Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Na kakšen način privarčujete?

Na kakšen način privarčujete?

Spodnja tema me je spodbudila na razmišljanje o varčevanju.
Ko sva še gradila hišo, so mi stvari spolzele iz rok. Padala sva iz minusa v minus. Pa sem si enkrat rekla – dovolj!!! – in vzela zadevo v svoje roke.

Ne plačujem s karticami, uporabljam gotovino (kartice sicer še imam v denarnici, uporabim pa le plačilno kartico, če že nimam gotovine in v redkih primerih Diners, če so kje zaradi nje posebne ugodnosti).

Določim si okviren znesek, ki ga lahko zapravim na teden in se skušam tega čimbolj držati.

Takoj pri plači dam 200 € na varčevalni račun. Tudi morebitni ostanek plače se znajde tam.

Če za kaj nisem prepričana, da RES potrebujem, zadevo prespim in pačakam kakšen dan, dva, da vidim, če lahko preživim brez tega.

Vse to se je izkazalo za uporabno. Nikjer ne stiskam, nismo prikrajšani, vendar se kupček za dopust vseeno veča.

Kako varčujete ostali? Vsaka ideja je dobrodošla. 🙂

Meni se zdi najboljši način varčevanja pri tebi to, da daš takoj ob nakazilu plače stran nekaj denarja. Kar vztrajaj pri tem, dokler imaš to možnost. Lp.

– najprej dam takoj od place na stran in ostanek dvignem v celoti
– jedilnike nacrtujem in pisem listke za v trgovino po teh jedilnikih
– kupujem z gotovino, nacrtno, s seboj vzamem kaksen euro vec, kot sem si izracunala, da potrebujem
– kartico imam vednos sabo, ampak to je bolj za vsak slucaj, je sploh ne uporabljam
– oblacila kupujem sproti, veckrat pogledam kaj imajo po trgovinah, ko naletim na kos, ki mi je vsec in je cenovno ugoden, pa da prav pride v mojo omaro, ga kupim – na tak nacin k+dobim cevlje znizane 75%, pa jopice za par eurov in podobno
– izogibam se razprodajam, razen ce res nujno kaj potrebujem, ampak v tem primeru si ogledam ze prej in tocno vem, kje bom kupila, da ne hodim po nepotrebnem po trgovinah (to ne zato, da prisparam, ampak se mi res ne da…)
– kar ostane od place, ponavadi zapravim za nagrado sebi 🙂 (ce ni avto potreben servisa in mladina novih cevljev)

Pri plači plačam vse položnice, celoten ostanek takoj nakažem na varčevalni račun.
Določim si limit koliko lahko porabim čez mesec, recimo cca 300 EUR, ostalo ostane na varčevalnem računu cca od 300 – 400 na mesec.

Čimveč hrane doma pridelamo in izkoriščamo sosednjo kmetijo:) Na izlete in dopuste hodimo, vendar so organizirani v “lastni režiji” bolj v smislu potepanja in raziskovanja narave in naše dežele. Edini strošek so prenočitve in hrana, pa vstopnice kake…

Ne zapravljam npr. pri kakšni dragi kozmetiki, je pa res da prašek in čistila kupujem čimbolj eko in tu zapravim kar več denarja kot bi sicer.

Knjig in cd ne kupujem ampak obiščemo vsi skupaj knjižnico vsaj 1x na tri tedne.

Raznoraznih prehrambenih dodatkovne kupujem ali pa napol pripravljene hrane, se potrudim, da kuham čimveč doma in čimbolj zdravo.

Edino, kar je kar “mala razvadica” in si z možem privoščiva cca 2 x mesečno so to obiski kulturnih prireditev. Je vsaka vstopnica cca 10-20 eur.

Nazadnje sva bila v torek, sva si ogledala komedijo Loterijski dobitek v Novem mestu. Priporočam, zelo vesela komedija:))

Lepo se imejte.

Tudi jaz z direktnim prenosom na varčevalni račun; nimam trajnika,ker raje sama odločam o vsoti, ki jo namenim za to vsak mesec;
zadnja dva meseca sem tako uspela privarčevat 2x po 500 €, običajno nekje med 200 in 300 €.

-vozimo se v starem avtu
-hoja pod sedežnico namesto na sedežnici
-vsi ogljikovi hidrati_luščen fižol
-gretje centralne 4 ure/dan
– poleti kempiranje v gozdu
-varčevalni račun 50+50 eur/mesec
-mesa zelo malo, zato pa sadja in zelenjave neomejeno

še kaj?

Vedno ob plači ves denar, ki je na računu nad 1000 € dam v vezavo, tako da četudi padejo večji stroški nismo v stiski.
Načeloma ne gledamo na vsak cent, ne kupujemo pa vsega povprek.
Izdelke, ki imajo daljši rok trajanja- praški, čistila, sokovi, kupujemo v akciji tudi na zalogo za pol leta.
Ob novi plači ponovno vežem kar je nad 1000 €- se pravi sproščena prejšnja vezava, kolikor je več plače in kolikor je ostalo od prejšnjega meseca.
Na pol leta dam ves privarčevani denar na dolgotrajno vezavo.
Nebi mogla reči, koliko na tak način privarčujemo na mesec, ker takrat naprimer ko je dopust ne privarčujemo nič, ampak na leto pa se nabere tam okoli 3-4000 €

Pri plači dam takoj 200E v štumf.

Veliko privarčujem pri hrani. V sezoni smo gozdni nabiralci. Od gob, borovnic malin…….bezga za čaj in sok. Potem je tu šipek pa timijan, ki sem ga letos v platnenih vrečkah podarila prijateljem za novoletne praznike

Gremo do kmetij in jim pomagamo spravit pridelek. Dobimo sadje za marmelado, krompir za ozimnico, jabolka.

Pa še otroci se učijo kako se zemlja obdeluje. Prijateljica mi kako vrečko solate prinese, jaz pa v zameno popazim njenega otroka……………….

Pri enem “stricu” odkupim celo vedro kislega zelja in repe. V njegovi kleti je to tudi shranjeno in mu glede na to da je sam prinesem kake vampe, golaž ali samo pecivo.

Sem član nekega društva. Izkoristim možnost letovanja v toplicah na več obrokov z vključeno vožnjo do toplic. Govorim za celo družino. Tudi izletov se udeležujemo. Sem pa tudi drugače dejavna v društvu jaz in moji otroci – pa magari za lepljenje znamk.

Padem pa na izpitu pri nakupu knjig – to je moja šibka točka in pri potovanjih. Pa magari jemo suh kruh gremo letos ………………ne povem kam, ampak vem da bo fantastično.

Mogoče bi bilo dobro, da poveš okvirno neto plačo, če daš brez težav 200 evrov na stran, da si ljudje ustvarijo bolj jasno sliko. Nekdo s 700 evri ne more dati 200 na stran.

Lep pozdrav, Iztok http://www.facebook.com/avtoovernet Avto.Over.Net na Facebooku http://twitter.com/#!/avtoovernet Avto.Over.Net na Twitterju http://avto.over.net/ http://iztokfranko.tumblr.com/

Meni se zdi meso cenejše od sadja in zelenjave. Če bi mi pojedli manj sadja in zelenjave in več mesa, bi za hrano porabila kar nekaj evrčkov manj.

moj mož ima cca 900e plače jaz 800 torej skupaj 1700e.
Moja plača je namenjena za preživetje čez cel mesec moževa pa ostaja na računu in se je ne pritaknemo če res ni nujno oz če gre za kak velik nakup.Imama dva avta , ki nista nova ampak sta potrebna ker pač delama vsak na svojem koncu in nimam glih rednih avtobusnih povezav.
Pri nas je tako da nam mesa, razen perutnine ni potrebno kupovati ga dobima pri mojih ali njegovih starših v zameno da kaj postorima oz. jim pomagamo na kmetiji kjer je dela dovolj, prav tako dobima velikokrta od njih razno zelenjavo tako da tukaj se da pri nas ogromno pripšarat.
Prav tako si okvirno naredim jedilnik za cel teden in grem v trgovino samo enkrat na teden, ker drugače ti denar spolzi skozi roke tako hitro da človek še sam ne ve kdaj.
Ne plačujema z karticami ampak vse z gotovino, dopust preživljamo tako da gremo na kake izlete, kjer si že prej naredim načrt kaj si bomo ogledali; letos naprimer gremo v Avstrijo v Hrebestein, kjer si bomo ogledali zoo in njihov grad, dejansko bo to pravi mali izlet,pa še malo se bomo z najinama malima otrokoma po tujini potepali,
Ker živimo v določeni občini imamo 50% popust na nakup kart za kopanje v domačih termah tako da tudi to izkoristimo
in kot je že nekdo zgoraj omenil določene artikle, ki so v akciji in nimajo hitrega roka kupimo več
,….

Zelje je v trgovini po 60 centov, jabolka na trgu dobiš tudi po 50 centov, krompir za ozimnico je po 40 in manj centov, trenutno npr pomaranče v akciji v Hoferju po 50 centov, itd itd – pač kupuješ po akcijskih cenah…

Meni se zdi meso cenejše od sadja in zelenjave. Če bi mi pojedli manj sadja in zelenjave in več mesa, bi za hrano porabila kar nekaj evrčkov manj.[/quote]

To sicer ni res, ješ pač tisto, kar ti paše, meni odgovarja meso 1x tedensko in ne več.
Takšnih svinjarij, kot so paštete, hrenavke….vso “premiksano” meso ne uživam.
Jem malo in tisto kar je dokaj “simpl” -enostavna prehrana.

Najbolj se mi obnese to, da grem le 1xna teden v trgovino. Privarčujem lahko le pri hrani, pri bencinu in avtobusnih kartah ne moremo šparat.Meso v akciji kupim večjo količino, pripravim omako iz mletega mesa, golaž…. in v posodicah zamrznem za večkrat.
KEr imava kredit za stanovanje uspemo ušparat le 100-200 e, Pa še to nisva prejšnji in ta mesec, smučarska šola v naravi in podobi šolski izdatki…

Mene zanima če se je kateremu že zgodilo, da je vezal denar, ko pa ga je nujno potreboval pa ni mogel do njega.

Recimo, da imaš prometno nesrečo in si moreš kupit drugi avto.

jaz pa ravnam tako:

1. ko dobim plačo, pustim denar na računu. Dvignem denar, ko je treba plačati položnice, drugače pa imam denar na banki. Denar imam vezan in tako dobim tudi nekaj obresti. Ni veliko, je pa boljše kot nič.

2. če grem v trgovino z oblačili, obutvijo…se vprašam, ali določeno stvar res potrebujem, s katerimi oblačili jo bom nosila… obvezno pomerim oblačila.

3. hrana: pretežno kupujem akcijske izdelke in le tiste stvari in v količini, ki jo res potrebujem. Na zalogo kupujem le take izdelke, ki imajo dolg rok uporabe: toaletni papir, čistila, olje, sladkor, sol…

No, jaz pa nic ne kupujem na zalogo. Ja, zaloga za nek cas, resimo meso za nekajkrat, ne pa za pol leta. Ali pa tisto, ko imajo po 3 sampone skupaj, mi ne pride v postev. Kupujem sproti in v akcijah, ker ce meso ni danes v akciji, bo naslednji teden in se ostalo tudi.

Tole ima mogoče druge pozitivne učinke, varčno pa ravno ni. Sploh pozimi.

Jaz tudi enako. Pri milu in šamponu se hitro naveličam enega in istega vonja, zato ne kupim npr. treh enakih v akciji.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close