vzamete račun?
Vedno vzamem račun.
Zato, ker vodimo družinsko knjigovodstvo, da imamo pregled nad porabo denarja. Potem vsakih nekaj dni pregledamo račune in vnesemo porabo po različnih kategorijah v računalnik in spremljamo, za kaj porabimo kakšne mesečne zneske.
Račune tudi nekaj časa hranimo. Za stvari, za katege velja garancija, imamo posebno mapo za račune, ki jih hranimo do poteka garancije. Večkrat je prav prišel račun za kakšne obleke in obutev, ki je razpadla po kakšnem tednu ali mesecu uporabe, pa smo nesli nazaj in dobili vrnjeno kupnino ali so nam zamenjali izdelek.
V trgovini skoraj vedno preverim račun, preden odpeljem voziček iz trgovine. Zato, da pač preverim zaračunane cene in tiste na policah. Velikokrat sem že našla napako v mojo škodo, nekajkrat tudi v mojo korist. Vedno v obeh primerih blagajničarko opozorim na napako.
Tudi pri majhnih nakupih vzamem račun. Preprosto zato, da mi ga izstavijo. Ker delam tudi na takšnem področju, kjer je nelojalna konkurenca, ki opravlja dejavnost na črno in nekvalitetno zelo močna, sem zelo občutljiva na delo na črno in goljufanje. Ne vidim ravno logike ali solidarnosti v tem, da moram jaz državi plačati kakšnih 50 % mojih prihodkov, moj konkurent pa nič.
Joj, kakšne bedarije! Od kje ti to, da če ne vzameš računa, gostinec ne plača DDV?
Ko je račun enkrat stiskan, je zadeva obdavčena, pa če račun vržeš v smeti ti ali gostinec. Gostinci, ki pa imajo dvojno blagajno, pa itak lahko naredijo tako, da ne plačajo davka niti od tistega računa, ki ga ti vzameš in šparaš doma še 10 let.
Joj, kakšne bedarije! Od kje ti to, da če ne vzameš računa, gostinec ne plača DDV?
Ko je račun enkrat stiskan, je zadeva obdavčena, pa če račun vržeš v smeti ti ali gostinec. Gostinci, ki pa imajo dvojno blagajno, pa itak lahko naredijo tako, da ne plačajo davka niti od tistega računa, ki ga ti vzameš in šparaš doma še 10 let.[/quote]
Ja, res, včasih se sprašujem, če so tu gor stari 5 let, ko tako otročje razmišljajo.
Ja, ta s pobiranjem računov je dobra, samo ne pomeni, da kljub temu ne bo ddv odtujen, pred časom so namreč inšpektorji po lokalih pobirali račune in čez leto dni taiste račune preverili v poslovnih knjigah. Ugotovili so, da so bili računi, seveda, kakšno presenečenje, popravljeni, oz. zaračunani in seveda tudi plačani znesek je bil prikazan bistveno manjši …
Ja, ta s pobiranjem računov je dobra, samo ne pomeni, da kljub temu ne bo ddv odtujen, pred časom so namreč inšpektorji po lokalih pobirali račune in čez leto dni taiste račune preverili v poslovnih knjigah. Ugotovili so, da so bili računi, seveda, kakšno presenečenje, popravljeni, oz. zaračunani in seveda tudi plačani znesek je bil prikazan bistveno manjši …[/quote]
še malo, pa bodo gostinci itak morali imeti blagajno povezano direktno na davčno in ne bodo mogli enostavno stornirat računov…
goljufajo pa fejst. Seveda le, če jim pustiš račun na mizi. Tistih računov, ki jih stranke vzamejo, si ne upajo stornirat, ker se je prevečkrat zgodilo, da so končali kje na davčni (saj se spomnite nagradnih iger – pošljite račun na davčno?)
Tud ,če bi vsi dosledno plačevali davke,državljani ne bi bili nič na boljšem.Ne se bat,da bodo kdaj znižali davek,ker bi imeli prepolno državno blagajno.Vsi se preseravajo na račun državnega denarja,javna uprava in vodstvo države.
Povem pa ti,da bi danes v naši preljubi deželici vsi že crkovali od lakote,če bi dajali cesarju kar je cesarjevega.Razen vas …prisesancev na državni proračun.
A si upaš prisečt na svoje otroke,da nisi nikdar oškodovala države in plačala vse davke po vseh zakonih.
Je..š tako državo,ki ne zna zaščitit svojih državljanov,ko so najbolj na psu.V Vegradu niso delal samo bosanci….od česa pa misliš,da so živeli te mesece brez denarja…najbrž jim je država kaj dala.
Hvala za skrb in naj te potolažim, da načeloma ne uporabljam pomanjševalnic. Tokrat je bilo namenoma in sicer zato, ker vsakič, ko pri kakem računu kaj ni štimalo, je natakar oz natakarica uporabila pomanjševalnico za račun, sok in kavo. Se tako živo spomnim:” A, računček ne štima? Aha, kufetek bo v redu, sokec pa pravite, da ni bil vaš?” Lepo preživi večer, pa ne se toliko sekirat za malenkosti, ki jih tu gor bereš.
Forum je zaprt za komentiranje.