Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek zlata država

zlata država

A veste, da nam vlada, oz država pobere 61% plače. V Angliji pa npr samo 14%. Potem pa slišim, da je to upravičeno, ker mi iz plače plačujemo za zdravstvo in socialno blaginjo. Pri moji računici bi si z denarjem, ki sem ga že ” prostovoljno” dala državi lahko privoščila vse zdravstvene storitve, pa bi mi še ostalo za kompletno popravilo telesa pri estetskem kirurgu, pa še kakšno srčno operacijo.
Da pa ni dovolj, moram plačat za otroške tablete proti vodenim kozam,…, ker še nisem plačala dovolj za zdravstvo? A je to normalno?

Ja, je!

V Svici je od 14-18%. Kurc pa Slovenija!

NAPAČNI PODATKI!!
Država nam pobere 21% od bruto plače + dohodnino min.17%, ki pa se konec leta poračuna.
Ne zmeraj verjeti v vse slabo, kar se kje prebere.
In v teh 21% je ne samo prispevek za zdravstvo, tudi za porodniško je, pa za pokojninsko…
Marsikje so prispevki res nižji, je pa zato porodniška par tednov, pa za pokojninsko je treba sam plačevati, pa če si bolan, ne dobiš nič, pri nas pa je bolniška plačana…Pa bolnica in operacije in zdravljenja tudi…

No, Barca, tole sem našel na drugem forumu, podpišem pa z obema rokama.

Res pa je še to, da pisec ni upošteval dejstva, da je samo 30 % aktivnega prebivalstva, torej vsak aktivni plača prispevke v proračun še za 2 neaktovna…

Ok, Patriša, nisem mislil odgovarjati na tvoje poste v stilu – najdi forum, kjer rešujejo socialne težave in stiske, tudi upravičene.

Pa bom vseeno tvegal množičen izbruh odgovorov, da sem trdosrčen.

1. Pomoč. Slovenija je toliko socialna država, kot nobena na tem svetu, če pogledaš, koliko ima socialnih transferov. 12 % proračuna gre samo za neposredne socialne transfere prebivalstvu, to je 105.000 SIT na prebivalca na leto. Približno enak znesek gre za transfere v blagajno ZPIZ za pokojninsko zavarovanje. Tako da vrednostno za cca 60 % proračuna Slovenije (proračun je 1,65 biljona SIT, torej skoraj 1 biljon SIT, 800.000 SIT na prebivalca Slovenije letno) država namenja za socialne in druge pomoči.

2. Zase sem računal. Pred 10 leti sem imel plačo cca 200.000 SIT današnje vrednosti. Predpostavil sem, da imam tako plačo 40 let (seveda imam sedaj kak tolar višjo, ampak sem zanemaril, da plačujem sorazmerno več), da plačujem prispevke ves čas, da je obrestna mera 4 % na leto (na nivoju vezane vloge v banki) in da dobivam pokojnino 15 let (statistična smrt prebivalca Slovenije) in da mi pripada NAJVIŠJA PO ZAKONU DOVOLJEN POKOJNINA, ki mi ne bo praipadala (dobil bom cca 60 % najvišje pokojnine). V TEM ČASU BI POD TEMI POGOJI DOBIL IZPLAČANO 30 % ZNESKA, KI SEM GA V 40 LETIH VPLAČAL!!! Torej, poleg socialnega transfera države, plačam še 40.000 mesečno za pokojnino nekoga drugega.

4. Otroška oprema in hrana je bila do sedaj obdavčena z nižjo stopnjo davka (DDV). To spet pomeni, da je del potrošnje bil manj obremenjen, kot ostali deli inje svojevrsten transfer denarja staršem – ostali prebivalci Slovenije so obremenjeni bolj, kot nekateri.

5. Seveda nisem zajel vseh transferov, ki so v državi. Študentje, da vam bo jasno – ko pridete v službo, boste plačniki teh transferov tudi vi!!!

6. Sedaj pa seštej. Starši otroka, ki imajo 200.000 plače, plačajo mesečno (eden) 40.000 v pokojninsko blagajno za druge, 75.000 SIT socialnih in pokojninskih transferov v proračun, 30.000 SIT v socialno blagajno vrtca in (ocenjeno – do sedaj) 20.000 SIT DDV zaradi socialnih stopenj DDV, torej skupaj 195.000 SIT mesečno za socialne transfere. In ta znesek je obdavčen (dohodnina). Torej, glede na dohodninsko lestvico cca 30 % (res pa je, da je ta dohodnina upotštevana tudi pri transferih, ni pa vsa). Vsi ti prejemki se prejemnikom transferov niti ne poznajo, ker se upoštevajo skozi zmanjšanje stroškov prejemnika, ne pa kot povečanje dohodka!!! No, za leto 2005 je pa Evropska Unija, poleg vsega tega, itak dala še denar v Evropski socialni sklad. Raje ne bom govoril o številkah.

7. Američani imajo sistem, kjer se socialni transferi ne prikazujejo kot olajšave pri plačilu. Njihova socialna služba da prejemniku bone za hrano, bone za vrtec in podobno in vse skupaj potem prišteva njegovem dohodku. In oni potem s temi boni kupujejo varstvo in blago na trgu.

V čem je razlika? Pri nas poslušamo, da imajo ljudje 40.000 plače in da s tem ne morejo preživet. OK, prištejmo tem dohodkom še tisti del, ki ga dobijo kot transfer, pa bomo videli realno stanje. To je tudi eden od razlogov, zakaj imajo na zahodu nominalno toliko višje plače – v dohodek se jim štejejo tudi taki transferi, potem vidimo, da nekdo z 90.000 plače in 2 otrokoma od države dobi še 100.000 – 200.000 SIT mesečno na ta način – pa skozi to, da bo na starost imel pokojnino, višjo, kot je vplačal denarja sam.

8. In sedaj gospa gleda v sosedov pisker, kam hodi na dopust!!! Po tistem, ko sosed plača več kot 200.000 SIT mesečno za reševanje socialnih težav drugih! Ne zanima me vaše socialno stanje, niti razlogi zakaj ste v tako stanje prišli. Žal so tudi ljudje, ki potrebujejo socialno pomoč iz kateregakoli razloga. In za take je slovenska socialna služba več kot dovolj razvejana.

Verjamem, da bo tole naletelo na neodobravanje, mogoče celo kaj hujšega, ampak tudi ta račun bo Slovenija enkrat plačala, pa če hočemo ali ne…

Vir: Proračun RS 2003 in 2004

Kaj čakaš, spokaj kufre in pojdi na lepše.

Tako dolge porodniške kot v SLO nikjer ne boš iemla, to si zapomni.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

In še malo replike na zgoraj:
-VSA hrana in brezalkoholna pijača je v trgovinah po znižani davčni stopnji, ne glede, za koga je (otroci ali odrasli!). Vsa oblačila so po normalni DDV stopnji.
-Šolnin pri nas ni, subvencionirana je nastanitev študentov, prehrana z boni je sofinancirana iz proračuna, dijaški in študentski prevozi so sofinancirani..
-Porodniška traja eno leto in ima 100% nadomestilo. Bolniška je plačana, zdravljenje nas ne stane nič. V opevani Ameriki lahko človek bankrotira-dobesedno, če se poškoduje. In lahko tudi umre, če pride v povprečno bolnico in ne zna/zmore povedati, pri kateri zavarovalnici je zavarovan. Pri nas je za to poskrbljeno.
-Za brezposelne je poskrbljeno. Ne rečem, da super, tega ni nikjer, a nadomestila in pomoči CSD obstajajo. Tudi brezplačne kolonije za revnejše.

Moje mišljenje je, da precej dobimo za to, ko plačujemo.
Ne želim si, da bi bila moja plača brez davkov in prispevkov, in bi zato morala plačati vsako šolnino, vsako tabletko, ležalni dan v bolnici, pa še o upokojitvi samo sanjati, ker ne bi imela nič pokojnine.

Barca, replika na tvoje – glede umoranja v bolnici je poskrbljeno tam ravno tako kot pri nas – nudijo ti samo tisto pomoč, kjer ohranjajo življenje – drugače je samoplačniško v ZDA in tu.

Redkokdo v ZDA bankrotira zaradi operacij, tam imajo razvito kulturo zavarovanja, zato se za rizike zavarujejo. Samo pri nas imamo možnost, da če dovolj glasno jokaš, se te kdo usmili in ti da zastonj denar za nekaj, kar i moral predvideti (primer kmetje – suša).

Tam se pa pač zavaruješ za različne rizike.

Glede šolanja – vse kar si napisala, je po mojem mnenju hudo narobe – subvencioniranje šolanja in vsega ostalega.

Po mojem mnenju je boljši tisti sistem, ko vsi plačujejo polne cene za vse storitve na trgu, zato pa dobijo tisti, ki ustrezajo kriterijem, na sociali bone ali karkoli že, za posamezno storitev.

Na ta način se ljudje zavedajo, da vse stane, tudi tisto, kar dobijo zastonj (šolanje, vrtci,..) trg deluje – za vsakega otroka, ne glede na socialni status je enako poskrbljeno, saj vsi plačujejo enako, pa še ve se, koliko denarja kdo dobi iz socialnih skladov. Tak bi se nehala debata o tem, kako tistim, ki imajo slabe plače, moramo pomagati, saj ne morejo preživeti.

Potem bi bili vidni realni dohodki, pa tudi razlog, zakaj človek reče raje ne grem v službo, imam več če sedim doma, kot če delam…

Pa bi bile socialne pravice lahko enake, samo način distribucije bi se spremenil – zadeve bi bile transparentne.

Zadnji stavek – moje mišljenje je pa, da preveč plačujemo. Sociala trči enkrat ob mejo razuma, pri nas še ni.

ne, ne vem. kako pa ti veš, da vsem zaposlenim pobere 61%. če to veš, veš namreč mal preveč površno, da bi lahko ugotavljala in primerjala.

porodniška je tud navzgor omejena. ni za vse 100%.

Te podatke sem našla v časopisu Večer.
Vprašanje za Barco: kaj res verjameš, da je šola pri nas zastonj? Koliko pa stanejo učbeniki? Subvencije so, vendar zgolj simbolične. Kadar sem bila bolana, sem plačala, kljub temu da imam vsa možna zavarovanja. Ko pri nas zdravnik zafuša, je ok in vse tiho. V Ameriki, ko glih primerjaš, Imajo zdravniki zelo našparan denar za morebitno plačilo napake, ki se mu med delom lahko zgodi. Pri nas pa plačaj in bodi tiho.
Naj povem, da imamo bolj obdavčeno plačo, kot Belgija, ki je znana kot hudo davčna dežela.

Vem, da šola ni čisto zastonj, da so tule zvezki, učbeniki ali učbeniški sklad… ni pa šolnine. Ne osnovna, ne srednja in ne redne univerze. Ob delu je druga stvar.
Glede zdravljenj in bolnišnic pa…Imam obvezno in prostovoljno zavarovanje pri Vzajemni. NIKOLI še nisem kaj plačala! Niti po prometni nesreči, ne pregledov, ne rentgenov, zdravljenja, ležanja v bolnici… In tudi na očesnem in ORL oddelku nisem nič plačala. Operacija nosu je bila medicinsko pogojena in ne estetska in mi jo je krilo zdr.zavarovanje.

Ne trdim, da je vse super in oh in sploh, spet pa ni tako slabo, kot želijo nekateri prikazati.

Ne, Barca, ne strinjam se s teboj!!!

Še slabše je, kot hočejo prikazat.

Tudi ob obstoječih shemah pomoči, tudi če vse ostane enako, je nujno da vsak državljan ve, kdaj drugi zanj plačujejo neko storitev.

Če človeku vzamejo z davki, taksami, dohodnino in ostalim dokazljivo preko 70 % dohodka, oz, ga prisilno “razporejajo”. potem je to alarmantno stanje.

Ne vem zakaj ne bi namesto sedanjega sistema plačevanja npr. pokojninskih skladov vplačevali v individualne pokojninske sklade. Tako bi vsak vedel, koliko je vplačal in koliko denarja ima v skladu. Tistim, ki bi imeli pokojnine pa nižje od nekega cenzusa, bi dodatno plačevala država. Itak to počne, samo da se sedaj ne ve, koliko je kdo kam plačal in koliko kdo dobi kot rezultat svojega dela in kolik okot rezultat subvencij države.

Isto je z vrtci. Ne vem, zakaj ne bi mogli vsi plačevati isti znesek za vrtec, ekonomsko ceno. Država bi pa tistim, ki že sedaj dokazujejo, da so upravičeni do znižane cene vrtca, dala bon ali vaučer, ki bi ga nesli v vrtec in s tem plačali del obveznosti do vrtca. Tako bi sprostili svobodo izbire, saj bi vsi otroci hodili v vrtec po isti ceni.

Pa še bi lahko naštevali.

Problem takega sistema je samo eden. Jasno bi postalo, koliko posameznik dobi od države in koliko ji plača – sedaj se pa vsak samo razburja, koloko davkov plača, nihče pa ne pove, včasih niti ne ve, koliko in na kakšen način prelaga svoje obveznosti na državo

Davki pa rastejo!

No to si lepo in prav napisala… Res je v SLO glede tega lepo poskrbljeno. Je pa tudi ena zadeva. Recimo da jaz zdaj placujem davke za vse te zadeve, pa ze zdaj govorijo da ko bomo mi stari, verjetno sploh ne bo mozno preziveti s takratno pokojnino, ce le ta sploh se bo. To se mi pa ne zdi prav, da zdaj placujem drzavi take zneske, ko bom pa jaz rabil pomoc v zdravstvu enkrat v prihodnosti in pokojnino, pa recimo ne bom mel nic od tega, ker prihodnost pac ni tako zlata…

Matjaž, na medgeneracijsko pogodbo, kakor se pravi pokojninam, ti kar lepo pozabi. Če je številka ob tvojem imenu starost, bo takrat ta pokojnina, ki jo danes plačujemo, samo še drugo ime za socialno podporo, ne pa tisto kar danes razumemo pod pokojnina.

Če greš kar po vrsti
– predčasno upokojevanje zaradi bolezni
– predčsno upokojevanje kot oblika državne pomoči ljuden, ki so delali v podjetjih, ki so šla v stečaj
– predčasno upokojevanje za benificiran staž
– izjemne pokojnine (res da gredo iz druge postavke proračuna, ampak proračun polnemo mi)
….

Seštej in prištej vse redne pokojnine, zraven daj razkorak med inflacijo (z njo se usklajujejo pokojnine) in rastjo realnih plač, pa boš dobil pravo stanje.

Ko prišteješ vsemu temu še prazne stanovanjske sklade (40 let vplačevanja plus nacionalizacija privatnih stanovanj in hiš po vojni), ko so bila stanovanja prodana po “Jazbinšku” za bagatelo, napolnila jih bo naša generacija, vidiš, v čem smo. Tako proračunsko kot družbeno.

največji problem pa je sprevržen način razmišljanja ljudi, ki so bibi resnično naučeni, da jim je vedno reševal probleme (resne, eksistenčne – stanovanje, služba, šola, zdravstvo,…) nekdo drug. Namesto da bi razmišljali, kako si pomagati sam, čakamo, kdaj in kako nam bo pomgala država…

Točno Skupinski. Pri nas je sramotno pošteno zaslužit veliko denarja. Bolj vestno je biti revež in ponižno prositi za pomoč. V Avstriji stane vrtec za vse otroke enako in za vse je tudi enako poskrbljeno. Mogoče je tudi pri nas, ne vem. Otroci so vsi enaki, ne glede na status, prednosti ali napake staršev, kar je pri nas nerazumljivo.
Glede na to, kako veliko plačujemo za zdravstvo, bi morali biti oskrbljeni kot kralji. V Avstriji te doktor pošlje na neprimerljivo več preiskav zaradi navadnega kašlja. Pri nas je kriza, saj je treba šparat. Tako na državni, kot zasebni ravni. Imam srečo, da imam stike s tujimi zdravniki, čeprav to sama nisem. Kar na smeh jim gre, ko vidijo, kako smešno malo izvidov in preiskav je dovolj za naše zdravje. Saj sem srečna, da sem živa, vendar si zaslužim tudi kvalitetno zdravstveno oskrbo, saj jo zelooo plačam. A ti ne?

Joj, nekaj mi ni jasno!!!

Nekdo se celo strinja z menoj!!!

Bo treba še enkrat prebrat napisano, ;o))

No, ampak res je – s takimi prijemi so v marsikateri državi prihranili veliko denarja, ker so vsakem,ki je hotel nekaj od države, tudi jasno povedali, da država časti. Potem so ljudje vsaj vedeli, koliko dobijo od nje…

Dokler trošiš, plačuje pa nekdo drug, je to zelo enostavno, pa tudi pozabi se zelo hitro, kajne?

Pa sploh ni treba nič krčiti sistema pravic, ki jih imamo.

Da to ni utopija, dokazuje ameriški socialni sistem, ki je daleč najcenejši in najučinkovitejši. Koliko pravic obesimo na metodo razdeljevanja pomoči, pa je itak nepomembno, saj je tudi to res, da američani veliko stvari, ki so za nas same po sebi umevne, plačujejo iz svojih dohodkov, torej oblikujejo individualne sklade.

Ja saj je Angležev tudi več in jim manj trgajo,nas pa je manj in trgajo logično več.Nekdo ,ki ni bil pri zdravniku mu trgajo vsak mesec nekaj tisočakov in z leti se to nabere.Nekdo,ki pa hodi vsak mesec k zdravniku ,pa mu trgajo enako.To ni pravično,to je goljufanje.Za vsako storitev ali opravljeno delo se plačuje,za NEDELO pa ne,a pri nas je to dovoljeno in če tudi smo zdravi in ne potrebujemo zdravniških uslug,nam trgajo.

Ne glede na to, koliko ti trgajo in koliko časa že, mi verjemi, da če te doleti kakšna huda bolezen si sam nikakor ne bi zmogel poravnati stroškov zdravljenja. Raje bodi vesel, da si zdrav, da ti ni potrebno hodit okoli zdravnikov….

Ne mi govoriti o bolezni ,ker poznam ta pojem bolje kot kdorkoli in vem kaj je biti bolan.

Poznam žensko, ki si je plačala ( ne vem kako se napiše ) by pas – ko prestavijo pretok krvi po srčnem infarktu in zelo dobro zdravstveno nego v Ameriki v pogojih , ki jih mi v Sloveniji lahko samo sanjamo. Ženska plačuje za zdravstvo neprimerljivo manj, kot jaz tukaj. Za poseg je seveda imela denar in ga še ima za te namene in lahko ga ima, saj ji ga država ne jemlje za druge namene. Res imajo tam reveže, mi pa tudi. Koliko ljudi čaka na kruh ob večernih razprodajah…

Tudi če čakajo na kruh ob večernih razprodajah imajo nekak zagotovljeno zdravstveno oskrbo in tudi zdravila na recept, kar pa za Američane v stiski ne moremo trditi…to je bil tudi smisel mojega prejšnjega posta: ja, če imaš veliko denarja si lahko sam plačaš by pas, dialize, ne vem kakšne vse operacije, vendar med nami dejansko živijo ljudje, ki si tega ne morejo privoščit in zato nekak dajemo prispevke v skupno blagajno in je sistem kakršen pač je …

???, ja, nimajo socialnega sistema, zato pa uporabljajo zavarovalniški sistem. Pač plačaš zavarovalno premijo v nekem obsegu in za ta obseg si zavarovan.

Isto poznajo tudi drugje, ali se nikoli ne vprašaš, zakaj naši kmetje nikoli ne zavarujejo svojih posevkov? Ker jim pač posledice suše, naliva, pozebe in vsega ostalega plača država. Zakaj bi si potem delal stroške z zavarovanjem? Po tem smo edinstveni v svetu. Država prevzema ekonomske rizike za neko pridobitno dejavnost. Pa tu ne krivim kmetov, oni so pametni. Strošek so prevalili na državo, država je kriva, ker je na ta strošek pristala.

Tudi mi bomo postali normalno razmišljujoči, ko bomo ugotovili, da nihče ne bo ničesar naredil namesto nas, da je lastnina breme in da ni naloga države, da misli namesto nas.

Meni se pa zdi, da ne skrbi drzava za nas. Vsak mesec prispevki od place, pa se dodatno zdravstveno zavarovanje. Gres k zdravniku, ko je res nujno, te komaj pogleda, se mu zdi skoda dati kri pregledat(stroski) in ti napise bel samoplacniski recept ali pa takega, da doplacas.

Pokojnino pa vprasanje, ce bomo videli.

Tudi v Ameriki lahko zaprosijo za socialno pomoč. S tem se tudi strinjam, saj so jim tako zagotovljeni minimalni pogoji za preživetje. Je pa v Ameriki takšna pomoč bolj “sramotna” kot pri nas in ljudje naredijo veliko več sami, da je ne bi potrebovali, kot pri nas. Glede subvencij se strinjam s tabo, tudi glede marsičesa drugega. Dela je dovolj, če bi ljudje le želeli delati.
Govorim pa o zdravstveni oskrbi. Ta mora biti zagotovljena tudi najbolj revnemu državljanu. Ljudje v stiski najprej poskbijo, da lahko dajo kaj v želodec, da oblečejo otroke, plačajo nujne stroške-če jih lahko in tako zmanjka denarja za razna zavarovanja. Vendar, za vse drugo ( škodo ki nastane) se da poskrbet, če je človek zdrav. Da bi pa država ( bolnišnica) odklonila zdravniško pomoč, ker nekdo ni bil “primerno” zavarovan, pa ni samo nečloveško, temveč tudi sprto z zdravniškimi prisegami.
“Primerno” zavarovan pa sem napisala zato, ker bi po mojem mnenju v zavarovalniškem sistemu zavarovalnice določile visoke premije, za težje oblike bolezni, lahko pa bi se celo zgodilo, da ljudi v rizični skupini ne bi želeli zavarovat. Tako bi zavarovalnice bogatele še bolj, ljudje bi pa umirali.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close