kadilke – kadilci
Sama kadim že pet let, west silver, recimo, da eno škatlico na dan ( včasih več, včasih manj). Ne želim kaditi, ko bom noseča in če bo vse lepo planirano, bom prenehala že nekaj časa prej. Sicer se pa mnenja strokovnjakov glede kajenja v nosečnosti precej razlikujejo. No, v splošnem kajenje itak škoduje, tako materi, kot otroku, vendar so odgovori na vpr. ali prenehati kaditi takoj, ko zanosiš, ali samo zmanjšati dozo in postopno odnehati kaditi, različni. Pred kratkim pa sem celo slišala, da kajenje otroku ne škoduje toliko, kot se je včasih govorilo, temveč se pozna le pri nekoliko lažji teži novorojenčka…jaz mislim, da bi ženske vseeno morale biti bolj odgovorne, do novega življenja, ki ga nosijo v sebi in ga obvarovati pred vsemi zapleti, tudi če je res samo teža,kar pa sama skoraj ne verjamem.
pa misliš, da boš res lahko kar odrezala in nehala, ko boš noseča? sicer pa je treba nehati vsaj kakšno leto prej, da otrok ne bo odvisen. kakor koli: za kajenje pravzaprav ni opravičil. pa itak ne vem, zakaj bi se kdor koli sploh opravičeval, se je pač tako odločil. opravičilo pa je več kot na mestu, če z dimom posiljuje druge, še posebno otroke. tukaj bi pa jaz močno potrkala na vest.
sama sem bivša kadilka, ki ne kadi približno 2 leti. prej sem kadila kar 10 let, intenzivno okoli 5, in sicer pribl. škatlico na dan. gauloises rdeče. vesela sem, da sem se rešila te nagnusne razvade.
Ojla,
Sama sem kadilka že nekako 14 let, aktivna kar ves čas. Kadila sem različne cigarete, od rdečih Marlboro do Ronhil, zadnjih nekaj let sem kadila Marlboro light, dolge, sedaj pa sem prešla na še lažje, Kim supet light tanke. Eno škatlico imam za 2, včasih tudi 3 dni. Doma v stanovanju ne kadimo in nismo nikoli kadili. In to me tudi rešuje pred večjim št. cigaret. Če pa gremo zvečer ven, potem je št. poajenih cigaret seveda mnogo višje.
Imam dva otroka, med obema nosečnostima sem kadila. Po pogovoru z 4 ginekologi in pediatri, sem se odločila, da ne preneham kaditi, ker je v mojem telesu nikotin, katran, …in vse to se pretaka tudi čez zarodek, kar pomeni, da če kar naenkrat ustaviš to nesnago, potem je to šok…kot da bi zaprl dostavo hrane….zdravniki so bili mnenja, da naj raje zmanjšam in resnično sem prišla v roku 2 tednov na max. 2 cigareta dnevno. Pa še lažje sem začela kaditi, tako da v bistvu sem skoraj prenehala.
Otročka nista bila nič lažja, se jima pa pozna, da sem kadilka. Pravijo, da se poleg nižje porodne teže otročkom pozna tudi na koži, saj imajo bolj suho. Sedaj ne vem če je to res posledica mojega kajenja, ampak otročka imata resnično malo bolj suho kožico, tako da moramo po vsakem tuširanju, kopanju lepo namazati s kremico…
Tako…ponovno sem se razpisala….hehe…
Hvala za branje in lep dan
Sem bila strastna kadilka…pokadila skatlico ali vec na dan marlboro light….ko sem zanosila sem prekinila…takoj….zame ni bilo vprasanja…nisem hotla unicevat se enega zivljenja…in ni mi bilo prav nic tezko,saj sem vedla zakaj sem nehala…nisem bila niti zivcna niti nisem napadala hladilnika…danes pol leta po porodu,se vedno ne cutim potrebe po kajenju, celo nasprotno, motijo me kadilci :)))
Nikoli nisem (zares) kadila, edino včasih ko smo bla z družbo odzuni in smo ga res pil sem pokadila sem ter tja kak čik, pa še to edino Davidoff ultralights oz. pač najlažje od te znamke…In sm vesela, da se me ni prijela ta nagnusna razvada.
Tut lubija poskušam prepričat da neha kadit, sploh ker kadi tiste težke rdeče Marliče..čeprov je zdele mal (upam da za skos) prešaltal na Muratti..morm pa rečt, da se je mal unesu glede kajenja, tko da pokadi max. pol škatlice na dan oz še manj (par cigaret)..upam pa da se bo enkrat odvadu…
Kar se pa kajenja v nosečnosti tiče..je pa absolutno NIKAKOR!
Tudi jaz enako kot Blondy…ce sem v druzbi kadim cigare-cigarilose, ki mi ful pasejo ob alkoholni pijaci…fuul 🙂 sicer ne kadim in nimam te zelje.
Moj lubi pa rauha in rauha :-(((…pa moram rect, da sem se ga ze navadla…kadi ze 10 let in si paca pljuca….do predkratkim je kadil Ronhill zlate…zdej pa Muratti modre….nekje 1 skatlo na dan…ima obdobja, ko ful kadi in spet obdobje, ko pokadi zjutri enga pri kavici in cez dan ene par…
Kadim že dolgo. Hočem pa povedati, da tole s porodno težo najbrž ne bo res. Med prvo nosečnostjo sem takoj in brez problema nehala – teža otroka 3,5 kg, med drugo nosečnostjo mi pa ni ratalo, pa ginekolog je rekel, naj rajši ne neham popolnoma, tako, da sem pokadila približno 4 na dan ( z zelo slabo vestjo sicer) – teža otroka pa 4,8 kg. Doma pa odkar imam otroke ne kadim.
Ne kadim in nikoli nisem.
Moj oče je kadil od 15. leta in je po 20. letih nehal, ko je videl strica na onkološkem oddelku, ko so mu izrezali 2/3 pljuč. Prej sva mu z mami vedno tečnarili, potem pa je nehal kaditi čez noč. zdaj je tudi on striktno proti kajenju.
Meni dim enostavno smrdi in tudi težko prenašam ljudi, ki kadijo v moji bližini. Tudi moj mož ne kadi in tudi če bi, bi ga nekako prepričala, da to škoduje. Sicer pa se oba gibljeva v družbi, kjer se ne kadi. Kadi samo en njegov kolega, ampak se umakne (gre ven), da nas ne ovija v svoj dim.
Ravno pred kratkim sva z možem debatirala, kako bi otroka (ko ga bova imela) prepričala, naj ne kadi, če bo slučajno začel kaditi. Pa sem mu rekla, da bi mu pokazala sliko zdravih in bolnih (beri “zakajenih”) pljuč. Jaz sem to dvoje videla samo enkrat in si za vedno vtisnila v spomin. Pljuča kadilca so bila popolnoma siva, zdrava pa roza. In potem se res zamisliš …
Po moje je vse stvar navade in razvade.
LP
Kadila sem ene 2 leti, ko sem bila še mlajša… pač družba in volja biti starejši so naredili svoje. Seveda potem sem videla, da je tako početje popolnoma neumno in sem preprosto prenehala kaditi. Res je, da nisem kadila zelo veliko, ker če ne bi bilo mnogo težje nehati.
Sedaj pa vsake toliko raje pokadim kakšen “čik” 😉
Kadila kake 5 let, nehala kake 5 let nazaj. Moža po letih prepričevanj, moledovanj kako škoduje njegovemu zdravju, pa da bi bla rada še dolg skupaj z njim, prenehal kake 3 leta nazaj. Eni se še zdaj čudijo njegovi vztrajnosti, kajti res je bil strasten kadilc. Men pa ni problema cca 1 x letno v posebni situaciji prižgat in nehat, mož pa raje ne poskusi, ker pravi, da ne ve, če ne bi nazaj začel. Je pa zanimivo, da, če je lokal zakajen (kar so skoraj itak vsi) obrnem, ker enostavno ne morem več prenesti dima, tko, da pozimi bolj malo kofetkam v lokalih.
tudi mene zakajeni lokali odbijejo. odbije me že čajna kuhinja v službi, ki je v posmeh svojemu imenu na vratih – čajna. je čisto majhna, v njej pa kadi veliko ljudi, tako da večkrat niti dobro ne vidiš, če stopiš vanjo. tako da sem včasih raje žejna (v njej je balon z vodo), kot da bi potem cel dan smrdela po čikih. kave pa na srečo ne pijem.
Forum je zaprt za komentiranje.