Jedi z žara
Pri nas pripravimo takole:
Bučke ali pa malancane narežeš na slab cm debelo, naložiš na prtič, posoliš in pustiš kakšne pol ure (da spustijo vodo). Na ražnju kolobarje z obeh strani popečeš, nato na vsak kos dodaš paradižnikovo mezgo, malo origana in kos sira. Ko je sir stopljen, je končano.
Ob tem lahko postaneš vegetarjanec, tako je njammm!
Dober tek!!!
Draga Karmen,
v junijski števili revije Dober tek so trije recepti “drugačnih” jedi za žar in še recepti za tri omakice.
Jajčevci na žaru, so podobi kot jih je opisala bučka, le da ko so jačevci že pečeni, se jih namaže z gosto paradižnikovo omako (v katero vmešaš prej popraženo čebulo in česen, sol, kajenski poper in sladkor) ter zraven dodaš na kocke narezan kozji sir ter še enkrat popečeš za eno do dve minuti. Preden jih postrežeš potreseš z timjanovimi listi.
Petem so še ražnjici iz bučk; izmenično na palčke natikaš bučke, čebulo in gobe (šampinjone) pred peko jih začiniš z limoninim sokom, strtim česnom, sol in poper.
Tretja jed je sadje na žaru; predlagan je ananas, banane in suhe slive, ki jih oviješ v mesnato slanino in spečeš.
Če želiš še omakce k jedem z žara, povej jih bom prepisala.
Sedaj pa res dober tek
Jagoda
Ok najprej recepti, potem pa še nekaj hintov:
*Zeliščna omaka s šunko.
Sestavine:
2 nasekljani šalotki
3 nasekljani šampinjoni
2 dag masla, čajna žlica kisa
pol jedilne žlice paradižnikove mezge
2,5dl omake za pečenko
10dag nasekljane kuhane šunke
šopek drobno nasekljanega petršilja,
pol jedilne žlice nasekljanih kaper
Priprava:
Salotko in šampinjone svetlo zarumenimo na maslu. Zalijemo s kisom, dodamo paradižnikovo mezgo in hitro prepražimo. Zalijemo z omako za pečenko in prekuhamo. V omako vmešamo šunko, nato pa še kapre in peteršilj
*Pikanta omaka
Sestavine:
4 jedilne žlice belega vina
4 jedilne žlice vode
pol jedilne žlice belega vinskega kisa
2 drobno nasekljani šalotki
2,5 dl omake za pečenko
2 drobno nasekljani kisli kumarici
šopek drobno nasekljanega petršilja
šopek drobno nasekljanega pehtrana
malo soli in sveže zmletega popra
Priprava:
Šalotko, belo vino, vodo in kis povremo do polovice, dolijemo omako za pečenko in zgostimo. Vmešamo kumarice in zelišča. Omako začinimo s soljo in poprom.
*Bearnska omaka
Sestavine:
ena dobro nasekljana šalotka
malo timjana in lovorov list
zdrobljena poprova zrna
čajna žlička vinskega kisa, malo vode
2-3 rumenjaki, 25 dag masla
malo kajenskega popra
šopek nasekljanega pehtrana, malo soli
Priprava:
Šalotko, začimbe, kis in malo vode zavremo ter nekoliko zgostimo. Ko se zmes nekoliko ohladi, jo precedimo skozi gosto sito. Dodamo rumenjake in nad paro stepemo v gosto maso; odstavimo s kuhališča, po žlicah dodajamo razpuščeno, vendar ne prevroče maslo in stepamo. Omako začinimo s soljo in kajenskim popram. Na koncu vmešamo še prehtran.
* Pa še ena od moje sošolke
V kislo smetano, daš srodbno narezano (nasekljano rdečo čebula), nato postaviš za nekaj ur (vsaj 4) v hladilnik, da se čebula razpusti. Po želji dodaš začimbe (drobnjak, petršilj,…) vse zelo drobno nasekljano. Ta omaka se sicer bolj servira pri španskih čipsih, samo zame ima kar osvežujoč okus.
Še tole, v tej številki je še nekaj receptov za žar (prej še nisem utegnila vsega dobro pogledati): predlagajo še: piščanec na žaru s kumaričinim jogurtom, jagnetino z zelišči, ribe na žaru, svinsjki file na žaru (vzameš file, vanj zaviješ bučko, ter vse povežeš s slanino. fileje prej daš v marinado narejeno iz: olja, timjana, koromača in šatraja, stisnjenega česna, limoninim sokom in poprom.), krompirjevi hlebčki na žaru.
Mislim, da sem opisala vse…. če bi še kak recept, kar povej… pišem lahko samo še jutri… če se ne bom zgubila med pakiranjem….
Upam, da ne bo preveč dišalo in pridišalo do mene… verjetno samo nekaj km daleč
Jagoda
Forum je zaprt za komentiranje.