Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek klamidija

klamidija

ali se je že katera šla testirat za to spolno prenosljivo bolezen?
koliko časa čakaš na rezultate?

lp
PETRA

Jaz sem šla ravno danes se testirat. V bistvu sem malo oklevala, če bi šla, ker sem mislila, da te testirajo tako, da ti vzabejo bris. Na koncu pa daš samo urin. Če so rezultati negativni, te ne obvestijo, če so pozitivni, čakaš do enega meseca.
Aja… tam izpolniš še neko anketo, če želiš, ker ni obvezna….

lep pozdrav!

Tu je nekaj:

http://www.pliva.si/multi2.php?p=244&menu_num=715

jst sm se šla testirat in so mi vzeli obris…za rezultate sem zvedla takoj-pa so bili pozitivni…

Kje se to testiraš?

jst sm se pri svoji osbni ginekologinji…lp

In če si pozitiven, dobiš zdravila al kaj?
Kje ste se testirale?

:: Frka :: Nasveti :: Klamidija Četrtek, 19.8.2004

Nasveti

Klamidija

Vrsta zelo majhnih bakterij velja za najpogostejšo bolezen, ki se prenaša s spolnimi odnosi ali pri porodu. Okužba pri fantih povzroči vnetje, pekoč občutek pri uriniranju in/ali izcedek. Pri dekletih lahko vnetje povzroči tudi vročino in bolečine v medenici. Kronično vnetje se razširi in posledica je lahko tudi zunajmaternična nosečnost ali sterilnost.

KAJ JE KLAMIDIJA?
Klamidija je najbolj pogosta spolno prenosljiva bolezen. Povzroči lahko vnetje materničnega vratu in urinarnega trakta. To vodi do vnetja v medeničnem predelu. Na srečo pa se klamidijo lahko zdravi z antibiotiki.

KAKO SE OKUŽIŠ?
Klamidijo povzroča majhen parazit oz. bakterija, imenovana Chlamydia Trachomatis. Okužiš se lahko, če se s svojimi spolnimi organi dotikaš ust, spolnih organov in anusa drugega človeka, ki je okužen. Bakterija lahko pride v telo tudi preko očesne sluznice: če se oseba dotika telesnih tekočin osebe, ki je okužena, in se potem dotakne svojih oči. Okužba je možna tudi pri porodu, ko mati okuži otroka. Vendar nevarnosti okužbe ni, če se npr. obrišeš v brisačo, primeš kljuko ali sedeš na straniščno školjko, ki jo je uporabljala okužena oseba.

KDO SE LAHKO OKUŽI?
S klamidijo se lahko okuži vsak, vendar je okužba bolj pogosta med ljudmi, mlajšimi od 25 let, ki niso poročeni, nimajo otrok, imajo več spolnih partnerjev ali imajo novega spolnega partnerja le kratek čas. Vsakič, ko imaš z nekom spolne odnose, se poveča možnost, da se okužiš z eno od spolno prenosljivih bolezni. Te možnosti se podvojijo, če imaš dva spolna partnerja, in potrojijo, če imaš tri itd. Še vedno pa si lahko okužen s klamidijo, tudi če si imel/-a samo enega spolnega partnerja.

ALI SEM LAHKO OKUŽEN/-A, PA TEGA NE VEM?
Možno je, da si okužen/-a s klamidijo mesece ali celo leta in tega ne veš. Simptomi so v tem primeru zelo mili ali pa jih sploh ni. Z uporabo kondomov zmanjšaš možnosti za okužbo. Tudi če imaš spolni odnos brez kondoma samo enkrat, je okužba mogoča.

KAJ LAHKO STORIM, DA SE OKUŽBI IZOGNEM?
Če vsak fant vsakič, ko imaš z njim spolni odnos, uporabi kondom, možnosti za okužbo zelo zmanjšaš. Če spolnih odnosov nimaš, se s klamidijo ne moreš okužiti. Stalen spolni partner je tudi varna izbira.

KAKO VEM, DA SEM OKUŽEN/-A ?
Najpogostejši simptomi, ki spremljajo okužbo s klamidijo, so: sprememba vonja ali barve vaginalnih izcedkov (kar se dobro vidi na hlačkah), bolečine v spodnjem delu trebuha, rahlo krvavenje (tudi takrat, ko nimaš menstruacije) in pekoč občutek pri lulanju.

KAKO FANT VE, DA JE OKUŽEN?
Tako kot dekleta tudi fantje težko vedo, ali so okuženi ali ne. Nekateri fantje imajo lahko izcedke iz penisa ali pa občutijo zbadajoče in pekoče bolečine v okolici penisa. Moda redkeje otečejo. Velikokrat fantje, okuženi s klamidijo, sploh nimajo simptomov. To pomeni, da si lahko okužen s klamidijo, pa tega ne veš.

KAKO DOLGO TRAJA, DA OKUŽBO ZAZNAM?
Prvi simptomi se lahko pojavijo teden dni po okužbi. Lahko pa se pojavijo šele po enem mesecu. Pri nekaterih se simptomi sploh ne pojavijo.

KAJ MORAM STORITI, ČE MISLIM, DA SEM OKUŽENA/-A S KLAMIDIJO?
Če misliš, da si okužen/-a s klamidijo, potem se naroči pri ginekologu (fantje pri urologu), ki bo opravil test in sume ovrgel ali potrdil. Ginekolog bo med pregledom s posebno palčko vzel bris iz vaginalnega kanala, ki bo končal pod drobnogledom v laboratoriju. Rezultati bodo znani v tednu dni in v primeru okužbe te bodo iz ordinacije obvestili po telefonu ali pisno. Če bo test potrdil okužbo, torej bo pozitiven, boš začela z zdravljenjem, ki ga bo predpisal zdravnik.

KAKO SE OKUŽBE ZNEBIM?
Brez antibiotikov ne bo šlo.

KAKO VEM, DA JE ZDRAVILO UČINKOVALO?
Če si imel/-a prej simptome okužbe, kot so izcedki neobičajnega in neprijetnega vonja in barve ali boleče uriniranje, potem bodo ti simptomi v 48 urah blažji ali bodo celo že izginili. Ginekolog/urolog pa bo čez mesec ali dva opravil ponovno testiranje.

ALI SE MORA ZDRAVITI TUDI MOJ FANT ?
Klamidija je spolno prenosljiva bolezen – če jo imaš ti, jo ima tudi tvoj fant. Zato bi moral na testiranje k zdravniku tudi on. Če je okužen, bo prav tako moral jemati antibiotike. Če imaš spolne odnose z več kot enim partnerjem, potem moraš vse obvestiti, da se bodo lahko začeli zdraviti.

ALI IMAM LAHKO SPOLNE ODNOSE, MEDTEM KO ŠE JEMLJEM ANTIBIOTIKE?
Dokler zdravljenje ni končano, spolni odnosi niso priporočljivi. Sicer lahko svojega fanta ali pa koga drugega ponovno okužiš.

KAJ ČE SEM OKUŽENA Z KLAMIDIJO, PA V ZVEZI S TEM NE STORIM NIČ?
V takem primeru lahko pride do vnetja v medeničnem prostoru, in sicer do vnetja dela spolovil in rodil. Infekcija se začne v vaginalnem kanalu, potuje do maternice in potem do jajčnikov. Zaradi tega lahko pride do nastanka brazgotin na rodilih, kar lahko vpliva na to, da nekoč ne boš mogla imeti otrok. Tudi ta infekcija se zdravi z antibiotiki. Včasih pa je lahko ta infekcija tudi tako huda, da je treba nekaj dni preživeti v bolnici.

S KOM NAJ SE POSVETUJEM, ČE MISLIM, DA SEM OKUŽENA S KLAMIDIJO?
Vsakič, ko imaš vaginalne izcedke čudnega vonja in barve ali ko je lulanje boleče in pekoče opravilo, je dobro, če obiščeš zdravnika. Če si spolno aktivna, je modro, da opraviš ginekološki pregled vsaj enkrat na leto.

Klamidijo v večini opisujejo kot spolno bolezen. Klamidija je okužba oz. virus-bakterija, ki ni samo spolna. Moj sin se je okužil z njo, pa ima 3 mesece.

Res pa je, da kadar se govori o klamidiji, se govori samo glede spolnosti. Torej, klamidija je bakterija, ki jo lahko sproži marsikaj.

Čeprav mislim, da je v postu mišljena ravno glede spolnosti.

lp

Angelca, a se midve poznava? Tudi sama sem imela tak primer – tudi moj sin je bil toliko star, ko se je okužil. O njem sem povprašala celo na forumu družinski zdravnik.

Tole mi je odgovoril:

Lepo se imejte še naprej!

Pri meni so klamidijo odkrili, ko sem bila v 37. tednu nosečnosti, torej zadnje 3 tedne. Rodila sem s carskim rezom, pa smo morali vsi sin, mož in jaz jemati antibiotike. Mož Sumamed tablete, jaz Hiconcil tablete , sin pa Hiconcil sirup.
Testirali nas oz. mene potem niso več. Ginekologinja pa je rekla, da preden bom spet zanosila, bova naredili še en test na klamidijo, in da rešimo ta problem ( če bo obstajal ) preden zanosim.

Mina

Ali to pomeni, da če smo kadarkoli (po okužbi) vzeli antibiotik Sumamed (recimo pri angini, vnetem mehurju…), spotoma odpravili še klamidijo?

Ne, ker je tu potrebna močnejša enkratna doza z določenimi (ne z katerimi koli) antibiotiki (primer sumamed- za klamidijo – 1×2 tableti sumameda)

A se res da zdej, ko traja ta Plivina akcija, tudi na enih fakultetah testirati? Pop-corn, kje si se ti testirala?

Punce resno vam svetujem da se testirate…to je pac SPB ki nima kaksnih posebnih znakov,lahko pa pusti katastrofalne posledice….mene je okuzil moj bivsi, niti nisem vedela…vmes sem zanosila….otrocka obdrzala,ki bi mi malo manj kot mesec dni pred rokom umrl…zakaj? Zaradi klamidije…nehal se je razvijat in ce ne bi urgirali bi bilo prepozno….takoj sva se sla zdravit, a posledice ostajajo….fant pa mi je osorno dejal, da nimam kaj tezit,ker me ni posilil…

Pazite v prihodnosti!

Barbara M,

tudi jaz sem rodila s CR, kar pa ni pogoj,da se otrok ne more okuzit.Bakterija je prisotna v telesu, se pravi,da pride tudi do otrocka.

Za klamidijo se lahko vedno testira pri osebnem ginekolgu, ta pa ti vzame bris. Sedaj, do 15. novembra se pa lahko brezplačno in anonimno testira v večjih ambilantah in klinikah. Tam pa ti daš samo urin, če se ne motim, in izveš čez max. en mesec.

Jaz tudi priporočam testiranje vsem (testirajo tudi moške!), ker izgubiti ne morete ničesar, pridobite pa lahko veliko.

Testirajo na Ginekološki kliniki (Šlajmerjeva 2), nekje na Celovški (ne spomnim se, katera ustanova), v Izoli in še nekje.

Sem našla točno, kje vse potekajo testiranja:

Kje se lahko testiram?

Brezplačna testiranja za okužbo s klamidijo bodo potekala v obdobju od 15. oktobra do 15. novembra 2004.

Kje?
V ambulantah Ginekološke klinike v Ljubljani na Šlajmerjevi 2 v Ljubljani, od ponedeljka do petka ,od 14. do 17. ure;
V Centru za ginekološko in perinatalno diagnostiko na Celovški 93 v Ljubljani, od ponedeljka do petka, od 9. do 11. in od 15. do 17. ure;
V ginekološki ambulanti v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca na Ulici talcev 9 v Mariboru, od ponedeljka do petka ,od 13. do 15. ure in
V ginekološki ambulanti v Zdravstvenem domu Izola na Ulici oktobrske revolucije 11 v Izoli, od ponedeljka do petka od 13. do 15. ure.

Tudi sama sem šla in lahko vam povem, da testirajo vse ženske, ki so stare med 18 in 26. letom. Tega nikjer ne piše, ampak so mi povedali tam. Tudi sama sem dala urin in so mi rekli, da bodo rezultati čez največ en mesec.

Kaj pa po 26. letu? Grem na net pogledat, sicer pa ste me prepričale. Hvala.

Ane, ne bi vedela, kako je po tej starosti… mogoče bi potrebovala napotnico od zdravnika. Če ne najdeš nikjer na netu te informacije, raje kar pokliči na ginekološko kliniko npr.

Tiste, ki ste bile na pregledu me zanima kako pregled zgleda?
Daš urin ali ti vzamejo bris?

Hvala za odgovor

Fructis

kaj res nobena ne ve kako zgleda pregled??

Meni so vzeli bris…se enkrat grem na tes,da vidim in se prepricam, ce je mucno zdravljenje uspelo

Jaz sem bila danes na testiranju, bila je totalna gužva. Po 40 minutnem čakanju ti povejo, da tisti-a, ki je v manj kot dveh urah lulal, da nima tam kaj iskati ker testi ne bodo zanesljivi. Pri meni je bila ura in še nekaj ko sem bila na zadnje na wc-je. Kar bo pa bo, nisem iz Lj, da bi se lahko obrnila, in prišla jutri.
Pa se to ne bodite preveč pozne, čeprav testirajo do 17h ure, ker te sestra ne bo hotela sprejeti. Točno ob 17h pride kurir in urin odpelje na testiranje. Pred vrat pa je lahko še 20 folka, lhko samo obrne in pride drugič.
Zdravstvene izkaznice ne potrebujete.

Fructis, citro.. saj je že zgoraj napisano! Če greš na to brezplačno testiranje, daš urin. Če se pri ginekologu testiraš, ti vzamejo bris in očitno zveš takoj. Če greš na to brezplačno testiranje, prvo izpolniš neko anketo, če želiš, potem daš urin in to je to.

Citronka, tudi jaz sem bila danes na ginekološki (sem pospremila prijateljico) in sem slišala, da če si šla na WC manj kot pred dvema urama, test in popolnoma zanesljiv. To me zelo čudi, ker ko sem šla jaz v Izolo, tega sploh niso omenili. Pa še v Izoli so mi rekli, da testirajo samo moške in ženske med 18. in 26. letom, tukaj v Lj pa sem videla veliko starejše. Tako da očitno nimajo nekega enotnega sistema po celi Sloveniji, kar je res čudno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close