Najdi forum

sp

Pozdravljeni!
Zanima se za odprtje sp-ja, vendar nikjer nne najdem enega odgovora. Zanima me do česa si upravičen pri bolniški nad 30 dni. Ali ti ZZZS plača samo prispevke ali dobiš tudi 80% plače vezane na prispevke preteklega leta?
Prosim, če mi lahko kdo z že odprtim sp da čim več informacij. V kolikor ve še kakšne primerne informacije ob odprtju sp-ja. Rada bi imela čim več informacij razčiščenih, vendar ti nihče ne zna pomagat.

Hvala, Janja

Ajpes bi moral vedet…

30 delovnih dni(to je cca skoraj mesec in pol koledarskih dni) so tvoje breme. Po 30 dnevu, si v breme ZZZS in sicer dobiš refundirano, kot si rekla 80% od višine vplačanih prispevkov. Nisem pa še koristil, tako da natančno ne vem, mislim da je tako.

Hvala…odprla bi spletno trgovino…dostikrat imam bolniško za tamalo..lahko v tem primeru še vedno delaš oziroma izstavljaš račune..in kako je v primeru prokurista?

Doma bi delala iz sedežne, bila na bolniški zaradi otroka in vlekla bolniško od države???
Saj ta država res mora propadit, ni druge…

ne, enTip…za daljšo porodniško sem čisto informativno spraševala…jaz pa sem za malo po par dni na bolniški..kar pa si krijem sama!!
če nimaš kakih pametnejših odgovorov bi prosila, da ne sodeluješ..ker ne nameravam nikogar okol prenašat, pač pa se hočem o vsem pozanimat, ker sem v teh stvareh laik.

Lepo te je ownal

Lp

Enostavno BOg

Pozanimaj se, ali se lahko v primeru, da zapreš sp, prijaviš na zavod za zaposlovanje kot brezposelna in dobiš nadomestilo, Mislim, da je to najbolj ozko grlo…

Če imaš sp, ti bolniške ne krije nihče. Če si takrat sposobna kaj narest, kul, če nisi in ležiš v postelji, boš pač mela minus.

Kolikor jaz vem, je nega za otroka ali spremstvo refundirano v višini 100%.
Bolniška zate – nad 30 delovnih dni, vendar za tako dolgo bolniško moraš biti napol truplo.
Račune za opravljene storitve lahko tačas izstavlja tudi računovodkinja.

..... [i]Damn! I'm so good in bed. I can sleep for hours.[/i]

No ti bom jaz odgovorila kako je z bolnimi otroci….
Ko je otrok bolan, se ga pusti v domači oskrbi, če stvari niso boljše se po določenem času opravijo nadaljne preiskave, da se ugotovi kaj je na stvari, v kolikor ni bistvenih sprememb ali pa, da se stvari še dodatno poslabšajo se otroka napoti v bolnišnico. Ko je otrok v bolnišnici, pa staršem (če ni mati, ki doji otroka!) bolniška ne pripada. Tukaj, da ti odobrijo nego za otroka, mora bit kaka poškodba ali kaj takega, da otroka ne zadržijo v bolnišnični oskrbi, v nasprotnem primeru, če se gre za kake bolezni, pa otrok ostane v bolnišnici.
Sploh je zdravniška komisija zelo pozorna do ljudi, ki imajo s.p.-je, ker je prihajalo do zlorab. Glede na to, da počasi prehaja na sistem, ko je vse nekako povezano med sabo in se tudi preverja bi ti take stvari odsvetovala, ker to je spet zloraba bolniškega staleža, ti pa bi delala od doma in še dodatno služila.

Ko ti zboli otrok, dvigneš bolniški list, ga neseš potrdit na DURS, narediš kopijo in original oddaš na Zavod za zdravstveno zavarovanje, kopijo pa računovodkinji, da ti lahko obračuna za prispevke. Za časa nege otroka imaš plačane prispevke in tudi plačano bolniško. Nakazano dobiš nekje v 14-ih dneh od oddaje bolniškega lista na zavod.

Enako je z bolniško nad 30 delovnih dni.

Nega otroka ni problem, traja morda en teden in tu ti nihče ne bo kompliciral. Račune ti lahko izdaja računovodkinja. Ko pa si dva meseca sama na bolniški pa moraš skoraj nekoga zaposliti.

Imam izkušnje z obema bolniškama.

Hvala!!
wert, rada bi te vprašala za bolniško otroka ki traja krajši čas (pod 30 dni), ali ti v tem primeru tudi pripada bolniška in plačilo prispevkov? tako sem jaz zdaj to razumela..ker jaz sem mislila da si za nego otroka pod 30 dni v breme delodajalca oz. sebe v tem primeru!

Hvala..

Nega otroka oz. bolniška za otroka je od prvega dne naprej krita s strani države, plačilo prispevkov ter bolniško nadomestilo. 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close