Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek poraba elektrike-Domžale

poraba elektrike-Domžale

Imam najeto 3. sobno stanovanje v Domžalah. V stanovanju živiva dve osebi in se mi zdi mesečni račun za plačilo elektrike zelo visok. Mesečno plačujem okoli 44 evrov. V stanovanju sva s fantom zelo malo, nimava nekih naprav, ki so “požrešne”. Vse kar imava je energijski razred “A.”
Koliko vi plačujete mesečne elektrike?

plačujem 33 EUR, pa sem sama.
če imata bojler na elektriko, bo to kar prava cifra.
Energijski razred A pa itak ni tisti najvarčnejši, ker imaš še A+ in A++

To ne boš nikoli točno vedela, če boš tako spraševala. Ko sem jaz živela v bloku v 1-sobnem stanovanju, je bila položnica vsak mesec okrog 50€. Pa pojma nisem imela od kje tak znesek (mogoče bojler), sedaj pa sem v hiši in ne boš verjela, je položnica enaka. Še danes mi ni jasno od kje ta razlika.

Če smatraš, da si “varčna” pri porabi, potem je to res ogromen znesek. Če pa imata bojler in se veliko kopata, tuširata, če vama povsod gorijo luči in imata luster z desetimi 60W žarnicami, če imata električni štedilnik, pečico, precej v rabi… potem pa je znesek razumljiv.
Naš račun na podobni kvadraturi (ogrevanje in štedilnik na plin, povsod varčne žarnice) je okrog 20 eur.

Morda imata pa kakšnega slepega potnika, sploh če nimata bojlerja na el.
En čist preprost preizkus je, da sklopita glavno varovalko za nekaj trenutkov (en izklopi, drug gleda števc, če se ustavi je večja vrjetnost, da ni).
Če imata bojler dajta pri varovalkah zmontirat avtomat-timer(cca. 50 eur. brez električarja), ki vama bo vklopil bojler le ponoči npr. pri nas imamo 80 l, smo 4, vklopljen pa je od cca. 4 ponoči do 6 zjutraj. Vode je dovolj za vse, res pa se ne moreš tuširat do onemoglosti.

Mi smo med drugim z delnim izklopom znižali stroške za 25%.
Med daljšo odsotnostjo izklopimo vse porabinike, ki ne rabijo nujno delat (vse razen hladilnika)

Domažele, 2 sobno stanovanje 24 EUR. Novejši blok, voda na plinsko peč.

2 osebi, veliko 3-sobno v hiši, plačujeva po števcu. 12,25€ ta mesec. Pa ne gledava na porabo, vsak dan kuhava na elektriko, aparate imava nove in varčne, ogrevanje vode je na plin. Ponavadi je bojler glavni krivec, četudi novejši, če ni redno čiščen.

Pozdravljeni.

Imam podobne težave, kar se tiče elektrike, in sicer, s partnerjem živiva v Domžalah, v dvostanovanjski hiši, v mansardnem delu hiše, kar pomeni, da imamo s spodnjimi stanovalci skupno elektriko. Vse lepo in prav. Sama ne bi nikdar opazila, da je karkoli narobe, dokler nama niso pred kakim letom spodnji stanovalci (na njih namreč prihajajo računi) začeli zaračunavati enormno visoke zneske elektrike (tudi do 90€). Ko sva jih vprašala, kako to, da je pri tolikšni porabi tako visok znesek, so nama obrazložili, da je zraven vštet še bojler, ki porabi cca 400 kwh(!!!!!), češ da je star. Naj povem še to, da je na bojler zvezan star kolesarski (!!!!) števec, za katerega dvomim, da odčitava prav. Malo čudno se mi je sicer zdelo, kako je sploh mogoče, da bojler porabi več kot pa midva v celem mesecu za gospodinjstvo. Pozanimala sva se še pri električarjih in vodovodarjih in vsi so rekli, da je četudi je bojler star, da je tolikšna poraba praktično nemogoča. Bojler smo pred kakim mesecem zamenjali s popolnoma novim 100-litrskim in nekako je bilo pricakovati, da bo poraba manjša. Žal temu ni bilo tako. V mesecu septembru 2010 sva imela mesečne porabe električne energije 139 (VT) in 194 (MT), kar skupaj nanese 333 kwh v celotnem mesecu, znesek, ki so mi ga zaračunali pa 55 €, pri čemer sva ugotovila, da novi bojler porabi enako kot tisti prejšnji. Me kdo tu vleče za nos, ali pač ne?

Madonca ljudje, to se da ja čisto enostavno rešit; v kakšni elektro trgovini (npr. Conrad, ki ima tudi internet trgov) si kupite števec porabe (monitor) prikopite posamezen aparat in si zračunjate.

Monitorji so po cca 20 eur.

Eno gospodinjstvo porabi mesečno cca 300-350-400 kwh po cca 0.06 eur kwh, to
je 21 eur plus priključna, oz. rezervacija moči 9 je skupaj 30 eur/mesec.

Ti prijavi mesečno porabo elektro distributerju in oni ti bodo določili mesečni obrok, oz. razliko vrnil.

@ Rok-1 in Rokoko : števec za najino gospodinjstvo imava. Saj pravim, v septembru sva imela 333 kwh. Spodnji pravijo, da bojler kuri 400 kw, kar se pa nama in vsem ostalim, ki sva jih s tem seznanila, zdi nemogoče. Že tako ali tako plačujeva višjo terifo elektrike, ker spodnji porabijo povprečno na mesec 30kw/h (!!! – se ne hecam ). Ko smo montirali nov bojler sva predlagala, da se da nov digitalni števec, ki sva ga kupila in je še original zapakiran, (namesto tistega kolesarskega predpotopnega), pa niso bili za to (le zakaj?!). Nekako ne najdemo skupnega jezika, pri nobenih stvareh. Najbolj idealno bi bilo, da vzameva midva nov priključek in ločimo elektriko od njih, pa še položnice bi posebej prihajala na naju, samo je pa res, da ne gre za tako majhen finančen zalogaj. Kakorkoli, za september sem spodnjim sporočils stanje števca (333 kwh) in danes prejela listek, na katerem je pisalo: elektrika=55,32 € (bojler+333kwh). Torej?!

Moč kopalniških 50 l bojlerjev je 1.5 kw, to pomeni, da v eni uri delovanja porabi 1.5 kwh.
Pri 4 urah gretja/dan porabi na mesec 6.0 kwh x 30 dni = 180 kwh je v cca 10 €/mesec, pri že plačani priključnini.
Ena povprečna družina plačuje elektrike v bloku brez ogrevanja in brez bojlerjev (topla voda iz centralnih kotlovnic) približno 30 €.

Imate vsi skupaj en števec, ali imate števce ločene?
Jaz živim v 3-stanovanjski hiši. Položnica prihaja ena, ima pa vsako nadstropje svoj števec in si lahko vsak brez problemov izračuna svojo porabo.
Če hočeš dobivati svojo položnico, te bo pa res kar drago stalo :-((

@Irenaaa…. imamo, vsak svoj števec. Midva konec meseca točno veva, koliko elektrike sva porabila. Položnica pa je skupna ja. Jaz vsak mesec sporočim koliko sva porabila in spodnji izračunajo. Saj pravim, samo za cca 300 kwh/mesec dat 50 € za elektriko je malce to much. Oni se potem zgovarjajo, da bojler požre 400 kwh na mesec, češ da je star in ta jaca, kar za naju potem znese še 20 € zraven za bojler. Ma neki si bo treba zmislit, ker tako res ne gre več naprej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close