Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek mamografija – 40. letnice?

mamografija – 40. letnice?

Tiste ki ste stare 40-45 let…..ste že bile na mamografiji? Mene je ginekologinja kar naročila nanjo.

Stara sem 47 let in hodim redno vsako leto že od 40 leta. Sem v rizični skupini (2 teti – mamini sestri umrli zaradi raka na dojki), Mama stara 83 leti sicer zdrava.

Hodim zaradi preventive.

stara 41 pa sem šla kar na samoplačniško,zdaj naprej bom pa kar ginekologu rekla za napotnico
Me je pa malce zmotilo ko mi je zdravnik na pregledu ko sem bila rekel, da tete in sestrične ki so obolele za rakom na dojki niso moje ožje sorodstvo in nimam kaj skrbeti

Jaz sem bila na pregledu pri 36. Teta umrla za rakom dojk. Nisem rizična in nisem bila upravičena do mamografije.

Ne vem, od kdaj naprej bom.

Tudi če ste v rizični skupini je 40 let prezgodaj za preventivne mamografije.

Ker pri 70 je večja verjetnost da dobite raka kot posledico sevanja.

Samokontrola vsaki mesec naj bo res dosledna

Pri 40 mamografija ne more odkriti več kot lahko same z rednim pregledovanjem, ker je še čisto preveč normalnega žleznega tkiva … Malo si preberite na guglu, sploh na straneh donne, je vse lepo pojasnjeno.

No to pa jest ne verjamem, moja kolegica stara 29 let se je redno pregledovala in vse ok, tudi ginekolog ni nikoli nič zatipal, ker ji je sestra zbolela za rakom je sama samoplačniško šla na memografijo in diagnoza rak na spodnji in zgornji strani dojke ter na bezgavkah iste roke, zdravi se že 2,5 let pa zmeraj ko se že vse umiri se zopet pojavi nova tvorba. Tako da moje mnenje je da je memografija kar ok stvar

Namesto mamografije ti predlagam ultrazvok. Nič ne škodi, pa dovolj pokaže.

Meni je zdravnik na pregledu UZ pri 39-tih letih razložil, da gre pri mamografiji za neke vrste rengen, kar pomeni tudi sevanje. Namenjen naj bi bil tistim 50+, saj ga v življenju ne smeš imeti kar neštetokrat.

Mene je moja G poslala na UZ dojk pri 34ih, preventivno, ker je mama imela raka na prsih.
Na UZ mi je zdravnica razložila, da je mamografija primerna za ženske nad 50 let,
zaradi tega ker je pri tej starosti struktura prsi primerna za mamografijo.
Pri mlajših ženskah oz. do 50ga leta, je UZ primernejši.

Težko verjamem. Reče se mamografija. Kolegica, ki je prebolela raka na dojki mi je lepo razložila, da pri tej starosti ne delajo mamografije, ker so mlečne žleze pregoste in se nič ne vidi. Do skoraj 40. leta je primeren UZ.

Težko verjamem. Reče se mamografija. Kolegica, ki je prebolela raka na dojki mi je lepo razložila, da pri tej starosti ne delajo mamografije, ker so mlečne žleze pregoste in se nič ne vidi. Do skoraj 40. leta je primeren UZ.[/quote]

To je res – samo UZ pa ne pokaže malih spremembic kot jih recimo mamografija. Tako da se jaz ne bi na UZ zanašala.

Svoje dojke najbolje poznate in zaznate vsako spremembo. Izgled, otip……le tega v tistih 10 minutah zdravnik ne more

Ne vem kaj UZ pokaže in kaj ne. Vem pa da sem bila februarja na mamografiji in je pokazala ene male cistice. Potem mi je zdravnica naredila še ultrazvok in mi po tem pregledu razložila da ni nič sumljivega. Pregled imam čez 3 leta. Sem pa že starejša in jemljem tudi hormonsko nadomestno zdravljenje.

Težko verjamem. Reče se mamografija. Kolegica, ki je prebolela raka na dojki mi je lepo razložila, da pri tej starosti ne delajo mamografije, ker so mlečne žleze pregoste in se nič ne vidi. Do skoraj 40. leta je primeren UZ.[/quote]

Čakaj, česa ne verjameš? Da ne delajo mamografije? S prve roke ti povem, da ga. Je pa res, da je od tega nekaj let, ko so mamografijo delali na nekaj mesecev. Pregled je vseboval pregled oziroma tipanje, mamografijo in ultrazvok. Mogoče je zdaj drugače, tega pa res ne vem.

No, s tem se ne strinjam popolnoma, čeprav pri nas to propagirajo, da pri 40 se še ne vidi itd… Na Švedskem, imajo obvezno mamografijo od 40. leta dalje, vsaka tri leta… A pri Švedinjah se pa vidi?!

dsimon1
sem se zatipkala ..mamografija
Je pa s tem tako, da ima vsak pač svoje mnenje, moje je da je mamografija res ok in tudi po pogovoru z mojim ginekologom se je strinjal z mano saj mamografija ni še nobene pokončala ampak pomagala ob odkritju bolezni.
Kolegici je tudi onkolog v Ljubljani rekel, da bi če bi se za mamografijo odločila še prej bi bilo zdravljenje veliko bolj uspešno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close