Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Karieristka

Karieristka

Berem MON in beseda karieristka se uporablja skoraj kot žaljivka pa me zanima zakaj?
Zakaj eni moški takoj pljuvate po ženski, da je karieristka, če je faks končala in če živi samostojno življenje? Takih ženske je na kupe, zdaj tako večina gre na faks.
Zakaj je potem ta beseda karieristka kot neka žaljivka?
In če ena samo konča faks in živi samostojno še zdaleč ni karieristka. Razen, če jaz ne vem kaj ta beseda pomeni.

V negativnem smislu bi si jo jaz razložil le, če gre za žensko, če ji je kariera nadomestek recimo za partnersko in družinsko življenje, čeprav je oboje združljivo. Da je torej kariera edino, s čimer se želi (se je zmožna) uveljavljati in se videti kot uspešno v lastnih očeh, čeprav bi morala razvijati tudi druga (nedružbena) ali osebna oz. “medodnosna” področja. Skušam povedati ,da se moramo “piliti” tudi tam, kjer smo slabi, ker področje izredne uspešnosti ne pokriva vse ostalo, še posebej ne tisto, kjer imamo manjke.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Jaz tudi tako razumem karieristko, da se žene edino za službo, nič drugega je ne zanima.
Ampak glede na poste nekaterih tu gor pa tudi tako v reali eni takoj, ko slišijo samostojna, z diplomo, ta je pa karieristka.
Če pa omeni, da dela doktorat pa sploh, ta je karieristka.
Meni se pa zdi tako posploševanje mimo. Ni rečeno, da je doktorica pa da je tudi karieristka, ni rečeno, če ima diplomo in živi sama, da je karieristka.

1. Ali se potem tudi besedo “karierist” lahko uporablja z enakim negativnim prizvokom ali je takšen pristop do kariere “negativen” le za ženski spol?

2. Zakaj bi bilo narobe, če se neka oseba želi/zmore uveljavljati le skozi kariero? Ali ni to bolje, kot da vzggoji razbojnike in ustvarja nesrečnega moža?

Zakaj? Če pilimo tam, kjer smo slabi, bomo na tem področju postali kvečjemu povprečni (in še za to bo potrebno veliiiikooo truda). Če pa pilimo tam, kjer smo dobri, lahko res naredimo nekaj posebnega, nekaj dosežemo.

Da lahko imaš “vse”, je itak zgolj sodobna pravljica, brez realne osnove, vsaj za žensko. Če ženska izbere družino in otroke, ni z njo nič narobe. Če pa izbere službo, je pa potem karieristka (z nekativno konotacijo…).

In to je po možnosti interpretacija moških, ki bistveno lažje imajo “vse” in jim ni treba izbirati ničesar.

Jaz sem opazila, da z besedo karieristka označijo kar vsako žensko, ki je nad 30, diplomirana, živi na svojem, še nima otrok. Ne glede koliko se žene za službo.
Če pa dela doktorat pa je sploh karieristka – menda.

Med tem, ko se mi zdi, da moški naj bi bil karierist le takrat, če res dela po cele dneve v službi. Če ima le diplomo, živi na svojem, nima otrok pa ga še ne označijo za karierista. Plust tega, da se mi zdi, da karierist dostikrat ljudje mislijo pohvalno, karieristka pa slabšalno.

Vsak se odloči, kako bo živel. Seveda nekateri žensko, ki se posveča le karierni poti, označujejo kot negativno ikono. Meni se zdi pošteno, če nekdo začuti, da ni ustvarjen za družino, otroke, to misel opusti in ne počne nekaj proti sebi, zgolj zato ker ima družba določena pričakovanja.

Kaj je to kariera, si vsak predstavlja po svoje:). Nekaterim je merilo denar, drugim morda čas, ki ga preživijo v službi, spet tretjim kaj tretjega:). Soditi druge le po svojih željah in pričakovanjih od lajfa je nedoraslo. Nismo vsi ustvarjeni za vse. Zase vem, kdo in kaj sem…če nekdo razmišlja drugače…tnx god:).

Meni se zdi logično, da od ženske, ki želi imeti kariero na prvem mestu, ne prepričuje, da bo doma gospodinjila in imela kup otrok.
Vsak bi si naj poiskal takšno, ki ima podobne ambicije, kot so naše. Ne pa poiskati drugačno, potem pa obtoževati, da noče imeti otrok.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close