Do katere starosti aparat za zobe?
Znanec star 33 let, ki ima zgoraj povsem ravne zobke, spodaj pa dokaj krive (le krivi, ni nobenih ostalih težav), se je pred kakšnim letom zanimal, če se to da…zobozdravnik mu je zatrdil, da se da, da pa to ni nekaj kar je življenjsko nujnega, predvsem v smislu zdravja zob in da naj raje denar nameni za kakšen dopust ipd; idejo o aparatu je po takšni strokovni oceni kar odmislil.
80 let? Ne verjamem. Za protezo ne rabiš aparata.
Ne bi rekla, da starost ni pomembna. Ker nekateri že v poznih 30ih izgubijo kak svoj zob. V 40ih pa ima marsikdo že kakega umetnega :).
V bistvu je problem v tem, da sem opazila, da ljudje veliko dajo na izgled, da veliko ljudi gleda kakšen nasmeh ima kdo. Da občudujejo lepe ravne zobe. In ko tema na nese na to (in v službi imamo kar nekaj takih mam, ki imajo otroke z aparati in potem debate o njihovih težavah)… jaz pa potem ne vem kako bi skrila svoje zobe.
http://narocanje.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/222159
Tu je napisano, da je imel pacientko, staro 75 let, jaz sem nekje slišala podatek o 80-letni pacientki; mislim, da po TV.
In kdo govori o protezi? Menda pa že ločim med aparatom in protezo, kaj meniš. Starost dejansko ni pomembna in prav izgubo zoba je mogoče zelo lepo sanirati z aparatom (pojdi na forum Ortodontsko zdravljenje). Poleg tega umetni zobje (karkoli naj bi zate to pomenilo) niso ovira za ortodontsko zdravljenje.
Lahko pa seveda tipično slovensko že vnaprej vržeš puško v koruzo, ker itak.
Vem, kaj si napisala, se mi pa tudi sanja ne, zakaj. Kot bi napisala, da zakaj rabiš umetno roko, če imaš pa še obe na telesu.
Moj oče je star 80 let in brez proteze, mama par let manj in tudi brez proteze.
Ampak vidim, da itak samo iščeš izgovore, tipična Slovenka. A misliš, da se je dr. Herman v članku zlagal?
Zobni aparat sem dobila pri 34. letih. Sem imela kar precej težav s krivimi zobmi.
Poleg estetskega vidika, so se začele dvigovati tudi dlesni. Zdaj, ko sem brez aparata, si sploh ne morem zamišljati, da tega ne bi storila. Tudi čistijo se zobje veliko lažje kot prej, ko so bili nametani drug čez drugega. Da o sproščenosti pri nasmehu in smejanju sploh ne govorim.
Imata vse zobe brez škrbin, kar je bilo treba izpulit, imata sanirano z mostički. Mogoče komu manjka kaka sedmica, tako natančno res ne vem. Vem, da ima mama spodaj celo še osmici.
In ko smo že pri naštevanju – nihče v žlahti nima proteze, pa so vsi moje tete in strici starejši kot 70 let (najstarejši je star 85).
Če ne verjameš ne ortodontu (res dvomim, da bi si drznil tako zlagati) ne nam, je res brez veze, da sploh razmišljaš o aparatu.
Forum je zaprt za komentiranje.