krave in kobile
Ni vprašanje, samo kratko razmišljanje na pripombo, ki jo je dal OZ v eni od prejšnjih tem na tem forumu. Namreč, da ne bo vlekel paralel med kravami in kobilami in žensko. Ne vem sicer prav dobro, kaj je s tem mislil, dejstvo pa je, da če hoče kdo kakšno žensko užaliti ali reči o njej kaj slabega, jo imenuje “krava” ali “kobila” ali “koza”. Prav na to bi rada nekaj pripomnila, namreč, da so vse te živali prav prijazna bitja in nimajo lastnosti, ki naj bi služile kot sinonim za žalitve. To vem, ker sem od staršev podedovala kmetijo in sem se v prostem času prisiljena ukvarjati tudi z živinorejo (adijo morje!).
Krav sicer nimam več, ker zanje potrebuješ več časa, kot sem ga imela na voljo. A ko je šla zadnja od hiše, smo bili vsi žalostni in smo jo slikali za družinski album. Sedaj imam ovce in koze, čez poletje se na mojih pašnikih pasejo tudi kobile z žrebeti, ki sicer niso moje, a skrbim zanje čez poletje. Če znaš ravnati z njimi, so prav zanimiva in prijetna druščina.
Posebej koze so zelo pametne in iznajdljive živali. Če niso zadovoljne, bodo vsekakor našle priložnost , da bodo ušle na bolje. Moj prijatelj je rekel, da “kozo in žensko ne moreš ograditi”. Če jima kaj ne paše, gresta po svoje… No, lahko trdim, da za koze to vsekakor velja, pri ženskah pa je zadeva seveda bolj komplicirana – ker smo razumska bitja, največkrat ne moremo uiti čez ograjo…
To je bilo samo razmišljanje; seveda ne gre, da bi ljudi in živali metali v isti koš. Hotela sem reči, da se tudi iz ravnanja živali, ki jih vodi nagon, lahko kaj naučimo o življenju in da ni vzroka, zaradi katerega bi njihovo ime pomenilo žalitev.
Lejla, na vprašanje, kakšne bodo posledice, če žena zavestno že 12 let možu ne dovoljuje seksa (dovoljuje mu ga enkrat na mesec), je Lejla primerjala seksualno življenje krav in kobil z ženskami.
OZ pa je odgovoril, da raje paralel ne bo vlekel. To je vse.
Mislil ni nič drugega, kot to, da se mu zdi, da bi bile ženske upravičeno užaljene, če primerjaš živali in njihove vzorce obnašanja z ljudmi.
Drugače je pa tudi OZ v preteklosti prekidal kar nekaj gnoja, kravjega.
Bravo, Lejla! Pa ne v zvezi z OZ-em, ke nisem brala negovega posta, ampak v zvezi z živalmi. Popolnoma se strinjam s tabo. Vem, da je klišejsko, pa vseeno – živali niso nikoli hinavske, hudobne…., kot so ljudje (ženske in moški). Če je ženska zlobna, nikakor ni krava ali kura ali koza. Je preprosto – človek. Isto velja za moške ( prasec, kozel, …)
Bi rekla, da velja prej tisto – “narod je pokvarjen”.
Se popolnoma strinja s tabo, Lejla. Živali niso nikoli hudobne, hinavske itd, to seveda za ljudi ne velja. In strinjam se tudi s tem, da bi se lahko marsikdo naučil veliko od živali, samo kaj, ko večina ljudi misli, da so živali manjvredne, da je človek naj naj. Ah…
Kar pa se tiče žaljivk, ki so povezane z imenom živali. Res je da, če pogledamo dobro, krave so zelo lušne in pametne živali, koze so tudi zelo pametne, kobile oz. konji pa so itak popolne živali. Saj če tudi pogledaš, vsaka grda beseda po svoje ni grda beseda, ampak ji šele mi ljudje pripišemo določen pomen. Če bi se nekdo spomnil, bi lahko npr. beseda “fjoewihfwiof” bila ena izmed najhujših žaljivk 😉 ok, malo pretiravam, ampak upam, da si razumela poanto.
Forum je zaprt za komentiranje.