Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Napisati prvi roman

Napisati prvi roman

Po več letih razmišljanja o svojem lastnem romanu sem se naposled le aktivirala ter začela pisati. Zanimajo me vaše izkušnje; s čim ste si na vaši poti pomagali ter morebitno sodelovanje z založbami, glede na to, da ste (večina od vas) bili neznano ime. Moj roman je žanrsko zasnovan kot psihološki. Seveda si želim, če bo le mogoče, pisateljski užitek združiti z morebitnim zaslužkom.

Glede na to, kakšne katastrofe od literarne umetnosti se tiskajo pri nas (npr. Poljubi me, miss in V zlati kletki), sklepam, da je znano ime pri nas več vredno kot kvalilteta (tipično slovensko; analogno veze pred znanjem). Se motim?

Za vaše nasvete se vam zahvaljujem. Kdor hoče žaliti, naj se vzdrži.

Ne motiš se, žal, sploh v založništvu je menda tako, da rabiš nekoga poznat, ki ti dodeli sredstva, ki prihajajo od države.

Dej ti raje tu piši, bomo imeli še mi kaj od tega… :))))

Upam, da nisem bil žaljiv 😉

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Za začetek piši v angleščini, če resno razmišljaš o kakšnem zaslužku…

Ti kar piši, o umazanih podrobnostih boš potem.

Glede na to, da zdaj obstaja tudi internetno založništvo, sama izdaja knjige ni tak problem (seveda je pa bolj fajn, če te pod svoje okrilje vzame večja, poštena založba). Večji problem je verjetno promocija.

Ne motiš se, žal, sploh v založništvu je menda tako, da rabiš nekoga poznat, ki ti dodeli sredstva, ki prihajajo od države.

Upam, da nisem bil žaljiv ;)[/quote]

Bi, pa imam slabe izkušnje s tem, da me nekateri forumci ne razumejo in žalijo z vsem mogočim, tako da pišem čim manj 🙂

Jaz se trudim napisati erotični roman.
Najdete ga v najdi.si pod “Gumpec”

Lp
Gumpec

Prvo piši, veliko piši…in še enkrat piši:). Če se ti kdaj v prihodnosti pokaže priložnost za deljenje svojih misli, bo lepo:). Presežek najdi v samem pisanju, ki je tvoja inspiracija, skozi to spoznavaj sebe, Pozabi na zaslužek, ker če je to tvoje vodilo, potem sploh škoda ustvarjanja.

Pa ne pričakuješ malo preveč, ko pričakuješ, da bodo te vsi razumeli ?
Če bodo te tisti ustavili, ki te ne razumejo, potem boš težko dosegla svoj cilj.

Če bodo te tisti ustavili, ki te ne razumejo, potem boš težko dosegla svoj cilj.[/quote]

Ups….saj je napisala, da nekateri 🙂 Se pa z ostalim strinjam z opombo, da je vsakdo kdaj pa kdaj nerazumljen, včasih celo sam sebi 😉

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Če bodo te tisti ustavili, ki te ne razumejo, potem boš težko dosegla svoj cilj.[/quote]

Ups….saj je napisala, da nekateri 🙂 Se pa z ostalim strinjam z opombo, da je vsakdo kdaj pa kdaj nerazumljen, včasih celo sam sebi ;)[/quote]
Ja. Nekateri. Vendar to Alexis moti…Če sem prav razumel.
Zato pravim, da je nerealno pričakovati, da jo bodo vsi razumeli, da je potem ne bodo več motili takšni, ki je ne razumejo.

Škoda, da je to zajebancija.

Rada berem erotične romane – kvalitetne seveda.

Piši, upam, da ti kaj uspe.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Ups….saj je napisala, da nekateri 🙂 Se pa z ostalim strinjam z opombo, da je vsakdo kdaj pa kdaj nerazumljen, včasih celo sam sebi ;)[/quote]
Evo, pa je prvi nesporazum že tukaj. Upam, da ne bo Alexis tole ustavilo pri pisanju. 🙂

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Kaj pa če bi ti najprej pisala, tako iz veselja. Pa videla kaj nastane iz tega oziroma če se ti sploh ljubi, če je za kaj. Potem pa sanjala zaslužke. Malo težko razumem, da je najprej želja, šele nato motivacija, nakoncu pa morda rezultat. Vleiko ljudi ima ogromno napisanega materiala preden se opogumijo in stopijo do kakšne založbe. Načeloma večina ljudi piše iz veselja, ne zaradi zaslužka. Zaslužek je pri takšnih stvareh vedno napačen motiv.
Izide tudi veliko dobrih knjig pri nas, samo tiste se običajno ne prodajajo po supermarketih in pumpah.
Drugače pa tisti, ki si samo želijo pisati, običajno sami financirajo takšen “hobi” v samozaložbi.
Naslednji teden se v Cankarjevem domu začne Slovenksi knjižni sejem. Obišči ga, da vidiš kako majhna pikica je človek,kis e odloči napisat “prvi roman”. 🙂

Škoda, da je to zajebancija.

Rada berem erotične romane – kvalitetne seveda.[/quote]

Tole ni zajebancija. Začetek lahko prebereš tule:

http://gumpec.blog.siol.net/2012/11/04/eroticna-zgodba-simulator/

Lp
Gumpec

Kaj če bi nam poslala kaj v pokušino?
Psihološki roman – to zna biti zelo zanimivo.

Alexis,

nek znan pisatelj je rekel: ‘Pisatelj je tisti, ki piše’ (in ne le tisti, ki izdaja).

Imam dosti znancev in prijateljev, ki pišejo knjige. No, tudi sama sem med pišočimi, vendar zaenkrat ne še v leposlovju…

Lahko ti povem nekaj primerov, kako gre tistim, katerih knjige so bile že objavljene in drugih.
Znanka je končala že četrto knjigo, pa so ji pri Cankarjevi – njeni založbi – rekli, da sledi objava morda leta 2013.
Nek znanec je objavil svojo prvo knjigo pred par leti, leposlovno, bil pa je že pošteno v srednjih letih in se do tedaj sploh ni ukvarjal s pisanjem ali objavljanjem leposlovja.
Druga znanka je izdala poezijo tudi že v zrelih letih, v samozaložbi. Nek drug prijatelj, mlajši, piše že leta in leta, pa ne najde založnika. Prijateljica piše teorijo, izdala je že par knjig, pri znani založbi pa leži njena x-knjiga, ki jo bodo morda izdali, vendar honorarja ne bo videla – lahko je srečna, da ji bodo knjigo sploh izdali. Imam prijateja v Avstriji, ki sicer živi od pisanja, vendar ne od prodaje knjig, temveč od državnih štipendij in občasnih kolumn v javnih tiskanih občilih ter bralnih večerov.

Tudi najbolj brani avtorji pri nas, ne glede na žanr, zelo negodujejo o zaslužku, saj so prejemki od prodaje knjig zelo majhni, kar je zaradi slovenskega trga razumljivo, zato ne upaj na profit. Nekaj malega ti plača založba kot honorar ob izdaji knjige, vendar to na nikakršen način ne odtehta vloženega dela.

Želim ti reči, da zaradi položaja začetnika ne vrži puške v koruzo – kljub temu, da si začetnica, imaš vrata v založbe odprta, načeloma, ne obetaj pa si zaslužka in pretirane slave na začetku. Samozaložništvo je seveda opcija, zelo pa bi bila tudi sama vesela, če boš začela pisati kar na tem forumu in tako dobila takojšnji eho na napisano. Tako so začeli pisati tudi moji prijatelji iz tujine in sedaj so le ti objavili svoje prve knjige – en v okviru založbe, drugi v internetno podprti samozaložbi.

Kakorkoli se boš odločila, najpomembneje je to, da se zraziš in ustvarjaš in se ne ustaviš pri formalnih zaprekah.

To, da nisi razumljena pa je klasična situacija pišočega človeka, v kolikor gre za kvalitetno leposlovje…druga pesem je seveda s populističnimi bestselerji (objave življenjepisov lokalnih zvezd iz estradnega sveta), ki v redkih primerih resnično navržejo nekaj cekinov in poceni slavo dvomljivega značaja.

Lp

Stray

Upam, da nisem bil žaljiv ;)[/quote]

Bi, pa imam slabe izkušnje s tem, da me nekateri forumci ne razumejo in žalijo z vsem mogočim, tako da pišem čim manj :-)[/quote]Alexis saj nisi edina tudi meni se to (včasih) dogaja 😉 :D.
Pa “zanalašč” še kaj dopišem, da se “siromaki” še bolj naprezajo s svojimi nepodmazanimi koleščki v glavi in potem izlijejo bes svojih misli, ki so nastale s procesiranjem nerazumljenega pisanja….. 😉

Ampak si predstavljaš kaj bo ko boš napisala knjigo? Že sedaj imajo nekateri težave z razumevanjem teh nekaj vrstic….. kaj bo šele s celo knjigo? Mogoče ti celo cel natis zasežejo in ga skurijo na grmadi….
Kaj boš pa potem ? 😉 :)))))

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Bi, pa imam slabe izkušnje s tem, da me nekateri forumci ne razumejo in žalijo z vsem mogočim, tako da pišem čim manj :-)[/quote]Alexis saj nisi edina tudi meni se to (včasih) dogaja 😉 :D.
Pa “zanalašč” še kaj dopišem, da se “siromaki” še bolj naprezajo s svojimi nepodmazanimi koleščki v glavi in potem izlijejo bes svojih misli, ki so nastale s procesiranjem nerazumljenega pisanja….. 😉

Ampak si predstavljaš kaj bo ko boš napisala knjigo? Že sedaj imajo nekateri težave z razumevanjem teh nekaj vrstic….. kaj bo šele s celo knjigo? Mogoče ti celo cel natis zasežejo in ga skurijo na grmadi….
Kaj boš pa potem ? 😉 :)))))[/quote]

Kaj pa če bi pač pogoltnila tistih nekaj neokusnih komentarjev in vseeno po koščih pisala sem? Mogoče bi ti pa to pomagalo pri kakšni založbi 😮

Hvala za odgovore. 🙂

Pisanje je moja strast, definitivno pred materialnimi koristmi. Pisala bom ne glede na to, ali bo kdaj objavljeno ali ne.

Alexis saj nisi edina tudi meni se to (včasih) dogaja 😉 :D.

Kaj boš pa potem ? 😉 :)))))[/quote]

Kaj pa če bi pač pogoltnila tistih nekaj neokusnih komentarjev in vseeno po koščih pisala sem? Mogoče bi ti pa to pomagalo pri kakšni založbi :o[/quote]

SE ZELO STRINJAM! Pa še takojšnjo reakcijo dobiš,Alexis, kar je lahko zelo vzpodbudno, pa tudi če so pripombe plod ‘procesiranja nepodmazanih možganskih koleščkov’, saj tudi to so tvoji bodoči bralci!

No, MONe, bodimo botri novi literaturi in vzpodbudimo dotično, da se loti konkretnega dela, nam pa po obrokih servira literaturo na tem forumu! To bi bilo SENSATIONAL! : ) : ) : )

Kaj pa če bi pač pogoltnila tistih nekaj neokusnih komentarjev in vseeno po koščih pisala sem? Mogoče bi ti pa to pomagalo pri kakšni založbi :o[/quote]

SE ZELO STRINJAM! Pa še takojšnjo reakcijo dobiš,Alexis, kar je lahko zelo vzpodbudno, pa tudi če so pripombe plod ‘procesiranja nepodmazanih možganskih koleščkov’, saj tudi to so tvoji bodoči bralci!

No, MONe, bodimo botri novi literaturi in vzpodbudimo dotično, da se loti konkretnega dela, nam pa po obrokih servira literaturo na tem forumu! To bi bilo SENSATIONAL! : ) : ) : )[/quote]Robi pa kot prvi med botri, bo njeno temo, kjer bo izhajala knjiga kot podlistek pripel na vrh, tam poleg planincev in chat teme 😉

Nočem te odvrniti od pisanja, nikakor ne, ampak da dobimo eno predstavo, koliko je pisanje sploh vredno založbam.
Danes v Delu: Mate Dolenc bo za mladinski roman, dolg cca 10 pol (to je 160 strani) dobil 600 evrov honorarja, ko bo prodanih 400 izvodov knjige.

Alexis tu ni zaslužka, samo veliko veselja. Že to, da ti izdajo knjiga je nagrada – žal. Ti samo piši, ko bo napisdano in boš zadovoljna pa piši založbam. Veliko sreče. Tole o Mateju Dolencu pove vse, situacija je še slabša kot je bila pred nekaj leti.

Alexis tu ni zaslužka, samo veliko veselja. Že to, da ti izdajo knjiga je nagrada – žal. Ti samo piši, ko bo napisdano in boš zadovoljna pa piši založbam. Veliko sreče. Tole o Mateju Dolencu pove vse, situacija je še slabša kot je bila pred nekaj leti.[/quote]
Denar naj ne bi bil razlog za pisanje..Ampak bi pisanje naj bilo odsev želje, da z drugimi podelimo svoje misli, občutke…..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close