Ko narediš nekaj zase
Je to res krasen občutek!
Sedaj si že tri tedne vsaj 4x na teden privoščim hitro hojo ali plavanje.
Hodim kakšne pol ure, tako, da se čisto preznojim. Plavam prav tako dobre pol ure, po počitku spet.
In počutim se odlično! Poleg tega bi rada zgubila tudi kakšno kilo.
Nikoli pa nisem prepričana, kako se naj prav prehranjujem. Kaj PRED rekreacijo in kaj PO njej?
Mi lahko svetujete?
Jah čim bolj zgodnja ura … malo pa je odvisno tudi od tvojega dnevnega ritma. Tako od uča bi rekla, da nehaj jesti po 18. uri. Če pa si res lačna od rekreacije, pa pojej kak jogurt ali kaj podobnega.
Črtaj sladkarije oziroma jih omeji na minimum – raje recimo uživaj temno čokolado, in to čim bolj kakovostno, ker tega lahko poješ rebro ali dve, pa ne moreš več, in imaš malo tablico za več dni. Pri navadni milki pa, saj veš … Kar pade v želodec. Dober prigrizek so razni oreški – so sicer kalorični, vendar imajo v sebi same koristne snovi in vitamine.
Čim manj stvari, ki se cvrejo, pripravljajo z oljem, margarino, maslom, to ima kalorij, kolikor hočeš. Ne pij sladkih pijač, najboljša je voda, ali recimo čisti sadni sokovi, razredčeni z vodo, nesladkan čaj… Po mojem večina ljudi ne potrebuje nekih drastičnih dijet, samo zmanjšat količino, hudo omejit sladkarije, pazit pri pijači … in kombinirat z zmernim gibanjem.
Če se rekreariraš, boš pridobila na mišični masi zato boš v začetku morda presenečena, da kljub hujšanju ne hujšaš.
Pot je dolga in če vztrajaš izpustiš redilne obroke, poješ več sadja in zelenjave, ti je uspeh zagotovljen. Hujšaj počasi, zvečer po 18 uri ne jej nič več, pij veliko vode, obroke si razdeli na 4-5 porcij…jej vse kar imaš rada, ampak v mejah normale…
Precej uporabnih nasvetov! Hvala vsem! 🙂
Kave ne sladkam, pijem navadno vodo. Že od nekdaj.
Torej zvečer, po določeni uri, je res bolje prenehati s prehranjevanjem? Mene včasih zamika kakšno jabolko ali lešniki, pretiram ne.
Še kakšen nasvet?
DRRR, nate še čakam! 🙂
Huh, dobra! Upam, da ne bo tako, ker potrebujem barve! ;)))
jaz se pa samo in le zvečer butam. začnem popoldan in vse do spanja. to je že ustaljena praksa. ob 24. neham ob 00.30 grem ajat pa spim, k dojenček. 🙂 nobenih problemov. edin če jem kej preveč začinjenega, kakšne suhe mesnine, kečap … me drug dan mau želodc matra, ampak to bi me tudi zih čez dan. gobe, kostanj, jabolka kot težka hrana za zvečer pri meni ne drži. tudi do 5 jabolk pred spanjem mi ne zmoti spanca.
tko da vsak po svojih občutkih, jaz brez hrane pred spanjem ne bi mogla zaspati, lačna pa sploh ne!!!! sicer pa zakaj po kosilu folku očke kr skp vleče pa bi lahko komot zaspali, zakaj potem zvečer to ne drži. hrana je zame uspavanka in si je ne vzamem. 🙂
in ne nism debela, je pa res da na polno športam in itak vse vn vržem :-))))))))))) mišice rabjo svoje.
in ja drži pred aktivnostjo za energijo OH (js ne zbiram fajn je čim bolj zdrave OH js na polno cukr cukr cukr, ki ga rabim za svoje “norenje”) po aktivnosti mi pa paše!!!!, pazi paše, ne da bi to prebrala skuta, sir, sirni namazi, jogurti, torej beljakovine, kaj sočnega sadje, kompot, sladoled :-)))))))))))))) in kej sladkega, da nadomestim izgubljeno (štrudl :-), potica, piškoti).
drugače pa gibanje lahko kompenzira manjše pregrehe pri prehrani (kar se količine tiče, da poješ več pa ni pene :-D)
jej po filingu, gibaj se, ne sekiraj se in bo!
Sicer čakaš na DRRR pa vseeno (mislim, da se bo strinjal z mano); športna prehrana je nekako takole:
Z: jogurt + kosmiči (nepredelani seveda)
M: kos sadja + 30 g oreščkov
K: pusto meso, solata, kuhana zelenjava, majhna porcija polnozrnatih OH – riž recimo
M: manj mastna skuta (mislim, da je cottage cheese v redu)
V: tuna s solato, pusto meso npr. piščanec s solato, lahko tudi skuta – v glavnem, brez OH.
Ogljikove hidrate ješ dopoldan oz. najkasneje za kosilo (če le to ni ravno ob šestih popoldan), nadaljuješ pa z beljakovinami in zelenjavo (kamor ne sodijo koruza, fižol, pesa – tudi to spada v prvi del dneva).
Lahko ješ tudi neposredno pred spanjem – kakšno beljakovinsko malenkost seveda oz. solato.
Morda je v tem mojem jedilniku še kakšna napaka – naj še kdo komentira prosim, ampak s takšnim načinom prehranjevanja lahko dogoročno izgubljaš cca. 500 – 700 g maščobe tedensko (ob vadbi seveda).
Rekreiraj se, če je možno, zjutraj na tešče, po popiti kavi brez cukra z malo mleka in po popiti največji količini navadne vode, ki jo še lahko…učinek hujšanja je neprimerljivo večji kot 2-3 uri po obroku…
Samo s hojo se ne da utrdit telo…nabavi si dve ročki z različnimi utežmi, poglej vaje na you tubu in začni vadit 3x na teden uteži, 3x na teden rekreacija…vsako stvar na dva dni….
Prehrana po utežeh je proteinski šejk + glukoza+ maltodextrin….dalje normalen obrok B + OH čez eno uro…Prehrana OH + B normalen obrok pred utežmi vsaj 3 ure
Obroki na tri ure(5-7 obrokov, vmesne malice, proteinski šejki, zvečer lahko komot ješ pred spanjem(proteinski šejk)….
Od jutra do kosila so dovoljeni OH ,ki jih pri kosilu že zminimaliziraš, naprej samo B + zelenjava, solata..
Vsaj 3 l vode na dan spit, dodno pojest z obroki nenasičene maščobe(laneno olje, udovo olje, itd.) 2-3 velike žlice..
Vit.-mineralne kapsule ABC natural wealth..
Prepovedano sadje, razen za zajtrk oz. prvo malico…prepovedano navadno olje, maslo, bel kruh, polente, itd…
Ampak, samo s 30 min. vadbo ne bo šlo dol nič kg. Ker prvih 30 min. vadbe pokuriš najprej vodo pa sladkor, šele potem maščobe. Torej, če hitro hodiš 30 minut, je pametno pol še potegniti vsaj 15 minut še bolj intenzivne vadbe. Potem pa še vaje za moč in raztezanje oz. počasno ohlajanje. Pojdi raje na kako organizirano skupinsko vadbo, kjer te res super usmerijo in delajo “ta prave” vaje za utrditev telesa.
Forum je zaprt za komentiranje.