Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Dodatna izobraževanja, negotova služba

Dodatna izobraževanja, negotova služba

Diplomirala sem na FF, torej vse prej kot iskana diploma. Ampak zdaj je kar je.
Stvar je taka, da imam 36 let, da še nikoli nisem delala v svoji stroki pa si želim in sem dosti iskala (torej vem, da moja izobrazba ni perspektivna).
Sedaj imam sicer službo, ampak se bi znalo zgoditi, da jo v prihodnje tudi kdaj izgubim. Sploh glede na razne napovedi tako, da sem v skrbeh.
Sploh si ne znam predstavljat sebe, da bi bila stara recimo 50 let pa ostala brez službe. Če pa že sedaj, če ostanem brez, nimam pojma kako dobit novo službo.

Torej razmišljam kako ukrepat. Kako se dodatno izobraževat.

Zdaj podiplomski študij moje smeri je totalno brezveze. Možen je tudi študij sorodne smeri, ampak doktorji so še težje zaposlivi.
POtem bi bila varianta dodiplomski študij. Tu nekak nimam posebne volje. Poleg službe, faks pa 2h vožnje stran pa še draga šolnina. No, vseeno, če kdo kaj ve kako so iskani diplomanti fakultet za varstvo okolja, geologije, geodezije, biologije, varstva narave, ekologije … to so nekak smeri,ki bi me vsaj malo zanimale. Samo sem v dvomih glede zaposlitve. Mogoče so geologi in geodeti vsaj malo iskani, ostali verjetno ne preveč?

Potem sem pomislila na tuje jezike. Bolj kot možnost iskanja službe v tujini. V mislih imam nemščino za iskanje v Avstriji.

Pametno je opravit izpit iz ZUPa. To sem že.

Kaj bi bilo še kaj pametnega, da se človek izobražuje? Tisti računalniški certifikati se mi zdijo potrata denarja. Gre za same take programe, ki jih že obvladam. PO drugi strani pa še nisem zasledila, da bi kako podjetje zahtevalo certifikat, da obvladaš WOrd, Excel, Access…

Programiranje bi bilo koristno, ampak me ne mika.

Kake ideje kako postati bolj iskan profil? V kako znanje vlagati, kako so dodatno izobraževati?

Ti rabiš poklic, ne pa izobrazbe!

Kdaj vam bo potegnilo, slovenceljni?

Nima smisla se izobraževati v Sloveniji, kaj boš imela od tega? Tukaj nimaš prihodnosti na žalost, še s to izobrazbo, ki jo imaš sedaj imaš za slovenske razmere preveč. Govoriš angleško? Upam da. Pojdi v tujino in tam nadaljuj kariero.

Za Slovenske razmere imaš pa že sedaj previsoko izobrazbo. Za Slovenijo zadostuje srednja šola.

Meni so smešni ljudje, ki se v Sloveniji kar naprej nekaj izobražujejo in zmečejo kupe denarja za kvazi izobraževalne ustanove in neke papirje in diplomice. Potem pa delajo za 700 € in še manj. Meni je to noro. Če bi bila to tujina in 3-krat višje plače kot pri nas bi se še razumelo. Samo sprašujem se zakaj bi se tu v Sloveniji izobraževal še dalje če nimaš načrtov oditi v tujino?

Žalostno mi je gledati v trgovinah 30 letnike z diplomami, ko režejo meso in pakirajo police namesto da bi delali na kakšnih kreativnih in resnih delovnih mestih. Zabijajo svoja življenja in svoje znanje namesto da bi se spokali v tujino.

Upam, da pade tudi kak odgovor na mojo temo. Kak uporaben nasvet recimo.
smessko, službo imam v Sloveniji, torej se ne morem izobraževati v tujini.

Poglej realno, greš recimo študirat biologijo, porabiš vsaj 4 leta, stara boš najmanj 40 let. In kdo misliš, da te bo zaposlil v stroki biologije, brez izkušenj? 200 drugih primernejših kandidatov je v vrsti za isto delovno mesto, mladi, še neizoblikovani, pripravljeni delati pod vsemi nemogočimi pogoji. Predlagam, da iščeš svojo svoj “željeni” poklic, na začetku delaš za V. stopnjo izobrazbe in če se čez čas izkaže, da je to to, greš študirat naprej. Dons ima že skoraj vsak diplomo, nič ne boš pridobila z dodatnim izobraževanjem.

Torej, goldfish, če želim biti biologinja, če je to moj željeni poklic. Praviš, da naj grem najprej 5. stopnjo delat. Kako bi ti to izvedla?

Upam, da svoje izkušnje in predloge napiše tudi kak tak, ki je končal FF, FDV, pravno, ekonomsko ali kako podobno fakulteto.

Pa ne zdaj mislit, da edino izobraževanje je formalno izobraževanje na faksu. Mene predvsem zanimajo razna dodatna znanja, tečaji, kam se splača ‘vlagat’.

Najprej se zaposliš nekje, kjer zaposlujejo biologe, vendar ti sedaj priznajo le V. stopnjo izobrazbe, ker nimaš ne izkušenj ne prave izobrazbe. Lahko, da bo tudi proizvodnja, ne vem točno kje vse so zaposleni biologi. Poglej malo na ta link, povprašaj okrog. Osebno nimam izkušenj iz tega področja, ampak saj gre povsod na podoben način.
http://dbs.biologija.org/sluzbe-redne.php

Goldfish, tam, kjer rabijo biologe, rabijo take z diplomo. Ne rabijo takih s 5. stopnjo. Biologi so večinoma gimnazijski maturanti, ki so končali faks biologije. Gimnazijskih maturantov pa tam, kjer rabijo biologe nikakor ne zaposlujejo.
Jaz drugače imam službo.

Neumnost. Biologov je več kot dovolj. Zato, ko rabijo, zaposlijo prave biologe, ne nekoga, ki ima samo SŠ. Kaj bi s takim?
Srednja biološka ne obstoja. Če hočeš na biologijo, greš ponavadi najprej na gimnazijo.

Najprej se zaposliš nekje, kjer zaposlujejo biologe, vendar ti sedaj priznajo le V. stopnjo izobrazbe, ker nimaš ne izkušenj ne prave izobrazbe. Lahko, da bo tudi proizvodnja, ne vem točno kje vse so zaposleni biologi. Poglej malo na ta link, povprašaj okrog. Osebno nimam izkušenj iz tega področja, ampak saj gre povsod na podoben način.
http://dbs.biologija.org/sluzbe-redne.php%5B/quote%5D

Imam faks, cel kup dodatnih izobraževanj, licenc ipd. Kaj misliš, da je prevagalo za delovno mesto? Izkušnje, kako teoretično znanje plasiraš v praksi. In cel kup osebnostnih lastnosti. Delodajalci najamejo strokovnjake (lovci na glave), ki iščejo najbolj ustrezen kader za določeno delovno mesto in podjetje. Potencialni kandidati gredo skozi različna psihološka testiranja itd. Glej, pojdi se izobraževat za dušo, ne pa z namenom, da boš pri 40-ih doživela karierni preobrat.

Sem mi je zdelo, da je biologija tudi bolj tako tako, kar se tiče zaposlitve.

Goldfish, in kako dobiti izkušnje?

Pravim, da bi se morda dalo infiltrirati nekam, kjer je kasneje možnost, da ob ustrezni izobrazbi postane pravi biolog. Ampak, ker ima že faks, bi se morala avtorica posta sprijazniti, da ji bodo upoštevali le že njeno dokončano srednjo šolo. S tem obstoječim faksom lahko dela le v svoji stroki, s srednjo šolo pa povsod, ampak za nižje delovno mesto.

Danes je malo perspektivnih študijev, v smislu da bi te čakalo zagotovljeno delovno mesto. Nekaj potenciala je še v zdravstvu, fizioterapiji, mehatroniki.

Goldfish, iz izkušenj ti povem, da sem celo večnost iskala službo. Imela sem diplomo pa sem jasno dala vedet, da bi delala tudi na delovnem mestu za 4. stopnjo. Vse bi delala pa nisem in nisem našla nobene službe. Če si gimnazijski maturant pač ne zanimaš delodajalcev.
IN ne govorim na blef, ampak iz izkušenj. Veliko raje vzamejo potem recimo ekonomskega tehnika, geodetskega tehnika…
Recimo, če želim biti učiteljica biologije. Kako se lahko infiltriraš v to sfero kot gimnazijski maturant? Nemogoče. Ker jemlejo le diplomante.

negotovadelavka, takih kot si ti je ogromno v Sloveniji. Razumem da imaš službo že tukaj, samo a se nisi nikoli vprašala zakaj ne bi šla ven v tujino? oz. a se sploh zavedaš da tukaj delaš za drobiž?

Kot ti je že nekdo tukaj omenil, če že hočeš kaj študirati, se izobraževati tukaj potem to naredi zase za svojo dušo, nekaj kar te resnično zanima, ne pa tega delati zato da boš potem dobila višje, boljše plačano delovno mesto. Ker ga ne boš, to je Slovenija in tukaj nimaš možnosti za normalno življenje razen če si tajkun, baraba ali kakšen drug vip-ovec.

Pojdi v tujino, razširi obzorja in si daj možnosti, tukaj boš pa segnila na dolgi rok garanta. A še nisi dojela da imaš lahko 5 faksov in magisterijev pa boš tukaj še vedno niče.

Smeško je lepo napisal. Kdor je sorazmerno mlad, sposoben in iznajdljiv, naj izgine iz te gnile države. Kanada se mi zdi super država za življenje. Od kupov praznega papirja in nekih certifikatov ne bo kaj dosti denarja, s tisoč evri denimo si pa danes na te cene že siromak, če se že prigrebeš do neke nestabilne službe, so žal pač plače mizerne.

Sama bi takoj v svoji stroki spokala v tujino, a za to rabim 5 delovnih izkušenj v tem poklicu. Kje jih dobiti? Začaran krog torej. Prednost imajo še vedno tisti, ki so del “lige” (direktorjeve hčere, znanci in podobno).

Posredno poznam znanega pravnika in edini mladci, ki jim vzame za pripravnike, so otroci njegovih znancev. Oni imajo že od začetka lažje izhodišče, saj so že v študijskih letih zaradi priimka lažje prišli do referenc. Ostali navadni smrtniki pa se morajo znajti po svoje; kot pomočniki na občinah ali še slabše, v marketih pri klobasah. Še za čistilko potrebuješ poznanstva; na šoli v domačem kraju je dobila delo hči nekdanjega dogoletnega ravnatelja.

Da pa izobrazba ni pomembna in imajo čisto v vsaki službi prednost tisti s srednjo šolo, se ne bi ravno strinjala; res pa je, da je služb za takih premalo oz v mnogih poklicih (razen tisith deficitarnih) ni povpraševanja. Zdravnik ne more biti nekdo s srednjo šolo, učitelj glasbe in zborovodja, denimo, prav tako, temveč mora biti akademsko izobražen (le ponudba del je najbrž bolj klavrna). Veterinar, denimo, tudi ne. Če bi sama imela otroka s posebimi potrebami, bi prav gotovo v strokovno znanje bolj zaupala specialnemu in rehabilitacijskemu pedagogu kot kakšni z opravljenim enoletnim tečajem predšolske vzgoje in nobenim strokovnim defektološkim znanjem, ki je službo dobila samo zato, ker je bil njen foter več let ravnatelj, v prostem času pa govori, kako se ji ne da hodit v službo ampak ima srečo, da jo vsaj ima.

Veze so problem ja. Tiste, ki so na lahek način dobili delo, uspava in demotivira ter povzroči pasivnost pri dodatnem vseživljenjskem učenju in izobraževanju, ker imajo tako ali tako stolček varno zagarantiran in spravljen pod streho … Tiste, ki bi naredili vse in so se pripravljeni dodatno usposabljati, da bi dobili službo, primerno svojim sposobnostim in nato obdržali, pa pahne v malodušje, pesimizem in začaran krog.

Kar se tiče tečajev, menim, da znajo biti koristni kakšni tečaji jezikov (tudi sama obiskujem enega od njih). Je pa res, da stanejo in da bo prednost še vedno imel/a nekdo iz lige, pa čeprav ga ne bo znal. Borba za višjo stopnjo izobrazbe (doktorat) se mi z vidika lažje poti do službe ne zdi smiselna.

Nekak nisi najbolje razumel. Za začetek: nisem se pritoževala nad višino plače.
POtem drugič: v tujini tudi ne iščejo mojega kadra. Ne čakajo z odpritmi vrati ravno mene.
Zase za svojo dušo sem se že izobraževala. Jaz rabim tako izobraževanje, da bo perspektivno glede službe.
Med drugim sem že sama napisala, da se mi podiplomc ne zdi smiseln :).
It v tujino. Pustiti tu službo, svoje življenje, svoje bližnje in it nekam, kjer ne bom imela nič, ne službe, ne stanovanja, nič. Se ti zdi to smiselno?

Upam, da se najde tudi kdo, ki kaj naredi v smer, da bi mu bolje šlo, ne le jamra.
Alexis je edina, ki je omenila tečaj tujega jezika. Kaj pa ostali, a kaj delate ali samo jamrate kako je slabo?
Jaz sem se sedaj vpisala na tečaj za turističnega vodnika. Bom občasno tu in tam vodila. Pa se mi mogoče kdaj kaj odpre v turizmu pa več ljudi bom spoznala.
Pa obiskujem španščino.
Drugih idej pa trenutno nimam.

Znanje jezikov se mi zdi tako univerzalno in ti prav pride pri različnih delih, ne samo pri tvoji stroki. Ni rečeno, da bomo kdaj delali v lastni stroki; jaz sem svoje želje prilagodila realnosti in samo upam, da bom kdaj dobila solidno službo, ki me bo izpopolnjevala in osrečavala. Čistiti in delati v trgovini je zadnje, kar si želim, priznam (tako kot najbež vsakemu z izobrazbo).

Pozabila sem še omeniti, da nameravam opraviti izpit C-kategorije, je pa kar finančni zalogaj, seveda.

Vem, da večino delodajalcev bolj zanima tvoj priimek in povezave z ligo kot tvoja dodatna znanja, a ne želim stagnirati … Nikoli ne veš, kaj bo v pirhodosti in kdaj ti bo neko znanje prišlo prav.

Zasledila sem razpis za usposabljanje delavcev v tujini pa me zanima, če ve kdo kaj več o tem; za kakšna delo to gre. Hvala.

Alexis, ja take ideje kot je izpit C rabim. Sicer zame zaradi zdravstvenih razlogov ne pride upoštev. Mogoče pa komu drugemu koristi ta ideja.
Meni osebno je recimo zelo koristil opravljen izpit iz ZUPa. Tu sem imela prednost pred ostalimi, da sem dobila službo.
Take ideje rabim.
Koristil mi je tudi že izpit za lokalnega turističnega vodnika.

Ja, izpit C-kategorije je zaželjen (ne nujen) pri denimo takšnih delih, ki ga sploh ne bi pričakoval; denimo v pedagoški stroki.

Če si kdaj igral-a šport, se učila inštrumnet … Vse tako navdez nepomembne stvari ti lahko pridejo prav (če ne zdaj, pa v prihodnosti), če pa prideš do kake licence (denimo vaditelja), pa

Ne se pustiti demotivirati in poslušati drugih da denimo tečaj nemščine ni smiselen, ker jo tako ali tako znajo vsi (jaz recimo jo obiskujem, ker se je nisem nikoli učila, medtem ko znam angleško, špansko, pogovorno češko). Za angleščino, denimo, obstaja stereotip, da jo “znajo vsi”. Pol pa vidiš kakšnega direktorja, ki obiskuje isti hobi ko ti, pa v tujini ne zna v trgovini vprašati, ali imajo svinčnik 🙂 Pa še izgovorjava je klavrna in razmišljanje o pravi besedi predolgo.

negotovadelavka, to ti govorim iz izkušenj v tujini res je vsak začetek je težak. Ampak v tujini če si priden, če delaš, imaš talente, vztrajaš se ti to tudi izplača na koncu, ti tudi dajo možnosti da se dokažeš. V Sloveniji, si priden, delaš, imaš talente, se trudiš biti najboljši kar si lahko tukaj na koncu nisi nikoli poplačan ampak te zanalašč zatolčejo ker so ljubosumni in ker se bojijo sposobnih ljudi, in tukaj ti nikoli ne dajo šanse da se dokažeš, šanso dobi samo tistih par procentov, ki ima atije pa mamice pa strice na pravih mestih vsi ostali izvisijo in delajo kot sužnji do konca življenja.

Ja se zavedam da je v tujini velika konkurenca ampak tam imaš vsaj večjo možnost za normalno življenje, tukaj tega ni na žalost.

V Sloveniji vsak ve da nimaš šanse, mi mladi vsi skoraj planiramo oditi v tujino v bližnji prihodnosti, in se zavedamo da bo začetek težak vendar se bo to izplačalo, veliko bolje kakor pa revščina do smrti v Sloveniji, nizke plače, visoke cene, tukaj se nihče od nas mladih še osamosvojiti ne more, še prokletega stanovanja si ne moremo najeti pri 27. V tujini ljudje pri 27 dobijo že resne možnosti v službah na visokih pozicijah mi pa ko sužnji pometamo tla in pakiramo police v trgovinah.

Vseeno te razumem, si oseba ki si nikoli ni želela preč iz domovine, popolnoma zastopim tako pač je sigurno ti je tukaj všeč življenje, utrip življenja, energija ljudi kakorkoli že želim ti vso srečo pa upam da boš ena izmed redkih srečnežev, ki bodo imeli možnost v Sloveniji živeti normalno življenje.

Alexis, naredi si profil na teli strani, dobivala boš povabila na njihove sejme v tujini in razna druga obvestila na področju služb. Tu je link:

http://www.toplanguagejobs.co.uk/bilingual-jobs

Takšnih strani je še veliko na net-u, vpišeš svoj profil napiši kaj znaš seveda po angleško, saj je zelo podrobno napisano. Dobila boš tam na 3 mesece povabila za job fairs in pa free tickets ti lahko še pošljejo po mailu, ki se dogajajo v večini v UK ali na Irskem. V glavnem so internacionalne firme tam. Jaz s kolegom nameravam oditi na enega izmed teh sejmov čez par mesecev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close