Prvič z Rynair-om
Joj, čist sem živčna…sem že kar nekaj potovala z letalom, ampak še v tistih časih, ko si šel na letalsko družbo, vplačal karte, jih dobil v roke…zdaj pa tole prek interneta me dela živčno, bojim se, da kaj zaj…. in na koncu pušnem vse skupaj ali pa me pride vse dražje, kot bom naračunala…Tudi sem že marsikaj prebrala na netu in njihovi strani, pa me še vedno skrbi, da bom kaj spregledala in ker kupujem karte za 4, tudi ni tako zelooo malo denarja…Torej:
1. če piše cena karte, pa takse in stroški plačila je potem to to? (razen doplačila prtljage). A so še kakšni skriti stroški?
2. Takoj ko rezerviram, moram plačat verjetno in potem me nobena sprememba cen ne more več zadeti?
3. Koliko prej moraš biti na letališču (Benetke)?
4. Kdaj moraš narediti tisti check in (kar prek interneta), koliko pred letom?
5. A so sedeži oštevilčeni, ali je to po sistemu kdor prej pride, prej melje? (in če niso, kam se splača usest “dolginom”?
6. A moraš že v naprej pri rezervaciji označiti koliko prtljage boš imel, ali ti to na letališču stehtajo in tam doplačaš?
7. A res ne smeš imet nobene vode s seboj na letalu?
8. A ima Rynair kakšne avtobuse za prevoz do mesta (Barcelona) in cena?
8. A je še kaj takega, na kar moram biti pozorna?
Prosiiiiim, heeeelp, in hvala vsem, ki boste prijazno odgovorili.
Ko rezerviraš, plačaš s kreditno kartico in ko ti pošljejo na mail se čekiraš in sprintaš.Če nočeš doplačati nič potem lahko neseš kot osebno prtljago do 10 kilogramov, vendar v tem mini kovčku ne sme biti vode, parfumov, šamponov…Vse kar rabiš za osebno nego si kupiš potem v medcarinski trgovini in daš v kovček.Oni ga stehtajo, tako da bodi racionalna.Tam moraš biti dobro uro prej….Vodo si lahko kupiš potem v medcarinski trgovini in jo neseš na avion, ker na avionu je 3 evre 2 dl.Na avionu lahko vse kupiš, vendar je drago.Sedeže ti oni določijo, če kupiš najbolj poceni karte recimo za 8 evrov.So pa zelo točni, sem že velikokrat potovala in zaenkrat nisem imela pripomb.So pa zelo natančni glede tehtanja osebne prtljage.Če boste nesla osebni računalnik, ga morate dati v ta mini kovček….in vse skupaj je lahko do 10 kilogramov.Kontrole imajo kar hude…glede prevozov pa je najbolje, da na internetni starni pogledate…mislim, da imajo vse organizirano.
1. Če si upoštevala tudi fee za plačilo s kartico (različen za različne tipe kartic), potem je cena fiksna. Doplača se samo morebitno odvečno prtlago (kos in kg) ter morebitno menjavo vozovnice.
2. Ko vidiš, koliko plačaš, je to to, karte so tvoje.
5. NE, niso, lahko pa doplačaš hitro vkrcanje, kar pomeni, da si v prvi skupini, ki izbira sedeže. Drugače pa kdor prej pride, prej melje.
6. Se ti splača v naprej preštet kose kovčkov, ker je cena nižja, če jo najaviš in plačaš v naprej kot pa dodaten kos potem na letališču ali pa doplačilo za težo.
7. Nobene tekočine, katere volumen pakiranja presega 100ml ne prineseš skozi rendgen, lahko pa jo kupiš potem drago v duty-freeju ali pa na letalu. Pozor, šteje se res polni volumen. Torej ne moreš imet steklenice 0,5l, pa notr 100ml. In skupni volumen vsega ne sme presegati 1l.
8. Iz Girone vozi bus do centra Barcelone. Predvsem za pot nazaj vam svetujem, da greste z enim prej, kot bi izbrali po zdravi pameti, ker vas letalo ne bo čakalo, če boste pozni.
Joj ne bit živčna 🙂 Go with the flow, ne se tolk sekirat.
Sem že kar nekajkrat potovala z ryanairom in easyjetom pa še nikoli ni bilo problemov (razen tega da ima easyjet pogosto zamude, ampak tisto eno uro že potrpiš – če ne prestopaš seveda).
Upam, da ne bom kaj zamešala, ampak tako nekako je:
-karta, cena takse, prtljaga. To je to. Nobenih skritih stroškov ni.
-ob rezervaciji plačaš preko interneta (z mastercardom ipd.). Fertik. Nobena sprememba cene ne vpliva na nič, ker si itak že plačala.
-Na letališču moraš ponavadi biti vsaj 3 ure prej. Mi smo vedno prišli 1 uro prej pa še nikdar ni bilo težav. Saj ponavadi tudi piše na strani, kdaj moraš biti tam.
-check in preko interneta lahko narediš kar takoj ko rezerviraš karte. Shrani kopijo in jo imej s sabo na letališču.
-sedeži niso oštevilčeni. Vsedeš se tam, kjer je prosto. Za visoke ljudi je lahko blazno neudobno, ker ni ravno na pretek prostora, ampak tisto 1 uro že potrpiš.
-V rezervaciji vnaprej določiš težo prtljage in se tega potem držiš. Če prekoračiš, pa doplačaš na letališču.
-Vodo lahko imaš, seveda tisto, ki jo kupiš v duty free shopu. Sama si je ne smeš prinest, prav tako ne smeš imet v ročni prtljagi drugih tekočin (npr. kreme za sonce). Ko greš preko check-in-a je takoj duty free in tam potem nakupiš vodo/prigrizke/karkoli drugega.
-easyjet avtobusi so ponavadi kar dragi, za ryanair ne vem. Vsako letališče ponuja kar nekaj prevozov do mesta, za Barcelono sicer ne vem, ampak najbolje da tam pregledate ponudbo in se odločite za najcenejšo varianto.
Želim vam prijeten izlet! Pa nič panike, se bo že uredilo 🙂
1. Ne, to še ni vse, poleg tega se plača še provizija za kreditno kartico, s katero plačuješ.
2. Ko rezerviraš, Ryanair bremeni tvojo kreditno kartico. To je potem to. Ni več sprememb cene, razen če se na letališču prikažeš s zeloooo pretežkim kovčkom, potem ti lahko zatežijo z doplačilom.
3. Vrata se zaprejo 40 min pred poletom, svetujem ti, da si na letališču VSAJ 1 uro pred odhodom. Bolje, da še nekoliko prej (je bolj ziher)
4. Online check- in lahko nardiš 14 dni do 4 ure pred poletom. Js ga nardim ponavadi 1 teden prej, če se slučajno kaj zalomi s printerjem. (karto je treba skpirat in jo nesti s seboj na letališče)
5. Vsedeš se tja, kamor hočeš. Dolginom se splača usesti v prvo vrsto, vendar je ponavadi že zasedena. Če te to tako moti, vzami Priority Boarding-vendar je za doplačilo, lahko pa se pred vsemi vkrcaš na letalo in imaš večjo izbiro sedežev.
6. Že vnaprej označiš s koliko prtljage potuješ. Če imaš check-in kovček, ga doplačaš. Ta gre v trup letala in ga je treba čekirat na letališču. Če potuješ samo z ročno prtljago, je 1 kos do 10 kg zastonj. Če presežeš kilažo, doplačaš.
7. Svoje pijače ne smeš nesti čez rentgen. Če si zelo žejna, lahko kupiš pijačo v duty free šopih na letališču, po tem ko si čez rentgen ali pa tudi na letalu-prodajajo vse živo. V glavnem , žejna ne boš. Svoje pa res ne smeš nesti na letalo.
8. Ryanair nima svojih busom, je pa organiziran prevoz (bus ali vlak) do centra Barcelone. Vozi zeo pogosto, tako da ne bo težav. Malo poguglaj, je vse na netu in če te skrbi, lahko karte rezerviraš že vnaprej. Lahko pa jiuh kupiš na licu mesta.
9. Mislim da je to to. Glej, da ne boš imela prevelike ročne prtljage. Vso tekočino, ki jo imaš namen nesti na letalo imej zapakirano v 100ml embalaži, potem pa že v zip vrečki, ker jo na rentgenu pregledajo. Pazi da boš pravi čas na letališču, ker se vrata zaprejo 40 min pred odhodom. Če imaš check-in prtljago pojdi malo prej, ker je treba kovček oddati. Pri letu veliko zehaj, da uravnavaš pritisk v glavi. Saj si nočeš pokvariti izleta zaradi glavobola 😉
Jaz sem ravno iz Barcelone z Ryanairom, sem šla tudi prvič. Z letališča do mesta vozita dva avtobusa: eden je bolj fency za 5 evr, drugi pa naveden mesten (tako kot naši mestni) za 1,45 evr, ki je tudi sicer cena za vse prevoze (metro, bus, če kupuješ posebej, 10 v kompletu je 8,25 evr) A je številka 46?? (joj, sem pozabila) – imaš pa tik pred izstopom z letališča v Barcelono tourist office, kjer vse to vprašaš, dobiš zemljevid, ko pa stopiš ven, so pa že postajališča avtobusov, tako da pogledaš, pri kateri palci se postaviš ;-)) in čaklaš, vozi na 20 minut.
Če je še kaj takega, vprašaj, je pa vse skupaj precej simpl. Karte za bus/metro kupuješ na avtomatih, ki so na metroju, touch screen, vse je večjezično, tako da nič panike, ker skoraj ne boš dobila tam človeka, ki bi kaj svetoval 😉
če je še kaj takega, pa vprašaj!
Ryanair je zakon!
Samo še to, glede tekočin: tudi vse kremice, zobna pasta, parfumi… je tekočina. Torej ali to zapakiraš v prtljago, ki jo oddaš in je nimaš pri sebi na letalu (in to doplačaš) ali pa si nabaviš potovalna pakiranja krem, zobnih past, šamponov itd. (prodajajo jih recimo v vseh dm-jih), daš v prozorno vrečko na zadrgo in to pokažeš na kontroli, ko greš skozi kontrolo, pa lahko daš v tisti en kos prtljage, ki ga neseš s sabo na letalo. Pozor: na letalo res lahko neseš samo 1 kos, torej recimo torbico, nahrbtnik, toaletno torbico, fotoaparat… moraš stlačit v ta kos prtljage – doma preveri, če ne bo prevelika ali pretežka.
Sicer pa je res varno, enostavno, predvsem pa POCENI!
Podatke o prevozu v Barcelono dobiš na strani letališča Girona.
Če imaš check-in prtljago (ki gre v trup letala) jo moreš najprej oddati, pri pultu (takoj ko prideš na letališče) Na vsakem letališču ima Ryanair posebej označen pult (velik napis, tako da ne moreš zgrešiti), mislim da se odpre pribl.2 uri pred poletom. Tam pokažeš sprintano karto, in na tekoči trak oddaš prtljago. Potem greš čez rentgen samo z ročno prtljago. Na ekranih je označen gate za odhod tvojega letala. Greš do teh vrat. Tam čakaš da se prikaže gospa od Ryanaira, ki potem še enkrat pregleda te karte, potem se začne vkrcavanje, nekje pol ure pred odhodom.
Če potuješ samo z ročno prtljago, greš direkt čez rentgen. Vse ostalo zrihtaš pred vkrcavanjem, ko pregledujejo karte.
Upam, da sem dovolj jasno napisala. 🙂
Prednost pri vkrcavanju imajo izključno samo tisti, ki imajo kupljen Priority Boarding. Sicer pa, kolikor sem sama uspela izkusiti to, če si dovolj zgodaj na letališču in se postaviš v vrsto, si lahko na letalu takoj za Priority in imaš na razpolago še zelo veliko sedežev. Ker priority Boarding ima ponavadi zelo malo ljudi.
Sploh pa Ryanair je nizkocenovni prevoznik in večina potnikov kotira na nizke cene, zakaj bi si potem dražili karto še z bedastim Priority Boarding. Pa pojdi z Adrio če hočeš imeti dober sedež.
ne skrbi, saj se po logiki tako sedeži napolnijo, da sigurno ne boste vsak posebej sedeli. edino če se ne zagrebeš, mogoče ne boste dobili sedeža ob letalu. poleg tega so ljudje normalni, če boste koga prosili, naj se presede, da bo družina skupaj sedela, bo po mojem vsak za.
ne vem, če je smiselno 3 ure prej priti na letališče samo zaradi sedežev, 1,5 ure je čisto dovolj (razen če so vam sedeži RES pomembni in če vam je všeč nekaj ur prebiti na letališču)
Otroci po vseh varnostnih pravilih tako ali tako ne smejo sami sedeti skupaj, kako striktno bo osebje pri tem, je pa odvisno od tipa aviona in tudi osebja samega. Zato otrok ne poskušaj preveč nekritično navdušit na tem, da bosta “sama skupaj”, da ne boste potem imeli sredi aviona napada trme in joka, če se bo izkazalo, da bo zraven vseeno moral biti odrasel. Videno pred kratkim na službeni poti in ni prijetna izkušnja ne za starše in ne za sopotnke.
Se oproščam 🙂
Brez skrbi boste lahko sedeli skupaj, razen če boste v zadnji minutki privihrali na letališče. Res ni fajn tri ure prej ždet na letališču za dobre sedeže, ampak to je pač cena, ki jo plačaš, če si izbirčen glede sedežev.
Sedeži so po trije skupaj, na D in L strani. Ziher boste lahko skupaj sedeli. Če ne pa vsaj eden nasproti drugega ali eden za drugim, Sicer pa, kot je ena že prej omenila. Če ljudje vidijo, da ste z otroci, se bodo rade volje presedli.
Otroci po vseh varnostnih pravilih tako ali tako ne smejo sami sedeti skupaj, kako striktno bo osebje pri tem, je pa odvisno od tipa aviona in tudi osebja samega. Zato otrok ne poskušaj preveč nekritično navdušit na tem, da bosta “sama skupaj”, da ne boste potem imeli sredi aviona napada trme in joka, če se bo izkazalo, da bo zraven vseeno moral biti odrasel. Videno pred kratkim na službeni poti in ni prijetna izkušnja ne za starše in ne za sopotnke.[/quote]
Otroci ne smejo sedeti po 3-je skupaj, saj na sedežu ob prehodu lahko sedi le odrasla oseba brez “infanta” (otrok do dveh let). Če se pa tega zares držijo, je pa druga zgodba….
evo, mi smo včeraj prileteli iz Londona z Raynerom. tako kot pišejo predhodnice – cena je tista, ki jo vidiš a koncu ob prijavi. nato dobiš na melj pošto, da se čekiraš in nato natisneš vozovnice. Na letališču bodi vsaj eno uro prej – tam se ne rabiš čekirati, sam kdor prej pride, je prej v vrsti in lahko izbira sedeže. Razen, če ob prijavi izbereš prority – potem imaš prednost, ampak pazi – mi smo leteli iz Trevisa- tam smo imeli prednost, iz Londona za nazaj pa kljub da smo imeli na kartah označeno Priority – smo lepo čakali v vrsti. Glede tekočine je tako, kot je že napisala predhodnica, je pa različno od letališča do letališča. V Trevisu niso nič komplicirali, čeprav sem jaz imela sirup Calpol (proti vročini za otroke) s seboj in pol litra vode. Svakinja je imela 3,3 dcl flaško za malega, pa imeli smo 3 žemlice in dvoje piškote pa je blo OK. Ko pa smo šli iz Londona, pa je imela svakinja par žemljic in topleni sirček za malega – to je šlo OK skozi kontrolo, meni so pa za sirup komplicirali in na koncu vrgli stran. Ne vem pa kako je na letališčih, kjer potuješ ti.
Srečno.
Nimajo vsa letala 3 sedežev na eni strani, manjša imajo tudi samo 2. Domnevam sicer, da Ryanair teh letal v svoji floti nima, ni pa nujno – vsekakor pa manjša letala pridejo še kako v poštev pri Adrii.
V svoji letalski potovalni “karieri” sem sicer videla že veliko variacij te politike – od take, kjer so trije otroci (vsi mlajši od 10) lahko sami sedeli z izjemo vzleta in pristanka, do take, kjer tudi pri 3 sedežih niso pustili dveh otrok, ampak dva odrasla + en otrok z utemeljitvijo, da je lahko usodno, če mora en odrasel najprej sebi nameščati masko, potem pa še dvema otrokoma. Nekje znajo tudi komplicirat, če gre za varianto mlajši otrok + starejši otrok. Enim je dovolj, če je razlika v letih recimo tri leta in deset let, drugi zahtevajo, da mora biti starejši najmanj petnajst.
Politike očitno niso enotne, vsaj v praksi, zato je za vsak slučaj bolje, če si pripravljen na manj ugodno oz. osebje takoj pri vhodu na avion vprašaš, kakšna je njihova.
Na Stanstedu (London) so ful zateženi glede pravil. Men so zatežili, ker sem tekočino (sicer pravilno pakirano v 100ml embalaže) prinesla v navadni prozorni vrečkici za pakiranje, namesto v oni na zip. V Grazu, Brniku teh težav nisem imela. Tako da čisto odvisno od letališča. Nekje so bolj zateženi, nekje manj.
Ce bi za Calpol imela potrdilo oziroma recept, ne bi nic komplicirali, tako kot za vsa ostala osebno predpisana zdravila. A si ga res potrebovala med poletom, ni mogel v kufer?
Na Stanstedu (London) so ful zateženi glede pravil. Men so zatežili, ker sem tekočino (sicer pravilno pakirano v 100ml embalaže) prinesla v navadni prozorni vrečkici za pakiranje, namesto v oni na zip. V Grazu, Brniku teh težav nisem imela. Tako da čisto odvisno od letališča. Nekje so bolj zateženi, nekje manj.[/quote]
Pozdravljeni!
Imam eno zanimivo vprašanje. Punca oz. bodoča žena mi je za roj. dan kupila izlet v London(Eeasyjet), kjer pa je potrebno oddati podatke o dokumentih. Let imava 2.sept 2011 no in ko sem omenil bodoča žena, to pomeni da se poročiva julija 2011. Skratka ona bo spremenila priimek, in bo dobila nove dokumente. To pomeni sprememba priimka. Se je pa za let prijavila že z mojim priimkom, da potem ne bi spreminjala in posledično plačevala. Skratka ona bo takrat imela drugo številko potnega lista, me pa zanima koliko prej je treba izpolniti vse podatke o potniku? Je možno, da izpolniš kakšen teden ali dva pred samim letom? Ker v tem primeru bi ona imela že nov dokument, priimek na prijavi pa je že tako “pravi” oz. kakršen bo, ko greva na izlet……………..Hvala za odgovor.
Forum je zaprt za komentiranje.