Najdi forum

Birma

Pozdravljeni! Moža so znanci prosili, če bi bil birmanski boter njihovi hčerki. Odločil se je, da bo deklici podaril kar denar in naj si sama kupi kar si pač želi. Problem pa je, da ne veva, koliko denarja naj podariva. Niti približno nimava predstave. Prosim za pomoč. Hvala in lep dan še naprej.

Če je boter se da ponovadi malo več denarja. Odvisno kako ste preemožni. kakih 200 eu? Odvisno od vajinih plač. Jaz bi to dala v lepo kuverrko jo zaranžirala pri cvetličarki in povezala v šopek rož, ki bi ga tudi naredila cveličarka.

Jaz sem dala 200evrov

Jaz pa sem pred leti, čeprav smo bili revni od bogataša ki mi je bil boter dobila 140 eu. In ima plače 4000eu.

pa si sla k birmi zaradi birme ali zaradi denarja in darila???

Jaz mislim dati 500€.

Jza bom pa dala 1000 evrov. Pri nas velja, da se za birmo dajejo velika darila, tako kot če si priča na poroki.

Pozivam vse otroke, da gredo k birmi, se splača!! 1000e??Kaj za poroko šteje avto, hiša, vikend,…????’

res bolano

A samo 1000?! Jaz sem dala 5000 €, ker manj od tega zneska ni veliko darilo. Vsaj zame ne.

Imam občutek, da se birmanci oz. bodoči birmanci tega dogodka veselijo samo zato, da bodo nekaj oz. čimveč dobili.

Kaj pa birma sama pomeni, pa ne birmanci ne botri ne vedo in o tem ne razmišljajo.

Če sem s tem prizadela koga, ki ob birmi ne misli v prvi vrsti na birmansko žurko, opravo in darila – se mu opravičujem.

Jaz ko sem šla k birmi nisem ravno vedela za kaj se sploh gre in priznam da sem se veselila tistega dogodka, bele obleke, torte, daril, praznovanja, fešte. Takrat si še otrok in ne razmišlaš prav. Ne zdi se mi prav da gredo otroci k tem zakramnetom, pa sploh nevedo zakaj ali zakaj je to. Tiste molitvice se že naučijo in vprašanja na odgovore o birmi. Raje bi šla k birmi sedaj. ker sedaj vem zakaj se gre. Sedaj sem bolj verna kot takrat, drugače razmišlam in bi se tega veselila kot svetega blagoslova.

Jaz ko sem šla k birmi nisem ravno vedela za kaj se sploh gre in priznam da sem se veselila tistega dogodka, bele obleke, torte, daril, praznovanja, fešte. Takrat si še otrok in ne razmišlaš prav. Ne zdi se mi prav da gredo otroci k tem zakramnetom, pa sploh nevedo zakaj ali zakaj je to. Tiste molitvice se že naučijo in vprašanja na odgovore o birmi. Raje bi šla k birmi sedaj. ker sedaj vem zakaj se gre. Sedaj sem bolj verna kot takrat, drugače razmišlam in bi se tega veselila kot svetega blagoslova.

Čudovita potrditev v vero, res! Perverzija pripeljana do skrajnosti.

Če je pa že treba dati keš, potem pa pač po svojih zmožnostih. Kakšni so to kristjani, da pričakujejo, da se bo nekdo zapufal za njih ?!?!?!

Hej Janus! Kaj ma pa to veze s kristjani?! Noben kristjan ne pričakuje tega. Problem je v vas (nas), botrih ne v otrocih. Zgoraj ste samo botri pisal koliko boste dal, kok da sploh je neko “darilo”.
Da se majhnen spominek in oporov v življenju.

Res ne vem kaj ima birma s katoliškimi kristjani! In mislim, da tu nihče ne misli na otroke, saj ravno v tem je srž problema.

Se pa načelno strinjava, klika 😉

lp

Joj, kaki kreteni! Potem naj pa še kdo reče, da ne pride skozi mesec. Kupi ji kakšen lep prstan pa mir, samo denarja ne dajat. Kje so vrednote? Si botri tega ne štejete v čast?

Meni je bolano, da od nekoga sploh pričakuješ “veliko” darilo, pa naj bo to boter ali poročna priča. Grozni ste no. Poznam celo osebo, ki je zbirala poročno pričo na podlagi finančnega stanja in še to priznala z izgovorom, da noče drugih finančno obremenjevat.
Nevedna, naj mož daruje po vajinih zmožnostih, ker če so ga izbrali za botra s pravim namenom, potem ne bo problema, v nasprotnem primeru, pa se takih ljudi izogibajta, ker vama niso prijatelji.

ZA birmo se daje denar. Zakaj že?? Kaj pa je takega storil, da mu je trba dati 1000€, ja to je res pogumno dejanje, da je treba dati 1000€

No brez zamere za tale sarkazem.

Ampk moje mnenje je, da premalo razumemo pomen birme, rpavzaprav, tukaj ni še nihče obrazložil bistvo, seveda to ni bilo vprašanje, ampak koliko denarja naj se da.

če želite dati denar, ga dajte, toliko0 kot vam paše. moje mnenje je, da bistvo birme ni denar, ampak vse ostalo. Ampak žal je že tako, da moramo danes za vsak jajc, pač dati neko darilo, tako se nobenemu ni treba nič truditi, ne z izvirnostjo, ne z bistvom in ko daš denar ti zagotovo nihče ne bo rekel nič nazaj.

predvsem, moramo spremeniti način razmišljanja in ne se kregati, koliko damo.
primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Upam, da me nihče na zaprosi za botro. Ne bi rada bankrotirala zaradi tega. Odpovedat pa tudi ne smeš.

Čisto prav imaš, Primož, ampak ko je mene prosil birmankin očka-moj sorodnik, je rekel, da ne smem kupiti motorja, čeprav si ga mladenka želi. Halo! Takoj sem kar skupaj zlezla, saj trenutno ne zaslužim več, kot 400€.V bistvu se spet vrti vse okrog denarja in pričakovanja – nečesa denarnega…

Živio, družba!

Najprej se oproščam, bolj na hitro sem prebral, kar ste napisali. Če pogledamo “pod lupo”:
1. Glede daril: Gotovo je najlažje dati kakšen dar v denarju, vendar tukaj ne pretiravamo, po pametni presoji pač. Za nekatere stvari (moj predhodnik omenja motor) je pa res še prezgodaj. Mislim, da tako najbolje tudi sam odgovorim vsem.

2. Jaz sem bil birmanski boter dvema in sem dal denarni dar in spominček, pa je bilo čisto v redu. Oba birmanca, ki sta me izbrala (eden iz naše domače družine, drugi iz prijateljske družine), sta me zaprosila tudi z željo in namenom, da ju spremljam v krščanskem življenju, v molitvi. In sam sem se jima in družinama zahvalil za zaupanje, saj je pomembno, da je boter nekdo, ki je birmancu blizu in tudi družini, nekdo, ki mu fant ali dekle zaupa in da res živi zgledno kot človek in kristjan. (Seveda pa velja, da, če je poročen, mora biti cerkveno in obvezno mora biti birman že sam.)

3. Glede verske prakse: jaz osebno nikoli nisem vrtal, raje sem spodbudil, da še vedno lahko naredi, kar more, zanj bo dobro in za birmanca oz. birmanko bo spodbuda.

4. Vedeti moramo, da je birma kot zakrament veliko več in najprej gledamo na to, saj smo z darom Svetega Duha potrjeni v veri in v svetem krstu. Birma pomeni znamenje zrelosti kristjana, čeprav fantje in dekleta, jasno, še dozorevajo. Zato nič ne oporekam tistim pred mano, ki pravite, da takrat še niste vedeli, kaj pomeni birma, zdaj vem bolje. Tudi Jezusovi učenci in Marija niso takoj vedeli, ko so prejeli Svetega Duha, počasi so spoznavali. Zase lahko rečem prav tako. Če človek živi z Bogom in s Cerkvijo, v sožitju med seboj, jasno je, da se tudi krešemo, mladostniki v iskanju, starši v mejah in dobrohotnosti, nobena naša družina ni idealna, naredimo pa, kar moremo, in izročamo Bogu. Zakrament ni enkrat za vselej, ampak za to, da kot ljudje in kristjani skušamo živeti še polneje, v spodbudo drug drugemu. Ni pa kar čez noč, tudi naletimo na čeri, toda, saj seme in sadika potrebujeta čas, da zrasteta. Tako smo ljudje tisti, ki se učimo kot ljudje in kristjani. Ni problema, vsaka reč pride prav, vera in pogum, pamet in dobra volja, upanje in zaupanje – kakor vsaka sestavina v enaki meri, da naredimo eno dobro stvar ali kaj okusnega skuhamo (takole za primer).

Enako vsem obilo poguma pri poslanstvu.

Darko Ž., duhovnik

Vsem lep pozdrav

Mi gremo letos k birmi. Boter je res njegov pravi boter tudi v pravem življenju. Sem proti darilom, če pa že naj gresta nekam skupaj za en dan in naj se o čem pomenita, česar se z mano ne more ali noče:)).

Še o obleki, skoraj sem doktorirala na to temo. Vse kar bo imel na sebi bo njemu prijazno – športno, s supergami vred :)) Sem pa kar nekaj časa potrebovala, da sem ugotovila kako je lahko oblečen, da bo njemu všeč, ter se bo prijetno počutil, ob vseh oblekah in kravatah, ki jih bodo imeli drugi.

Vsem želim, da bi bila birma en lep dan, ne pa teženej z ene ali druge strani.
A.

No jaz pa grem to leto k birmi ampak pa res nisem pričakovala tako veliko denarja. verjetno bom dobila tam okoli 100 do 250 eu več pa ne!!! hej ampak a ni 5000 eu malo preveč??? tolko ne bi dala jaz niti za poroko kaj šele za birmo!!!! vi pa ste res nori (brez zamire ) ampak to je pa preveč!!!

jaz sem šel k birmi 45 let nazaj, boter mi je dal uro pa 20.000 din.
20.000 din mi je takoj ko smo prišli uzela mat, je rekla da bo za obleko,čevlje in srajco, pa rože, pa torto, pa vino, pa šnopc, pa piškote, pa klobase, pa use katr je blo na miz….no jaz sem v bistvu dobu uro.Pol sm pa ljudi po cesti spraševal: A VAM POVEM KOLK JE URA????

joj kok ste vi odrasli zabidi ko bi vam vsj glave razneslo
otroci hočemo denar za birmo ker s tem si hočemo nekaj pametnega kupit
pa naj bo to 8000 al pa 500

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close