – jesenska prikuha. Na olju popražiš malo čebule, dodaš bučke, papriko, paradižnik, jajčevce (olupljene, razgrenjene, če niso mladi), strt česen, poper, sol. Vse skupaj dušiš do mehkega. Zraven gre pečen krompir, meso…

Veliko kuharskih užitkov!

Maja

Meni so zelo všeč tudi narezane na tanke kolobarje in spražene na čebuli … mljask

Tini

Jaz mlade bučke operem, podolgem prerežem na štiri dele, narežem na rezine in kuham dobrih 5 min v majhni količini vode (lahko tudi na sopari). Ohlajene potem zmešam v paradižnikovo solato, v katero dam včasih še malo sira (lahko tudi feta), ali tuno iz konzerve ali …..po želji (okusu in domišljiji).

Lp Aja_ba

Polnjene bučke! Bučko po dolgem prerežeš, izdolbeš, potem pa napolniš polovice npr. s faširanim mesom (že do konca pripravljenim), jaz zraven dam še tisto meso od bučke, ki sem ga izdolbla. Daš v pekač ali pa v ponev in popečeš. Malo pred koncem daš lahko gor še sir, pa preliješ z jajcem in kislo smetano….super! Če so pa bučke že precej velike, jih pa že izdolbene samo za kakšno minuto vržem v krop, da se malo zmehčajo in so potem hitreje pečene.

Poleg vseh naštetih receptov pri nas bučke polnimo še z gobicami in rižom.
Na vrhu pa še malo sira, ko jih pečemo…

Jaz velikokrat bucke naribam na tanke rezine, in jih prazim na malo masla, dodam strok cesna in petersilj…kuham dokler ne izpari vsa voda, ki jo dajo od sebe in se odlicno poda kot priloga k mesu in tortelinom….

Zelo dobre pa so tudi polpete iz buck. Bucke naribam na tanke rezine (cca 70 dag / 4 osebe), jih posolim, pustim 10 – 15 minut, jih odtisnem. V drugi posodi zmesam dva ali tri jajca, posolim, popopram, dodam nasekljan petersilj, zlico ali dve drobtin in zlico moke. To zmes mesas, da postane bolj gosta, mora pa biti valjno, nato v to maso vmesam bucke, ki sem jih odtisnila, nato pa kar z zlico dam na vroce olje in zlatorumeno zapeces! Ooooo, kolk je pa to dobro…sploh pa zraven kisanega krompirja… Mljask!!! Mogoce se zdi veliko dela, ampak je to narejeno v parih minutah.

Dober tek!

Uh svetovno pridejo kot “narastek” testo (vlečeno) v stekleno posodo za pečico… pa pol bučke naribane not pa se to poliva z kombinacijo jajc, smetane,… Odlično pride…sam moram doma za recept pogledat, ga ne znam na pamet. To u glavnm spečeš u pečici pa pride neki u stilu lazanje. Fuuul dobro! Mnjami kok sem lačna ratala!
Pa bučke naribane prepražene z prežvrklanimi jajci spečeš u ponvici pa je tut odlično kot priloga seveda!

Zdaj se mi pa res že sline cedijo. Bom vse sprobala, sploh pa zato, ker sem prebrala kako zdrave so bučke. Jaz delam še zavitek iz buč. Je isti kot jabolčni.

LP

Evita, ta zavitek iz bučk je potem sladka jed? Kaj dodaš na testo bučke, sladkor – še kaj?

Andreja, daj še ti napiši recept prosim.

Naredim vlečeno testo, kot za vse zavitke( pribl. pol kg moke, eno jajce, malo posolim in kanem malo olja in malo kisa.) Pregnetem ga kar v multipraktiku, da je mehko in lepo povezano. ne sme se prijemat na roke. Potem ga dam v posodo počivat vsaj za dve uri, in ga prelijem z oljem. Tega testa je potem za tri trake zavitka, če imaš ta velik pekač, ki spada k štedilniku.Jaz dam v en pekač tri trakove, da se ne tiščijo- se bolje speče.

NADEV 1/2 kg skute( če je imam več je dam tudi do 1 kg)
5 jajc
1 kisla smetana
To vse zmešaš in daš na polovico testa , ki ga potem zaviješ v trak, drugo polovico pa na tanko premažeš z oljem.
Na vrh te mase potrosiš malo cimeta, sladkor po okusu in krušne drobtine(pribl. dve pesti za cel zavitek). Bučke pa naribaš na rezance .naj jih bo od 1/2kg, do 1 kg. To pač po okusu.
Pečeš pribl. eno uro pri 180 stopinjah.
Upam da se bo kdo znajdo. je vse napisano bolj približno, ker jaz nikoli ne tehtam, ampak delam kar od oka.Noter dam, kar pač imam pri roki. Ta iz bučk ima skoraj isti okus, kot jabolčni zavitek. Je pa res , da je topel bolj dober, kot mrzel.

Hvala, se začenja sezona bučk, pa bom sebe prevarala z enim takim zavitkom (ker sicer obožujem jabolčnega :)))

Lp

Ja veš, ko poveš , da je iz bučk ga nekateri ne jedo. Če si pa tiho, pa vsak misli, da so noter jabolka.LP

;::)))))

Se en nasvet za polnjene bucke, ki so naravnost cuuudovite (tudi ce si tako zagrizen mesojecec kot sem jaz)…

Najprej skuhas vso mogoco zelenjavo (narezano na male koscke) – jaz dam npr. krompir, grah, fizol, korencek, lahko tudi koruzo in zelje (paradiznika obicajno ne, ker bi prevel pokislil zadevo)… po zelji skratka.
Bucke prerezes na pol (olupa jaz ne odstranim, ampak bucke samo dobro umijem), lahko jih malo v vreli vodi poparis, da je kuhanje prej gotovo (semena seveda odstranis, jaz pa bucke se malo izdolbem in to potem dodam ostali zelenjavi). No, ko je zelenjava kuhana (ne prevec), napolnis bucke (v pekacu), potreses s sirom in peces v pecici pri enih 200°C dokler se bucke ne razmehcajo (jaz obicajno preostalo zelenjavo, ki ne gre v bucko kar okoli bucke nalozim, ker se hitreje zmehca).

Aja: zelenjavo jaz zacinim s soljo, poprom, malo vegete in cesnom (stisnjenim)…

Pa dober tek!

Z bučkami lahko popestriš tudi navadne makarone ki jih pripravljaš z omako iz mletega mesa, zraven pa zamešaš še bučke, ki si jih prej do mehkega zdušila na žlici olivnega olja, potreseš še s parmezanom in je super.
Enostaven zavitek iz bučk lahko hitro narediš iz listnatega testa, ki ga le razvaljaš in nadevaš z enako pripravljenimi bučkami, kot v prejšnjem receptu – dušene z malo olja. Zviješ in premažeš z jajcem ali maslom in spečeš.
Lahko jih narežes na kocke, narežeš sir na kocke in v plasteh naložiš v pekač, plast sira potreseš z muškatovim oreščkom, preliješ z mešanico mleka in jajca, če te ne motijo kalorije lahko daš smetano namesto mleka, vrhnja plast naj bo sir in spečeš v pečici.
So pa tanko zribane sveže bučke za spremembo dobre tudi v solati ali kot dodatek solati.

Omako za makarone pripravim samo iz bučk, paradižnika in na trakove narezanega rdečega korenčka. Na olju prepražim malo česna, dodam zelenjavo, malo solim in popram ter do mehkega dušim. Kuhane makarone prelijem z omako in potresem nariban sir. Moji sploh ne pogrešajo mesa, tako je to dobro.

Jaz imam pa se en – recept moje stare mame, zmeraj smo vsi zmazali ta velik pekač za zajtrk: narediš testo za palačinke (malo gostejše), vanj daš bučke na kocke narezane, pečeš v pečici. Ko se speče, namaži povrh s kislo smetano… Podobno sem pa tudi že jedla na drugačen način: gostejše testo za palačinke, naribane bučke in pečeš žličnike v olju (zajemaš z žlico).

750 g bučk naribaš in posoliš, pustiš stati ca 20 min, nato ožameš. Žvrkljaš 3 cela jajca, dodaš stisnjen česen po okusu ( jaz dam 3-4 stroke), 1 šopek seseklanega drobnjaka, malo popraš, 20-30 dag naribanega sira (edamec, gouda) in ožete bučke, zmešaš. Posuješ z 2-3 žlicami krušnih drobtin, ponivno premešaš.. Zložiš v pekač, posuješ z 2 žlicama krušnih drobtin in kosmi masla. Pačeš 30-40 min na 180.
Toplo je zelooooo dobro, hladno je zelo dobro.

Polno je bučk in sem res morala probat narest kaj na novo. Prepražla sem čebulo, dodala na kolobarčke narezane mlade bučke, še zopet malo pražla. da so postale bučke mehke , nato pa sem dodala stepene jajce, posolila in popoprala.Princip, kot bi delal gobice, pa tud okus je bil čist podoben. Vse smo pojedli. MLJASK. LP

Bučke naribaš, posoliš in pustiš stati 20 minut, nato jih ožameš, zribaš korenček,
sesekljan česen, vrečko parmezana, 3 jajca , sol, poper , petršil in vegeto. Jaz
dodam par žlic vode in naredim testo kot za palačinke, ne pretrdo ne premehko
in z žlico dajam cvret v vroče olje, naredim bolj tanke, da se lepše spečejo.
mljam…..

Pa sem vam ne zdi škoda za vitamine in druge minerale, ki jih izgubite če bučke posolite in ožemate in potem še cvrete v maščobi pri visokih temperaturah.
Ali menite, da je to potem še zdrava prehrana? Jaz sama jih jem tudi kar tako presne, namesto sadja — kot jabolka.
Pa brez zamere in lep pozdrav.

ivaS, res imaš prav, jaz večkrat k paradižnikovi solati dodam še na kocke narezane bučke, papriko, …. , in je super. Ali pa kuhan ohlajen riž, pa zopet dodaš vso zelenjavo , ki jo imaš pri roki, tud na kocke narezane bučke, lahko še malo salame ali sira, ali pa jajčko, kis,olje sol,… Super za pojest. Moram pa priznat, da sem surove začela uživat šele letos, prej niti nisem vedela , da se lahko jedo surove.LP

Sem poskusila – noro dobro!!
Meni s obolj všeč mrzle.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close