Spolno nadlegovanje
Odpiram novo temo, ker mi je zanimiva in da ne bom pomešala sosednje teme.
Kaj je za vas spolno nadlegovanje?
Jaz sem z leti spredvidela, da sem bila spolno nadlegovana. Kot otrok sem smatrala, da je to, če te kdo posili pa tudi, če bi me kdo otipaval po majico, hlačkami. Od tega se mi k sreči ni nič zgodilo.
Ampak vseeno smatram, da sem bila nadlegovana. Ker so me božali po kolenu, se ‘nehote’ dotaknili prsi, pobožali po ta zadnji, poljubil z jezikom proti moji volji, objeli kot dobro ‘prijateljico’… to se mi je večkrat zgodilo med recimo 11-15, 16 let. Pa tudi kasneje še kdaj. Samo takrat nisem znala prav odreagirat. Niti nisem upala povedat zakaj kakega delavca, ki je delal pri hiši, ne prenesem, zakaj ne maram obiskov kakega znanca. Ker je veljalo, da je to nekaj normalnega, če en 50letnik to počne odraščajoči punci.
Saj se zdaj tudi zgodi kaj takega, samo zdaj znam takega odpikat. Ne čutim se ogrožena, ne čutim se prestrašena, samo besna.
Torej jaz smatram, da če oseba noče dotikov pa se je nekdo vseeno dotika, to spolno nadlegovanje. Še posebej, če gre za mlado, odraščajočo osebo, ki se je dotika nekdo pri 40ih, 50ih.
tudi name
Re: Name se lepijo luzerji
27.06.12 13:08
Jaz ne vem ali v šoli nisem opazila ali pa res ni bilo neprimernih dotikov. Ne vem. Včasih sem gledala vse drugače. Vsaj v šoli se me ni nihče neprimerno dotaknil. Upam, da tudi ne kake moje sošolke.
Zdaj vem, da določeni dotiki so pač prepovedani.
Je pa veliko takih najti med sosedi, zidarji, delavci, ki pridejo k hiši delat. Obenem pa imajo hčerke stare ravno toliko kot so njihove žrtve.
Sem pa opazila tudi to, da se med odraslimi šteje to pogosto kot normalno. Punca, ki ji ni prav, če je nekdo objame, prime za rit, poboža po kolenu, velja za sitno.
Kolegica je delala kot natakarica v bližnji gostilni. Ko je začela dealt, so se vrstniki najinih staršev menili, kako bodo šli pogledat novo kelnarco, in tudi so res šli. Ampak ne samo gledat. Tudi dotikov je bilo kar nekaj. Je kmalu nehala tam delat, ker ni prenašala slinjena pijanih dedcev. Ampak ti dedci so tudi v treznem stanju smatrali povsem normalno, da 50 letnik objema 18 letno natakarico ali pa jo mimogrede malce poboža ali kaj takega.
Sem si drznila spodnji post skopirat v to temo. Ja, tole spodaj je zame tudi spolno nadlegovanje. Sem mislila, da je tako predvsem po bifejih, lokalih. Pa vidim, da je tudi v fitnesih tako. Bljak.
Lepo, da sta te starša podpirala. Jaz glede tega nisem imela podpore. Nisem upala povedat, če me je zidar, ki je zidal pri nas, pošlatal.
Tepec stari (takrat so mi bili taki res stari), ki je otipaval punco, ki se niti telesno še ni razvila, kaj šele umsko.
Jaz mislim, da je tega ogromno pa se o tem molči. Saj že, če katero posilijo, letijo opazke, da je sama izzivala.
Princess’
Re: Name se lepijo luzerji
27.06.12 13:19
Js sem enkrat delala v nekem vaškem fitness centru, kjer so se tudi vsi nekaj otipavali in ogovarjali. Tam sem kdaj nadomeščala tisto punco ki je tam delala oz. sva skupaj delali. In recimo ko je stranka prišla so takoj ohohooawwwuwauu, kdo je pa ta novaaa? so mi vsi hotli roko dajati, pa šlatati. Pa tisti stiski rok yuk, ko te je hotel še malo bolj proti komolcu pretipati isto večinoma stari fotri.
Js sem se vedno kislo držala in pol tiste opazke, kaj je z njo narobe? Je slabe volje?
Ne kmetavzarrrr!!!!!!!!!, na živce mi gre k delam za ta beden keš pa še da se me otipava valda da se nam režala lol Valda tega nisem mogla naglas reči samo jaz slabo blefiram tako da so videli da mi je res muka delati v temu, js že tako nisem za customer service dela, imam preveč attituda za take jobe:)
Delala sem tam mesec dni, k sem doma povedala kaj se dogaja sta mi starca takoj rekla, daj skenslaj to sranje.
Zame je spolno nadlegovanje, kadar nekdo namiguje, da bi udejanil nekaj, kar je proti želji drugega in hkrati pelje proti spolnemu stiku, združenju, dotiku.To je lahko tudi že samo nagovarjanje k temu in ko druga stran jasno izraža nelagodje in nestrinjanje po nadaljevanju le tega. Težava pa je seveda, tako ko povsod, pogosto pri razumevanju tega jasnega izražanja. Nič novega v današnji družbi. Ženska lahko jasno izkaže nestrinjanje, morda ne dovolj odločno, moški pa lahko to razume kot da si ženska morda le ne upa povedat po resnici, zato bo poskusil ponovno. Takrat je pomembno, da ženska še bolj odločno nastopi in potem prekine kontakt ali fizično bližino s tako osebo.
Ta tvoj primer ponuja marsikateri odgovor. Namreč, v bistvu nam sploh ni toliko pomembno obnašanje nekih luzerjev, ampak naša resnica, ki jo nosimo globoko v sebi.
Ženska, ki je v otroštvu ali v rani mladosti imela slabe izkušnje z moškimi ali bila zlorabljena, si v sebi o moških ustvari odklonilno mnenje. Začne verjeti, da so moški barabe, luzerji, ki ženskam povzročajo bolečine.
To je tudi razlog, zakaj ženska opazi oziroma ji razni luzerji povzročajo toliko preglavic. Pa čeprav jo zapeljujejo tudi prijazni moški, ji prijazni sploh niso tako pomembni in zanimivi ali pa jih niti ne opazi, saj ne ustrezajo njeni podzavestni resnici o moških. Zato se takšna ženska vrti v začaranem krogu nezanimivih in takšnih moških, ob katerem ženska podoživlja svojo notranjo resnico, da ni vredna pravega moškega in s tem iskrene ljubezni.
To dogajanje lahko prav tako povzroči mati, ki na prikrit način sovraži moške, jih zaničuje ali sebe povzdiguje nad njih in svoji hčeri hote ali nehote vsili vzorec, da so moški luzerji in neko nujno zlo.
tudi name in princess, globoko sočustvujem z vajino bolečino spričo spolnega nadlegovanja, verjetno ob takšnih izkušnjah izzvenijo vse posledice onih, ki so bili(e) resnično posiljeni, zlorabljani trpinčeni skozi daljši čas, v otroštvu, v mladosti; če že vidve imata toliko materiala se razpisati o tem, mi je popolnoma jasno, zakaj je take stvari težko govoriti, zakaj žrtve pogosto nimajo kaj reči, zakaj se počutijo krive, obsojajo same sebe in zakaj jih obsojajo drugi.
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Ok, še tole zgodbo moram napisati, ki se nanaša na spolno nadlegovanje. Ko sem bila 16 let stara smo šli s starci na morje. In smo vedno hodili v nek lepi zalivček na plažo. Zraven nas je bila običajno ena in ista družina vsak dan poljaki ali čehi so bili, dec debu star nekje okoli 45, mama pa sine. Vsakič ko sta me starša slikala s fotičem ob plači ali pa ko sem bila v vodi, je ob istem času tudi ta debu dec pograbil svojo kamero in usmeril objektiv v mene oz. zraven mene.
In potem en dan plavam daleč od obale da bi se potapljala, se potapljam pogledam zopet nad gladino in vidim tega debelega deca pred menoj, daleč stran od obale. Tip mi neki reče v njegovem jeziku, bil je pa pol metra stran od mene. Jaz v paniki začutim da je ta oseba čudna da nekaj hoče od mene, začnem noro hitro plavati pod vodo nazaj do obale.
Ko smo prišli nazaj v apartmaje povem staršem kaj se mi je zgodilo. Fotr čist popenu sva ga z mami komaj odvrnile da bi šel nazaj na plažo tega deca prebunkati. Potem smo se vsi spomnili da je ta dec res vsakič ko sta me fotkala je tudi on vstal in slikal mene. Naslednji dan gremo isto v ta zaliv, ne duha ne sluha o njih, jih potem ni bilo več tja, kot da bi tip slutil da vemo kaj se je dogajalo.
Robi, ne narobe razumet. Jaz ne mečem vseh moških v isti koš. Mi je pa grozno, ko razmišljam koliko takšnih obstaja kot se jih opisala.
Ja, res pa je, da so mi vcepili s tem obnašanjem, odklonilel odnos do moških, ki pecajo 20 in več let mlajše.
Jaz opazim prijazne, normalne moške. Samo ti me ne motijo. Takim se ne potrebno umikat, za take se je še potrebno potrudit, da nas opazijo :-).
Mame nimajo nič pri tem, če en star tepec otipava natakarico.
Marko resnično, tvoji posti so nekaj enkratnega, izjemnega, iz njih kar kipi razumevanje, saj ne vem no, tako te rada berem, samo sanjam lahko o tem, da bom kdaj sposobna takega razumevanja uvida vpogleda, da bom to zmogla brez intuicije, ki jo v takih primerih pač še bolj pogrešam kot ponavadi… in to črpaš zdaj vse iz sebe, sploh ne bereš več ničesar in že vseveš… neverjetno… prideš na piknik? Kako ej pa z ležiščem? Ima tudi neko spominsko peno, tako da se razumeta?
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Robi, moj bivši fant je bil kot medo pa je bil meni zelo privlačen. Mi je kar škoda, da se nisva ujela, da bi veza ostala trdna. Če po pravici povem, še vedo gledam za moškimi, ki so mu vizuelno podobni (ja vem, še nisem prebolela).
Katenjka, nobeno roganje ni potrebno. Mala dejanja vodijo k velikim. Mogoče je kaka deklica potožila nad takim ravnanjem kot ga jaz opisujem pa je slišala nekaj podobnega kot si ti napisala. Nikoli več si ni upala spregovorit. In nadelogovalec je nadaljeval in na koncu je prišlo do posilstva. Ja tako to gre, ker ljudje govorijo tako kot ti pišeš, ženske pa tudi fantje, ne upajo spregovorit, ko je stvar šele v kali. Potem pa ta kal raste…
In potem ni moških? Saj se niti ne upajo več nobene pogledati, kaj šele dati komplimnet!
No, starejši gaše znajo dati in to na povsem kulutren način… ampak so takoj stari slinasti… :/
katenjka, se popolnoma strinjam s tabo.
In če da kompliment 20 let starejši gospod, ga lahko tako tudi sprejmem in mi niti na misel ne pride, da mi hoče zlest v hlačke. Nimam pa tudi želje po kontroli misli. Kogarkoli.
Robi, trenutno mi ni do kake veze. Dokler me še privlačijo le moški, ki me spominjajo na bivšega, vem, da še nisem zrela za novo vezo.
Saj ne pravim, da vse mečeš v isti koš. Pravim le, da se veliko bolj ukvarjaš s tistimi, ki jih ne maraš, kot si tistimi, ki bi jih lahko marala.
Luzerji pritegnejo več tvoje pozornosti, kot prijazni.
Če bi bila tvoja resnica, da so moški prijazni, bi že zdavnaj živela s takim.[/quote]
Sem ob tem opazil, da ravno takšne ženske s slabimi izkušnjami, ne marajo poraščenih moških. Poraščenost je seveda neka moška značilnost in sam odpor do moških, lahko povzroči nesprejemanje moške poraščenosti in s tem željo po tem, da se moški depilira.[/quote]Mislim, aja? A pol za mene praviš, da jaz ne bi mogla imeti problemov kot jih ima katybates v sosednji temi? Zanimiva psihoanaliza, res no :))))
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Ma moj komentar se nanaša tudi na prejšnjo temo iz katere je prišla ta.
In zakaj ti takoj pomisliš, da se dam tipat po riti??? Imaš kakšen poseben razlog, ker sama praviš, da sem govorila o komplimentih??? 🙂
Res..Še sam ne morem verjeti kakšne ideje se mi porajajo..:)
Ti Katenjka se boš ujela s takim, ki ni po hrbtu poraščen. :)[/quote]Čuj res ne vem, ali je nadangel gabrijel kje poraščen.
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Japkica, tudi jaz nadaljujem prešnjo temo in tam se jasno napisala, da se rada menim tudi s starejšimi moškimi, ki so normalni, da rada klepetam z njimi, ne gleede na starost. Tudi komplimente imam rada, če so pošteni in brez jasnih namigov na seks.
Jaz sem pisala o tem, ko otipavajo, se vsiljuje besedno, ko ne razumejo, da je ne ne in tako naprej.
In verjemi mi, da mi kot osnovnošolki niti najmanj ni bilo prijetno, ko me je en tip objel pa mi delil osladne komplimente.
Res pa je tudi, da sem bila v najstniškem obdobju bistveno bolj občutljiva na te zadeve. Takrat mi tudi besedni namigi na spolnost niso bili prijetni.
Zdaj imam bolj trdo kožo. Prej opazim kake namene ima kdo in vem, da je moja pravica zavrnit tako obnašanje. Ne delujem več kot žrtev. Pravzaprav je Robi nekje omenil, da se to dogaja tistim nesamozavestnim… v tem primeru je imel prav. Takrat sem bila plaha, ranljiva deklica, daleč od ženske, še dalj od odločne ženske.
tudi name-to sem tudi jaz opazila taka nadlegovanja kot sem jih opisala so se mi dogajala tam nekje od 16-24 leta. Sedaj pri skoraj 29 se mi to ne dogaja več. Verjetno je res to da taki predatorji zavohajo punce oz. mlade ženske, ki so še bolj naivne, neizkušene in po njihovo lahke žrtve. Tiste, ki smo že malce bolj zrele, starejše, z malo več izkušnjami oddajamo drugačno energijo in smo jim pretežak plen.
Samo se še vedno dogaja, sploh spolno nadlegovanje na delovnem mestu je kočljivo, ker tam si razpet med vljudnim obnašanjem in strahom pred izgubo službe če boš kaj bleknil do tega da še naprej prenašaš spolno nadlegovanje.
matjazko, prav neokusen si s tem namigovanjem … pol pa drugim glavo pereš z njihovo kobajagi agresivnostjo in se žališ nad “prostaškimi” babami, sam si pa velikokrat povsem brez takta in z močno sekusalno nabitimi posti.
Se strinjam z robijem glede polaganja pozornosti na komentarje “luzerjev”, namesto na one druge, ki so okej. Pač, sprejmi jih kot del družbe, probaj preslišat. Se pa tud strinjam s puncami, ki pišejo, da je preveč teh besednih nadlegovanj, sploh po kafičih. Poznam kar nekaj natakaric (priloćnostne ali ne) in se vedno najde en nasekan, ki teži in se ne spravi domov. NI lahko bit v takem poklicu, kjer moraš bit nasmejan pa prijazen pa se nekaj na silo hecat, ker to naj bi prijazna natakarica bila (kao).
Drugo je, če ti mori nekdo iz družbe ali ko ga kje spoznaš in te nadleguje po smsih, te kliče, te čaka pred službo, to je pa res stalkanje.
Ostale mimoidoče komentarje pa kar preslišat ali pa se celo pohecat, če si dobre volje 😉
Čuj res ne vem, ali je nadangel gabrijel kje poraščen.[/quote]
Se sekiraj se. On ima popolno telo…Karkoli že to pomeni..:)[/quote]Mah prav vseeno mi je, kako telo ima, a niso angeli iz take snovi kot sanje…? Naj mi jih prinese, ne nikakršnih sporočil, samo sanje… :))))
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Forum je zaprt za komentiranje.