torta v obliki pikapolonice
Pozdravljeni, kuharji in/ali gurmani.
Prestolonaslednica si je zaželela rojstnodnevno torto v obliki pikapolonice. Nisem preveč doma na slaščičarskem področju, pečem sicer rolade, pa kakšno torto, zavitek, pito, vendar …
Mi morda lahko kdo pomaga z nasveti, kako naj naredim res okusno dvodimezionalno pikapolonico (sama sem najprej pomislila na sadno rolado s smetano, ki bi jo prerezala in recimo na dve spodnji dala eno zgornjo, vse skupaj prelila z kašo iz ribeza ali jagod in želatine, nakar bi nalepila še pike iz npr. čokolade).
Hvala vsem za pomoč in prijazne nasvete,
Okusno sadno solato v ohlajeni meloni vam privoščim na ta vroč dan,
Ali
Ali pozdravljena!
Tudi jaz dobim vsako leto težje naloge za RD torte: od Miki miške, ribe, metulja, ure… Tudi o pikapolonici je bilo enkrat govora, pa sem ju uspela prepričat v nekaj drugega. Vendar se razmišljala o tem, kako bi jo naredila. Idejo sem dobila v knjige od dr.oetkerja, naslova pa se zdajle n spomnim. V glavnem: spečeš rolado, jo namažeš z marmelado, zviješ, narežeš na kose in s temi kosi obložiš npr. skledo za solato. V sredino potem izmenično daš biskvit in sadje s smetano (običajen nadev za torto), postaviš vse skupaj v hladilnik in drugi dan streseš ven (upam, da bi šlo) in okrasiš s smetano, kateri si dodala rdečo barvo in narediš čolokadne pike. Za tipalke lahko namočiš bobi palčke v čokolado in to je to.
Preizkušeno to ni, poskusi, mogoče bo pa šlo.
Veliko uspeha in vse najboljše tvoji pikapolonici.
Naj še jaz dodam svoje. Naredi tortico, kakor so ti zgoraj svetovale, za “rdeč preliv pa reje kupi marcipan, ki ga obarvaš rdeče in črno in tako oblečeš pikapoko. Škoda da ti ne morem pokazati slike, kijo imam sedaj v pisarni na mizi, od pikapoke ki jo je imela moja mala za 1 rojstni dan.
Zgledala je pa takole: Spodaj je bila približno 8 cm. navadna okrogla torta na njej pa nato “hribček”, ki ga je slaščičarka naredila tako, da je položila par plasi testa eno na drugo(vmes sadje) in so se zmeraj višje so bile, manjšale. Na ta hribček je nato naredila rdeča krilca iz marcipana (tako da je marcipan ves hribček tudi skupaj držal) po sredini je bil črn marcipan, da je zgledalo, kot da so krilca odprta in nato še črne pike.Spredaj (tam kjer je bila še okrogla torta se pravi čisto spodaj na krožniku) je pa naredila še eno kepico (glavo) in nanjo iz smetano narisala učke in usteca, kakor da se pikapoka smeji. Glava in spodnji -okrogli del torte pa sta bili politi s čokolado. Kakor je blio prostora okoli po krožniku pa je naredila še vrtnice in travico (vrtnice lahko kupiš pa že narejene v trgovini).
Nekj bi se dodala, samo tako, za informacijo…. ce bolj veliko pecete torte, mogoce celo za prodajo, pojdite po material (okraski in ostale stvari) v Crnuce v tisto rdeco ceglasto stavbo na desni strani, ce prides iz obvoznice. Tam imajo Vrhniske pekarne vse potrebno za peko tort, sicer v vecjih kolicinah! Se splaca pogledat, se kar najde!
Živjo, Hali, praznovali bomo (šele) prihodnjo soboto. Toliko prej sem spraševala iz gole previdnosti – ker ne maram “frke” v zadnjem trenutku.
S hčerko (moj slaščičarski pomočnik :))) ) sva se odločili, da bova – kot mi je bilo svetovano – spekli rolado, jo namazali in razredzali ter obložili največjo skledo za solato (in jo prej obložili še z alufolijo, morda bo šla zadeva potem lažje ven – sicer bomo pa prišli do nove sklede :))) ).
Seveda bom poročala, kako je umetnija uspela – da bo dobra, ne dvomim, če bo pa tudi “za pogledat”, pa samo upam….
Prijeten vikend in še enkrat hvala za pomoč!
Ali in ponosna skoraj 6-letna slaščičarka Ana
Tista trgovina je krasna. Najdeš vse, da je še tako preprosta torta ali kaka druga sladica megalomanska. Ali, tam boš našla tudi barve, tako lahko tortico, ki jo zložiš v nadstropja, kot je bil podan en predlog, preliješ z rdečo barvo, to ni škodljivo za otroke, ker je pravzaprav obarvana želatina, so pa tudi nekakšne kremaste mase, ne vem, kako se jim reče, malo velika pakiranja so, ampak jaz sem kupila maso z okusom jabolka in čokolade. Obe sta čudoviti, krema okusa po jabolku je zelo svetle barve, so kot nekakšni pudingi, dodaš ji še ekstrakt rdeče barve, pa je. To z nadstropji se res obnese, jaz sem tako naredila čokoladnega ježka (bolje rečeno ježa), dodala sem mu še bodice iz narezanih mandljev, ga obilno polila s čokolado, potem z učki in smrčkom je bil pa prava bomba, otroci so zelo navdušeni.
Lp.
Forum je zaprt za komentiranje.