Slovenski klasiki
F. Levstik Martin krpan, Deseti brat … sramota za državotvorno držo
I. Cankar -*vse* – katastrofa za ponosno držo naroda
S. Gregorčič *vse* – katastrofa od razvajenega mulca
I. Tavčar – zahojenec in butl
F. Bevk – bog se nas usmili takega dripca
F. Prešeren … sprejemljiv — vsaj forme pisanja je utemeljil Sl jeziku
M. Kranjec sprejemljiv — vsaj nekaj človeškega o ljudeh je pisal
….
bemti … nobenega, ki bi napisal kako se koga skrajša za glavo, da se pride do oblasti ☺
aja … mu v 3 stavkih dokažem, da je poguben ☺ … a je za koga napisal, da je bil škodliv za narod in njegovo substanco … al je samo denar vlekel kot “javni delavec” ☺
Kar nekaj težav sem imel v šoli zaradi SLO klasikov.
Preveč sem jih prebral (pravzaprav vse), a sem imel drugačen pogled na vsa te pijance, pedofile, zatajevalce mater, poklekarje, ……………………. .
O tistih, ki so se res potrudili, da bi povedali pravo reč, se seveda ni govorilo in učilo, ali pa so bili omenjeni kot marginalci.
Kmecl me ni nikoli prepričal.
Sorry, ampak pri Prešernu me je pa že kot otroka zmotilo pomanjkanje neke moralne drže. Zaljubljen v eno žensko, otroke je pa delal drugi. Če bi se s to drugo vsaj poročil (glede na čas, v katerem je živel, se mi zdi, da bi bilo to edino spodobno) in za tiste otroke skrbel… Pol mi je pa šlo kar mal na smeh, ko je učiteljica razlagala, kako so otroci imeli radi “dr fig”-a. …
Tako da jaz sem ga dojemala kot sanjača, ki ni znal prevzeti življenje v svoje roke in sprejeti odgvoornosti za svoje odločitve in dejanja.
Gre se za kvaliteto Prešernovih del in za priznanost v svetu in ne način kako je živel svoje življenje.
Čeprav se malokrat strinjam z NM3W se tokrat strinjam z njim. V svetu je priznan le Prešeren in še B. Pahor ostali zgoraj našteti pa ne pravzaprav ne vem, če jih kdo razen Slovencev sploh pozna.
Mirne vesti lahko rečem da večina zgoraj naštetih literatov ni vredna kaj dosti.
Forum je zaprt za komentiranje.