VODNI SESALNIKI
Pozdravljene!
Ker se nekako mudi z odlocitvijo sem vprasanje postavila na vec forumih, ker vec glav vec ve, predvsem pa se nocem nasr***. Namrec kupujem vodni sesalnik z moznostjo globinskega ciscenja sedezne garniture. Kaj ces, ze na prvi pogled se vidi, da imamo dvoletnika, ki ima strasne ideje kako sedezni vsak dan spremeniti izgled. Ker bi ze radi videli kaksna je v originalni izvedbi (in bi to ponovili se veckrat) smo se odlocili za nakup. Zanimajo me vase izkusnje, nasveti in seveda ce lahko iz lastnih izkusenj katerega priporocate bi bila sploh zelo vesela. Zanima me tudi ce ima kdo izmed vas sesalnik Batagel IDROS ali Batagel AQUA PLUS.
Najlepse se vam zahvaljujem za vse nasvete in vas lepo pozdravljam, Mojca iz MB.
Kaj ti bodo vodni sesalniki, rajš kupi Kirbyja od Dominika K. :))))))))))))))))))))))))))))))))
Zdej pa resno: moja svakinja je imela Batagel Igeo (al kaj že) in je bil totalno zanič. Žal. Bila sem tudi priča dogodku, ko je en starejši gospod potniku skoraj v glavo vrgel en dan star istoimenski sesalec, ker je šprical vodo vsepovsod, samo po cevki ne. Kao napaka pri tako številčni serijski izdelavi.
Mogoče boš imela srečo in dobiš ok robo.
čao
doma imam Batagela in sem nezadovoljna. sesa sicer v redu, na max. obratih tuli, da znoriš, vendar delo opravi, nonstop se cevi iztikajo, po prostorih ga moraš nositi, ker je neokreten, za pranje pa je nesposoben.
Pred tem sem imela Hylo in sem bila mnogooo bolj zadovoljna, žal me njihova prodajalka ni znala prepričat.
Moj strokovni nasvet je, da vodni sesalniki ne sesajo globinsko!!! Sesalnik, ki sesa globinsko ima za to posebno električno krtačo.Torej ali vodno navadno sesanje ali globinsko suho sesanje. Razlika med kirbyem in vorwerkom je ta, da je slednji veliko lažji in okretnejši pri sesanju. Lahko sesaš stopnice,tla ali steno z isto glavo in ker je lahek ga lahko dvigneš brez težav, kar se s kirbyem ne da. Npr. posteljne jogije, sedežno, pasje ležišče se do potankosti posesa z eno glavo. Razlika je tudi v ceni. Ima pa kirby nekaj kar drugi nima. Za ispihavanje zraka iz cevi, kar ti pride prav pri sesanju radiatorjev ali ozadja hladilnika ali celo avtomobilskega motorja. Vodno sesanje ne posesa mikro delcev iz oblazinjenega pohištva ali tkanin ampak samo omogoča, da se umazanija ustavi v vodi. Mokremu sesanju sledi tudi vlažna podlaga. Po uporabi več vodnih sesalcev smo posesali še s suhim globinsko in bile bi presenečene, koliko svinjarije je še ostalo noter. Moje osebno mnenje pa je, da so vodni sesalci samo vstran metanje denarja. Vse kar sem povedala je iz lastnih izkušenj in preverjeno z večimi sesalci. Obstaja pa tudi ena firma v Kranju, ki prodaja zelo dobre sesalce za okrog 100.000 sit in so enakovredni kirbyu ali vorwerku. Toliko za lažje odločanje.
No, da se še jaz oglasim, ker sem se na faksu pol leta poglobljeno ukvarjal ravno s sesalniki in jih imam, lahko rečem, v malem prstu. Prednost vodnih sesalnikov je samo ena: šamponiranje in sesanje tekočin, kar je v večini primerov dokaj neuporabno. Vodni sesalniki zatorej primerni za sesanje trdih površin z mokrim čiščenjem in za sesanje večjih kosov smeti. Statistično gledano so bolj priljubljeni v toplejših deželah, kar povezujejo s podnebjem in načinom življenja ter klimatskimi pogoji (suh zrak, toplejše podnebje itd), med tem ko v zmernih področjih in na severu večina prisega na suhe sesalnike.
Ne glede na to, kaj nam trdijo proizvajalci in prodajalci o filtrirni moči vode itd, je dejstvo, ki ga potrjujejo tudi raziskave proizvajalcev, da so navadni sesalniki za suho sesanje učinkovitejši od vodnih. Preprost dokaz za to je že samo dejstvo, da je tudi pri vodnih sesalnikih na izstopu zraka iz naprave vrsta fizičnih filtrov z mikro (HEPA) filtrom na koncu, in ti so tisti, ki v resnici opravijo filtracijo najmanjših delcev iz zraka. Če bi bila voda tako učinkovit filtrirni medij kot nas prepričujejo, ne bi bili potrebni. Poleg tega je pri vodnih sesalnikih problem velikost, potrebna vedno horizontalna lega, zvočna izolacija, cena in najbrž še kaj.
Po drugi strani je pri navadnih sesalnikih problem nekonstantna sesalna moč, ki je odvisna od napolnjenosti vrečke. Zaradi tega trend pri novih sesalcih stremi k manjših vrečkah in njihovem pogostejšemu menjavanju. Drugi razlog za pogostejše praznjenje so neprijetne vonjave, ki so lahko posledica dolgotrajnešega zadrževanja smeti v sesalcu in njihovega razkroja. Proizvajalci se zato usmerjajo tudi z razvoju ciklonskih sesalcev (vodilni na tem področju je dyson, ki razvija samo tovrstne modele, ter nekatere firme ki se tudi usmerjajo v to področje), kateri nimajo sesalnih vrečk, temveč se zrak z veliko hitrostjo zavrtinči skozi sesalno komoro, kjer se delci s pomočjo centrifuge ločijo iz zračnega toka. Tudi ta metoda ima svoje slabosti, kot je na primer ponovno zahtevana določena lega, da se smeti ne vračajo v tok zraka, na koncu je pa tako kot pri vseh mikro HEPA filter. Vendar težko rečem kako se obnese v resnici, ker ga še nisem imel prilike preizkusit in ker se ta metoda šele uveljavlja.
Če povem še nekaj o slednjem filtru: sedaj ga imajo že skoraj vsi boljši modeli sesalcev. Postavljen je vedno čisto na koncu sesalne verige in za motor, ter loči iz zraka še najmanjše delce, ter karbonske delce, ki nastanejo v motorju. Velikost delcev ki jih filtrirajo hepa filtri so 5 mikrometrov ali več pri izmenljivih hepa filtrih oziroma 10 mikronov ali več pri hepa filtrih za večkratno uporabo, ki jih izpiramo pod vodo. To je dovolj majhna velikost za filtracijo npr. cigaretnega dima.
Sedaj, če se je treba odločit, kateri model bi izbral, bom rekel, pa čeprav na splošno ne maram delat reklame: za vodne sesalnike dobre kvalitete poglej modele od HYLE (slovenski izdelek), philips-a, mogoče elektrolux.
Navadni suhi sasalec višjega razreda bi pa izbral izmed elektroluxa (ima slovenske motorje!) ali philipsa. Dobri so pa tudi hoover, roventa, in še kar nekaj znamk.
Naknadno dodam še to opombo: kot je rekel že audi: pravo globinsko čiščenje ne pomeni vodno čiščenje, temveč čiščenje s posebno električno krtačo, ki stepa tkanino. Taka krtača je za ne pretirano ceno kot dodatek na voljo tudi za večino sesalcev za suho sesanje.
Pošlji oblikovano (04-03-04 20:51)
kirby je že v redu, manj primerna, vsaj zame, je njegova cena – cca 400.000 sit, če bi pa še nadgrajeval, npr. poliranje, beljenje itd, se cena dvigne na vrtoglavih 600.000 sit. In še eno je, kdo ima danes toliko časa, da lahko izkoristi vse te prednosti “naj” sesalcev. Za upravljanje npr. Kirbiya pa je potreben kar tečaj. Ker ne sesam dnevno, včasih tudi teden dni ne, se nabere toliko prahu in svinarije, ki jo lahko prenese samo velikost posode za vodo, vrečke odpadejo oz. bi jih morala menjati že med samim sesanjem.
Pa še to, moj vodni sesalec ima globinsko sesanje in pod to se razumeva, da ima električno stepalno krtačo, ki jo moraš dokupiti in ne drži, da vodni niso tudi globinski.
Takole, Mojca: imam Worwerkov globinski sesalec in vodni Batagelov Zip.
Globinski pride na vrsto pri “generalnem” pospravljanju, ko sesam jogije in sedežno. Vsak dan pa je moj prijatelj Batagel Zip. Prvih nekaj dni sem bila tudi sama nerodna s cevjo in potem pomivanjem posode sesalca, kjer se
zbirajo smeti. Pa sem se navadila in je pravi užitek, ko ne rabim več metle, smetišnice , krpe in vedra.
Sploh ni nujno, da vlažiš z vodo, ko sesaš. Meni je to, da smeti in prah padejo v vodo super. Nič se ne kadi in praši, tako kot pri ostalih, ko moraš menjati vrečke.
Poleti pa sem super očistila avtomobilske sedeže – potem je seveda avto celo popoldne stal odprt na soncu, da so se sedeži dodobra posušili.
Pa cena mi je bila veliko bolj všeč – malo manj kot 60.000 SIT pri Metalki –
pa še na obroke ti dajo.
lep vikend in veliko veselja pri pospravljanju – s sesalcem ali brez!
Imam HYlLO z vsemi priključki, pa je skoraj nič ne uporabljam, ker
– je neokreten
– umažem školjko, ko zlivam umazano vodo
– je ZELO glasen
– po vsaki uporabi je treba separator in spodnji del “motorja” očistiti
– za globinsko čiščenje je zanič. Ima sicer posebno krtačo, ki pa nima svojega “motorja”. (V bistvu sesa enako kot bi imela navadni nastavek za sesanje foteljev). Krtača se sicer vrti- se pravi ista moč se porabi hkrati za sesanje in vrtenje krtače. To pa je premalo. Pravi globinski sesalec ima narejeno tako, da poganja krtačo drug motor.
Predvsem zaradi vsega tega sem kupila čisto navaden sesalec (12.000 SIT), katerega lahko kadarkoli privlečem, posesam in spravim, brez priprav in čiščenja sesalca po opravljenem delu. Pa tudi fotelje očisti zelo lepo (1300W).
Skratka, žal mi je, da sem kupila Hylo. Kupila sem ga pred nekaj leti in je bil svinjsko drag, tako, da mi je še danes zelo žal denarja.
Vorwerk je sesalc… ni najbolši, je pa dobr =)) tak pokončn z dokaj dobro globinsko sam se loh sesa sam naprej ker ma krtačke tko postavljene v pokrogu in delujejo kt metla k za sabo potegne in pol posesa. pa ene tabletke loh daš not d ti “odišavijo” stanvanje ampak u resnic sam prekrije smrad prahu, ker je na vrečko in če že kopuješ nek bajn dobr sesalc, ne tega.. sej je dobr ampak je še kak bolši =))
recimo Kirbi je kul =) ma fuuul dobro globinko mam doma… sam je tut na filtr kar spet ni kul, sam je tut ogromna klada…
vodn je itak ist šit pa še več dela, kot je že rekla anč , s pospravljanjem =/
cenovno so pa usi dokaj grozni če mene prašaš… in pol je res treba gledat na najmanjše zlo….
Atlantis je kul =) je pa tut zasoljen =///
Forum je zaprt za komentiranje.