Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Kako moški dojemajo starost žensk in lastno starost

Kako moški dojemajo starost žensk in lastno starost

Zadnjič sva se z drago polovico pogovarjala o nekem službenem potovanju in je beseda nanesla na neko lepotico, ki jo je tam srečal. Pa sem ga malce vprašala, kakšna je in med opisom reče, da je zelo mlada, stara verjetno kakšnih18 let. V vsesplošnem hecanju in bockanju, ali bi z njo spal ali ne in blablabla, zinem, ali se zaveda, da bi zdaj lahko počasi bil že njen oče. In … priklene ga na tla, kot bi ga strela udarila… Najprej sem se smejala, potem se mi je počasi prav zasmilil… in mi je bilo malo žal za neslano šalo 🙂

Včeraj neka podobna zgodba. Že nekajkrat mi je razlagal o neki fenomenalni poslovni partnerki, s katero sodeluje zadnjih nekaj mesecev, praviloma z izrazi: ženska na mestu, ima pošlihtane stvari v glavi, te zna ful dobro prebrat, full sposobna, v življenju je dala marsikaj skozi, premagala full hudo bolezen,… blablabla. Skratka, čisto je navdušen nad njo. Pa ga enkrat vprašam, če mu je tudi fizično všeč – pa mi reče, da je “grda in stara”, z dodatno razlago “debela” (kar je v njegovem svetu no-go). No, in včeraj zvečer je znova bil na sestanku s to žensko in mi zvečer navdušeno razlaga, kaj so se dogovorili, ipd. Med pogovorom beseda nanese na njeno družino in ga vprašam, koliko je pa stara. Odgovor je: ne toliko, gotovo je nekaj pod 40. Povežem “nekaj pod 40” z “grda in stara” in .. še mojo starost zraven, Ubogi revček ni vedel več, kako bi se izmotal :)))), jaz se pa nisem mogla nehati smejati…Potem mi pove, da je sicer stara pod 40, a izgleda kot da bi bila stara vsaj 50 (kar je glede na njeno preteklo bolezen jasno in razumljivo…), pa da jaz sem full lepa in blablabla :))))

Pred nekaj meseci sva bila na Madonninem koncertu in … podobna zgodba. Na poti domov poslušam, da za “žensko njenih let” se mu ne zdi več primerno, da hodi po odru napol razgaljena in da bi morala publiko “pritegniti” drugače. Jaz sicer Madonninega stila “slačenja” nisem nikoli posebej odobravala, me pa tudi ni tako “zmotil” kot njega… V končni fazi ženska izgleda o.k. In spet, primerjala sem njeno starost z njegovo in njegovim na pol razgaljenim paradiranjem tudi ko imamo obiske … in je kar umolknil :))))

No, skratka, kar želim povedat, je to: da me malce preseneča, da se ljudje sami ne zavedamo, kako hitro se v bistvu staramo in da druge dajemo v neke kategorije o starosti in mladosti, v prepričanju, da smo sami vedno stari “nekaj čez dvajset”. Včasih se mi zdi, da se moški v tem obnesejo slabše kot ženske in imajo vedno predstavo, da so “mladi” in “apetitlich” za vsako najstnico ali 20-letnico, tudi potem ko se že nagibajo k srednjim letom…. In da se v vistvu ženske ne bi smele starati, lastno staranje pa enostavno “prezrejo” in ko se z njim soočijo, so napol šokirani … v stilu, ups, saj res, tudi jaz se staram…

Pri ženskah pa imam občutek, da ne “pozabijo” koliko so stare, ampak da se z zavestjo o svoji starosti lotih “mladih žrebcev”. Kaj pa vi mislite o tem?

Pandora1, ti imaš redne mučke s sprejemanjem lastnega staranja…to je del življenja, biološko neizogibno. Zakaj se toliko s tem ubadaš, pač vsi se staramo, nekateri hitreje, nekateri manj, nekaterim se leta nič ne poznajo, pa kaj potem, vsak živi po svojih močeh in zmožnostih. Moški so na boljšem v primerjavi z nami, ker se starajo počasneje kakor ženske, zakaj je tako, je morda kriva struktura kože, hormoni in življenjski slog, itd. Je pa tako, da je za večino moških ženska, ki jo vidijo kot staro, avtomatsko grda in sploh ni nujno, da je dejansko res “stara”, zato tudi ta naša težnja po mladostnem videzu, so pa tudi take, ki imajo to “mladostnost” prirojeno in so bolj kot ne ves čas iste 🙂 Med drugim, vsakemu moškemu je v interesu, da bi imel mlajšo ob sebi, mlajše je kao lepše, bolj ohranjeno, pri čemer sami kompletno prezrejo lastno staranje oz nekateri celo trdijo, da bolj ko so sami v letih lepše zgledajo, dokler nekega dne ne pride do usodne streznitve, ko končno zagledajo starčka v ogledalu 😛

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Odlično, zmedena_samica. Sedi, pet! :))

Samo ena pripomba – moški se ne starajo počasneje kot ženske. Ko se poročijo, se starajo veliko hitreje. :)))

5 je nezadostna ocena, kaj mi talaš “cveke”….koga brigajo poročeni, tisti me tako ali tako ne zanimajo, tako da…ali mi morda želiš le s tem dobronamerno namigniti, da bolje, da se ne poročim :-)))) ???

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Če se svojega staranja toliko ne zavedamo, v tem niti ne vidim kaj slabega. Prej nasprotno morda. To, glede žensk, bi pa morda držalo. Zavedajo (morda bolje rečeno: ustrašijo) se svoje starosti in si na tak način dokazujejo, da so še “greha vredne”. Ob tem pa so najbolj zanimive tiste, ki se potem pritožujejo nad svojimi “uradnimi” partnerji (trenutnimi ali bivšimi), da so jim predstavljale samo kante za praznjenje.

Hm, Boom, vse lepo in prav, toda ali si res tako zaverovan v tezo, da gre pri ženskah le zato, da se imajo za še greha vredne? Potem ne vem, kaj je z mano narobe, pri nobeni starosti sebe nisem doživljala in se ne doživljam kot greha vredne….mogoče pa res moram iti po napotnico za psihiatra :))

Z očetovstvom lahko “njegova vest” kljuva le razum, ki govori “poročen sem, ženo imam rad, otroke, punca je zrelostno neprimerna zame…” nikakor pa ne na nagon, ki uporablja povsem drugo govorico, ki je čisto preprosta: “mlada je, lepa je – godna je, rad bi jo…” :)).

Torej za zvestobo je ponavadi premalo pri moškem zgolj čustvena komponenta (rad imam ženo), ampak je pomembna tudi treznejša razumska in zrelostna, upoštevajoč še kakovost razmerja in zadovoljstva v odnosu s partnerko, ki ga na nek način ustavi, če ga… :)))

Priložnost je pogosto tudi veliki faktor, ki pomeni ravno tisto kapljico, da “nagonska energija” pljuskne čez rob kozarca, saj je največ prevar s partnerji na delovnem mestu. Moški rabimo ponavadi tudi precej manj vzpodbude, tako da Pandora1… jajca bek… :)))

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Hm, Boom, vse lepo in prav, toda ali si res tako zaverovan v tezo, da gre pri ženskah le zato, da se imajo za še greha vredne? Potem ne vem, kaj je z mano narobe, pri nobeni starosti sebe nisem doživljala in se ne doživljam kot greha vredne….mogoče pa res moram iti po napotnico za psihiatra :))[/quote]

Predpostavljam, da je to to. Res pa ne morem za sigurno vedeti iz kakšnih razlogov se ti “lotevaš mladih žrebcev”. :-))))

Hm, Boom, vse lepo in prav, toda ali si res tako zaverovan v tezo, da gre pri ženskah le zato, da se imajo za še greha vredne? Potem ne vem, kaj je z mano narobe, pri nobeni starosti sebe nisem doživljala in se ne doživljam kot greha vredne….mogoče pa res moram iti po napotnico za psihiatra :))[/quote]

Predpostavljam, da je to to. Res pa ne morem za sigurno vedeti iz kakšnih razlogov se ti “lotevaš mladih žrebcev”. :-))))[/quote]

Hm, resnica je, da se bolj nikogar NE lotevam, sploh ne vem kaj me žene v life-u dalje, ne najdem nekega takšnega interesa v drugih, da bi sploh pri kom pomislila na greh, kot da tega ni v meni 🙁

Predpostavljam, da je to to. Res pa ne morem za sigurno vedeti iz kakšnih razlogov se ti “lotevaš mladih žrebcev”. :-))))[/quote]

Hm, resnica je, da se bolj nikogar NE lotevam, sploh ne vem kaj me žene v life-u dalje, ne najdem nekega takšnega interesa v drugih, da bi sploh pri kom pomislila na greh, kot da tega ni v meni :([/quote]

joj no, pazi, saj boš še v nebesa šla. Veš kakšen dolgčas mora bit tam? :-))))

Sigurno obstaja za to nek razlog, katerega boš naljažje sama našla. Zdaj – ali je to normalno ali ni, je drugo vprašanje. V določenih okoliščinah morda je. V drugih (recimo, da je to nekakšen obrambni zid, ki si si ga iz nekega razloga zgradila) pa verjetno ni.

To temo razumem kot pritoževanje, kako je svet krivičen, ker se moški staramo počasneje, od žensk. Ja, glej, tega ste krive ženske, ker so vam všeč moški, starejši od vas. Starejše moške kot si izbirate, bolj smo moški na boljšem glede tega.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Bog pomagaj, kaj vse berete v mojih besedah :)))

Zmedena samica: če bi me pozorno brala, bi že zdavnaj vedela, da me ne muči starost, ampak omejitve, ki si jih ljudje sami postavljamo in nam jih drugi postavljajo 🙂 In če je tema o starosti, me pač mučijo omejitve o starosti. Če je tema o zakonu, me mučijo omejitve o zakonu. Če je tema o gospodarstvu, me mučijo omejitve v gospodarstvu.

In poanta moje teme ni v tem, ali bi moj mož seksal z mlajšo ali ne (saj nisem neumna, da ne vem, kako gre svet, pa tudi o zvestobi imam svoje mnenje…), in med mojimi številnimi slabimi lastnostmi tudi ni naivnosti), ampak da ga
1. vedno znova “šokira” spoznanje, da so kategorije, ki jih ima v glavi (star-mlad/ stara-mlada) vedno enake, ne glede na to, da se on stara.
2. da sebe vedno ima v kategoriji “mlad”.

In pajkec, le kje sem govorila o tem, kdo se kako stara? To ste kar izpeljali v debati… Ves čas pišem le svoja opažanja o PERCEPCIJI lastne starosti, ko nas na to nekdo opomni. In se mi je zazdelo malce smešno, da je govora vedno o tem, kako se ženske bojijo staranja, jaz sem pa “doživela” ravno to, da je moški čisto “paf”, ko ugotovi, da je precej bolj star, kot je mislil…

Hm, resnica je, da se bolj nikogar NE lotevam, sploh ne vem kaj me žene v life-u dalje, ne najdem nekega takšnega interesa v drugih, da bi sploh pri kom pomislila na greh, kot da tega ni v meni :([/quote]

Sigurno obstaja za to nek razlog, katerega boš naljažje sama našla. Zdaj – ali je to normalno ali ni, je drugo vprašanje. V določenih okoliščinah morda je. V drugih (recimo, da je to nekakšen obrambni zid, ki si si ga iz nekega razloga zgradila) pa verjetno ni.[/quote]

Fizično sem zdrava, le potrebe po reprodukciji nimam, kar bi lahko kdo drug razumel, da je res kak obrambni zid, no ja – vem da nisem edina, vem pa da mi gre to stanje pošteno na k…ko zaradi pomanjkanja (zavedanja ali občutenja) lastnih potreb nisem zmožna nekoga drugega popolnoma razumeti…to pa lahko vodi le v mizerijo od odnosov.

Hm, ne vem če je ravno to res, da vse povprek padajo na starejše od sebe. Pritoževanje? Navajenje znanstvenih dejstev, če sam v tem najdeš krivico – tudi prav..

In s tem bi mi rad povedal – kaj?

Ja, saj imam enega full, ampak res full luštnega sodelavca v službi. Pa še pisarno si deliva …. sama 🙂 Pa prijazen je, simpatičen, pravi medvedek … in mi je naravnost iz dlani 😉

Ok, potem pa da se verbalno pokrpam: Pandora1 – mučijo te lastne omjitve v TVOJI GLAVI z vseh področij, ki jih tvoj um zmore procesirati, opazovati in si hkrati tako ponižna, da jemlješ omejitve pridobljene iz družbe kot merodajne – zakaj tako funkcioniraš, to pa samo ti veš, ni to stvar tega čveka, niti tvojega moža, bivših ali whatever 😛

Sigurno obstaja za to nek razlog, katerega boš naljažje sama našla. Zdaj – ali je to normalno ali ni, je drugo vprašanje. V določenih okoliščinah morda je. V drugih (recimo, da je to nekakšen obrambni zid, ki si si ga iz nekega razloga zgradila) pa verjetno ni.[/quote]

Fizično sem zdrava, le potrebe po reprodukciji nimam, kar bi lahko kdo drug razumel, da je res kak obrambni zid, no ja – vem da nisem edina, vem pa da mi gre to stanje pošteno na k…ko zaradi pomanjkanja (zavedanja ali občutenja) lastnih potreb nisem zmožna nekoga drugega popolnoma razumeti…to pa lahko vodi le v mizerijo od odnosov.[/quote]

Največja napaka se mi zdi it z nekom v vezo zaradi potrebe po reprodukciji (pravzaprav zaradi kakršnekoli potrebe). No, razen, če je drugi tudi tak. Potem lahko skleneta pogodbo o sodelovanju.

Razumeti nekoga do popolnosti pa tudi ni možno. So vedno le približki, najbolj takrat, ko so želje, interesi in potrebe čimbolj podobni.

verjetno ni bil “paf”, ker je to sam ugotovil, ampak ker si ga ti postarala. Tudi mene moja kdaj na podoben način špikne, pa ji odgovorim, da naj ona kar bo stara, če tako hoče. Jaz grem pa dalje. 🙂

Ok, potem pa da se verbalno pokrpam: Pandora1 – mučijo te lastne omjitve v TVOJI GLAVI z vseh področij, ki jih tvoj um zmore procesirati, opazovati in si hkrati tako ponižna, da jemlješ omejitve pridobljene iz družbe kot merodajne – zakaj tako funkcioniraš, to pa samo ti veš, ni to stvar tega čveka, niti tvojega moža, bivših ali whatever :P[/quote]

Še vedno ne razumeš ,,, o čigavih omejitvah je govora, komu grenijo življenje je pa jasno 😛 Na zdravje 🙂

verjetno ni bil “paf”, ker je to sam ugotovil, ampak ker si ga ti postarala. Tudi mene moja kdaj na podoben način špikne, pa ji odgovorim, da naj ona kar bo stara, če tako hoče. Jaz grem pa dalje. :-)[/quote]

Point taken: ) Bom poskusila pristopiti bolj nežno naslednjič, sicer tvegam, da me bo našeškal 🙂

Zakaj pa potem človek sploh gre v neko zvezo, da pri tem ne naredi te največje napake, če po tem sploh nima nobene potrebe? Ali sem te spet narobe razume ali pa želiš povedat, da človek gre v zvezo takrat, ko nima potreb? 🙂 To ni ravno smiselno. To je tako kot, da bi vsak dan pil kavo, čeprav po tem ne bi imel nobene potrebe.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Fizično sem zdrava, le potrebe po reprodukciji nimam, kar bi lahko kdo drug razumel, da je res kak obrambni zid, no ja – vem da nisem edina, vem pa da mi gre to stanje pošteno na k…ko zaradi pomanjkanja (zavedanja ali občutenja) lastnih potreb nisem zmožna nekoga drugega popolnoma razumeti…to pa lahko vodi le v mizerijo od odnosov.[/quote]

Pravzaprav govoriš o treh stvareh, ki niso nujno povezane. Včasih govoriš o tem, da nimaš potrebe po stiku z moškim, drugič da se ne čutiš greha vredne in tretjič o (ne)potrebi po reprodukciji. Si boš morala tole malo bolj zdefinirat kaj točno je tisto, ker konec koncev gre res le za obrambni mehanizem, lahko zaradi nekoliko slabše samopodobe (nisem greha vredna, sem egoist, ki postavljam lastne potrebe pred potrebe drugih) ter s tem pravzaprav samo sebe zaviraš v čustvih in željah.

Zakaj pa potem človek sploh gre v neko zvezo, da pri tem ne naredi te največje napake, če po tem sploh nima nobene potrebe? Ali sem te spet narobe razume ali pa želiš povedat, da človek gre v zvezo takrat, ko nima potreb? 🙂 To ni ravno smiselno. To je tako kot, da bi vsak dan pil kavo, čeprav po tem ne bi imel nobene potrebe.[/quote]

Čisto mimogrede, je res kakšna potreba po kavi. Pa da ne bo pomote: jo kar nekaj spijem pa vendar se mi zdi, da za to ni nobene potrebe. Načeloma pa lahko imamo za potrebo tudi potrebo po zadovoljevanju čustev. To se mi zdi (edino) smiselno. Kakšne potrbe si pa ti imel v mislih, pa ne vem. Tisto o firenkih si pa narobe zastopil, ja. Očitno nisi pravi dedc :-)))

verjetno ni bil “paf”, ker je to sam ugotovil, ampak ker si ga ti postarala. Tudi mene moja kdaj na podoben način špikne, pa ji odgovorim, da naj ona kar bo stara, če tako hoče. Jaz grem pa dalje. :-)[/quote]

Point taken: ) Bom poskusila pristopiti bolj nežno naslednjič, sicer tvegam, da me bo našeškal :)[/quote]

hja, če se ti po mladih žrebcih oziraš, njemu pa govoriš, da je star, potem je upravičeno zaskrbljen in užaljen :-))))

To ni res.

..... [i]Damn! I'm so good in bed. I can sleep for hours.[/i]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close