Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Kaj mislite o Cerkvi?

Kaj mislite o Cerkvi?

Živjo,

V šoli delam projekt na to temo in me zanima kaj mislite o Cerkvi na sploh, o katoliški Cerkvi, njihovih pogledih na določene stvari (spolnost, poroka, življenje…)…Rabim čim več vaših mnenj, tako da, če ste pripravljeni, mi lahko pomagate=)

lahko rešite tudi tole anketo, ki je sicer narejena v angleščini, lahko pa seveda pišete v slovenščini.

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?hl=en_US&formkey=dEdSaEtSdUUxV1R1bGRXOFVETUNGWmc6MQ#gid=0

Hvala za pomoč!

aja, če boste napisali svoje mnenje, prosim pripišite, če ste verni oz. neverni in pripadnik katere religije ste. Še enkrat hvala!

Sem že marsikaj napisal o cerkvi. Ne pripadam nobeni instituciji.
Če te zanima, le pobrskaj po mojih starih sporočilih.

V splošnem je cerkev prav tako institucija, kot vsaka druga. In njen namen je obstoj in korist.
Nastala je zaradi potrebe po verovanju v nek ideal in s tem želje po izražanju moči. Biti del nečesa, velikega, še posebej, če je temelj nek vsemogočni pojem, v vernikih vzbuja občutek moči. Verniki čutijo potrebo, da jih nekdo vodi in jim kaže pravo pot, kot nek starš.

Šele, ko bo človeštvo prešlo na višji nivo zavedanja in s tem osebnostne rasti, bo cerkev postala nepotrebna.

hvala!=)

Evo… dodano še sem:
——————————————————————————————————————————-
O Cerkvi – bolj ali manj – ne mislim nič, ker se me ne tiče.
O njihovih pogledih – da so večinoma zastavljeni z dobrimi nameni, vendar se jih je velika večina s časom sprevrgla v brezvezne omejitve. In da številni pripadniki Cerkve – pa tudi v njej delujoči – prevečkrat brez razmišljanj sledijo le formi, ne pa vsebini. Žal.

Aja.. o meni; Ignostik.

dve stvari sta neskončni – vesolje in človeška naivnost

Institucionalno deluje Cerkev kot politična stranka, kar pomeni, da si zdraven dušnega blagora prizadeva še za množičnost svojih ovčic, ki potrjujejo njeno politično in družbeno moč oz. oblast – torej spremeni se v ideologijo in ne služi človeku, ampak bolj interesom svoje stranke.

Moteče je tudi, da se večina verskih institucij ogradi pred kritiko, ker se vidi v vlogi nezmotljivega božjega poslanika – ampak ravno kritika varuje institucijo pred hujšimi odkloni od prave poti, čeprav nanjo velikokrat gledajo kot napad in ne željo po iskreni spremembi in preoblikovanju, ki omehča njeno togost, ki včasih sloni na nekih okostenelih pravilih izpred par stoletij nazaj – torej da ni kulturnozgodovinskega pravilnega razuemvanja in posodabljanja teološke govorice s prilagajanjem današnjemu času, predvsem islam.

Drugače pa vera sama po sebi ni nič slabega, saj nas lahko varuje obupom, spodbuja k zaupanju in pomaga prenašati stiske, malodušnost in trpljenje, ker v tem vidimo neko višjo (nam neznano, ker je Bog/Resnica skrivnost) smiselnost in poslanstvo.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Res je.:)

Res je.:)[/quote]
Človek ni neskončen, še manj pa njegov um iz katerega izhaja naivnost…:)

Res je.:)[/quote]

Ne naivnost, ampak norost, medtem ko za prvo Einstein ni bil prepričan, da je neskončno. 🙂

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

“Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the the universe.”

Torej človeška neumnost je neskončna. 🙂

Glede Cerkve: očitno je predvsem da nihče ne ve zakaj še obstaja, pa čeprav imajo pred očmi praktično najbogatejško institucijo, ki ji je bilo vse kar ima podarjeno. Brez obveznosti.

Institucija, ki nikomur nič ne nalaga, razen veroizpovedi: priznavam odpuščanje greha.

Institucija, ki s svojim notranjim redom obstaja že 2000 let. V svetu ji ni para.

Kdor to razume, naj pove. Ker jaz se samo čudim. In občudujem lepoto nečesa, kar premore strop sistinske kapele v Rimu. Institucija, ki premore največje stvaritve vseh časov v umetnosti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close