beluši-šparglji
Zdravo!
Ja nam doma na vrtu rastejo beluši, in sicer že 4. leto. To ti pravim zato, ker če se boš odločila, da jih posadiš jih je treba 3 leta samo negovat in ne jesti, kar pomeni, da jih boste lahko jedli šele čez 4 leta – četrto leto se jih lahko že reže, sicer pa si poglej v razne knjige, kjer o njihovi negi ogromno piše.
Res so zelo dobri za telo, ker vsebujejo take substance, da te očistijo vseh strupov v telesu, ki se z drugo hrano kopičijo (te strupe lahko zavonjaš ko greš na wc – voda grozno smrdi J), imajo malo kalorij in so nasitni in zato tudi primerni za hujšanje. Jaz zdaj točno ne vem kaj vse vsebujejo, vendar pa vem da so zelo zelo zelo zdravi. Če pa greste kaj na morje za praznike, pa jih lahko ob cesti kupite – to so sicer divji šparglji, ki pa isto delujejo kot gojeni in so isto zelo dobrega okusa (vem da jih prodajajo ob cesti proti Poreču, ker je zdajle glavna sezona za njih in se ti res splača vstavit, če pa ti ni zoprno hoditi po njihovih travnikih in gozdovih jih greš pa lahko nabrat tudi sama – zelo zgodaj zjutraj, ker drugače so že vsi pobrani)!
Sem še malo pobrskala… Predvsem zeleni šparglji imajo oz. vsebujejo koristne snovi. Veliko imajo vitamina A in K, železa, aminokislin, magnezija in kalija. Šparglji spadajo pod asparaguse in snov, ki jo vsebujejo, asparagin, spodbuja delovanje ledvic in zmanjšuje oz. preprečuje vnetja. Delujejo pa tudi kot diuretik, torej pomagajo pri hujšanju in izgubi celulita.
Upam, da sem ti kaj pomagala!
Pozdravček!
Forum je zaprt za komentiranje.