Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek pranje brisač

pranje brisač

Vem, da je to vprašanje bedno, a bi bila vseeno vesela kakšne informacije.
Zadnje čase se mi dogaja, da ko dam prat brisače (z mehčalcem) in se potem na podstrešju posušijo, smrdijo. Prav en zoprn vonj po zatohlem imajo. Mi je ena svetovala, da naj jih perem brez mehčalca in ne bodo smrdele. A je to možno.

Mislim, da je možno.

nisi edina:( mam isti problem zadnji teden. mehčalec gor, mehčalc dol, razlike glih ni. aja, men dejansko smrdijo vse cunje, ne sam brisače… vlaga v zraku?

Men pa brisače ne, ampak taki temni pulovrji in mikice, plave barve sploh! Pa je vseeno, al je oprano brez ali pa z mehčalcem! :-((

Če se stvari predolgo sušijo, lahko začnejo zaudarjat po zatohlem. Lahko da je vzrok premalo zračeno podstrešje oziroma prostor, kjer se sušijo. Vlage je pa itak ogromno v zraku te dni. Mehčalec v bistvu ne dela drugega, kot da zadržuje vlago v blagu in je zato blago na otip mehkejše, se pa zaradi mehčalca še počasneje suši, kar še prispeva k smradu po zatohlem.

Tega smrada se tudi, ko se enkrat naseli v perilo, ne moreš znebit z navadnim pranjem. Po mojih izkušnjah je edino “zdravilo” varikina.

Perilo dam v stroj in izberem kratek program z visokim nivojem vode (za občutljivo perilo). V plastičnem kozarčku razredčim 2 mali žlički varikine v 2 dl vode. Pustim, da v stroj nateče nekaj vode, potem pa zlijem to mešanico v posodico za prašek, da se razredči z vodo, ki še teče v stroj. Pustim, da gre pranje do konca in 1x spiranje s čisto vodo, potem pa perilo normalno operem s praškom (brisače na 60, črno na 30 itd), in na koncu dam mehčalec.

Malo pomaga tud, če perilo na vrvi obrneš – npr. brisače tako, da pride spodnji rob gor, tudi majice malo streseš in obrneš… Tako se ne zadrži voda vse čas na istem mestu (na spodnjem robu) in se perilo prej posuši.

Kaj pa če daš v ps preveč perila in ga dobro ne izpere. Pri meni je bilo to krivo.

——————————————————
Avtor: katarinica*
Datum: 20-10-04 23:23

Kaj pa če daš v ps preveč perila in ga dobro ne izpere. Pri meni je bilo to krivo.
—————————————————–

V tem primeru pač ponoviš celotno izpiranje.

Kriva je vlaga v zraku in ne mehčalec. Pomaga pa, če take zatohle cunje čim prej opereš spet v stroju in posušiš na suhem zraku, npr. blizu radiatorja.

Enak problem imam tudi jaz zadnje case. Ampak vedno mi smrdijo samo temne cunje….in mi gre ze pocasi na zivce, ker vse nogavice in majice prav ogabno zaudarjajo…resitev torej? Hitrejse susenje? Ker namrec opazam, da se mi zadnje case cunje susijo po cel teden :-((.

ce je perilo premalo ozeto in potem potrebuje dalj casa za susenje,nastopi tak smrdec vonj, ki se ga ne znebis zlepa in zlepa.
Stroj naj ima moc susenja preko 1000 obratov, perilo naj ne bo suseno v malih nezracnih prostorih in tega vonja ne bo vec, prasek ali mehcalec tu ne igrata nobene vloge.
Zanima me ali se to dogaja tudi unim, katere imajo susilne stroje, menim da ne…zato mogoce ni napak razmisljanje, da ce ste v bloku in ni placa za susenje, da si nabavite susilni stroj.

Ja tudi meni se to dogaja zadnje čase, sveže brisače smrdijo kot kak moker pes:(, verjetno res preveč vlage v zraku, bo boljše zdej v stanovanju, ko so začeli kurit in bo prej suho, upam:)

Na še tukaj se morejo moški vtaknat…
Pa ne puščaj opranih brisač stati v pralnem stroju. Takoj po koncu jih posuši.

Tako je mali. Jaz včasih nisem utegnila takoj perila obest (beri lenoba) in mi je full smrdelo po zatohlem, sem ga dala ven iz pralnega stroja in v lavor pa je full zaudarjalo zdej pa ga takoj posušem, najraje kar v sušilcu (tu sušim vse razen pulovarjev, hlač,….) drugo pa vse. Nogavice, navadne majice, brisače pa to delam že dve leti in perilo je čist normalno, nič uničeno. Takoj posuši ko se opere pa bo!

Po mojem smrdi, ker se suši na podstrešju, ki najbrž nima ne vem kako prijetnega vonja.

pri nas nima podstrešje nobenega vonja! pa vseeno smrdi po mokrem psu! 🙁 je tudi dobro zračeno, saj so vsa okna odprta! Verjetno je to zaradi tega, ker se perilo predolgo suši (meni smrdijo samo temni pulovrerji in majčke)! Kadar je veliko vlage v zraku, npr. aprila je hudo! 🙂

Tudi meni včasih brisače zaudarjajo po zatohlem, ker jih včasih mokre ne razvesim npr. ko se obrišem po turširanju, ali pa brisače za roke obvisijo v kopalnici in niso razvešene. Potem pa je groza. Ven spravim tako, da uporabim prašek v prahu (tekoč je zanič) v bolj praznem pralnem stroju in na hitro posušim.

Tudi meni se je mogoče dvakrat, trikrat zgodilo, da je perilo, ki sem ga sušila, po nekaj dneh začelo smrdeti. Potem sem ga seveda oprala še enkrat. Ugotovila sem, da se je to zato, ker sem ga predolgo sušila, vendar nisem imela pri tem nobenega vpliva. Bila je jesen, zunaj dež, notri pa še niso kurili.

Zdaj imam sušilni stroj in je zadeva rešena, pa še kuriti so začeli.

LP

Smrdeti začne zaradi razvoja mikroorganizmiv ker:
– perilo “pozabimo” v PS in damo sušit šele po nekja urah;
– perilo sušimo na prevlažnem zraku in se osuši šele v nekja dneh (vmes pa mikroorganizmi veselo rastejo);
– perilo peremo na prenizki temperaturi (ki ne uniči mikroorganizmov) – zato pogosteje smrdi barvasto, kot belo perilo.

Torej, mikroorganizmi imajo radi vlago (stremeti moramo, da gre čimprej iz perila), uniči pa jih visoka temperatura (pranja) in tudi npr. sušenje na soncu.

Problem rešimo, če peremo pri višjih temperaturah (najvišjih, kot jih tkanina dopušča – barvaste brisače vsekakor dopuščajo več kot 40oC) ter če nato perilo čimprej osušimo (vsekakor vsaj v 24 urah), najboljše v sušilnem stroju.

Aja, še to: smrdeče brisače ne samo, da so neprijetne za uporabo, so tudi nevarne, saj si na ta način na kožo vnašamo mikroorganizme, gljivice…

To kar si ti omenila Kaya, bi rekla, da so res vzroki. Vcasih opazam, da ce imam veliko nogavic in jih dam prat na nizko temperaturo, da smrdijo ze, ko jih vzamem iz pralnega stroja.

Morda je lahko še en vzrok. Pri meni je bil prašek, ki je zastajal v dozirni posodi, a sem rabila kar nekaj časa, da sem pogruntala.

Ne vem sicer, kako ve perete, a jaz že celo večnost uporabljam samo tekoči prašek, v posodico, direktno v boben.
In sem seveda tako tudi prala, a niti pomislila nisem, da je pralni stroj predhodno uporabljala tudi svakinja, ki pa je prala klasično. Tako se je v stroju “naselila” plesen(od praška, ki se nabere ob dozirni posodi), ki jo je voda vsakokrat izpirala v stroj.
Pa sem menjala mehčalec, večkrat dala prat, …. sušim pa tako v sušilcu…pa nič bolje:(

Ko sem dobila en dan preblisk :), kaj je lahko narobe, sem se lotila temeljitega čiščenja in prepiranja praznega stroja … In zadeva je izginila!
Sedaj delam tako, da vsake toliko pranj ulijem malo praška tudi v dozirno posodo.

Zadevo sem rešila.

Tudi jaz mislim, da so smrdeče stvari posledica vlage v zraku. Še to – jaz imam sušilni stroj, pa iz njega “pridejo” prav tako smrdeče stvari, morda še huje. Najbolje jih je obesiti na radiator, tako ti tudi pijetno vlažijo in odišavijo zrak v prostoru, kar je pomembno predvsem za rastline. Sicer pa -čakam na burjo, da mi cunje prijetno prepiha ) sem s Primorske ).

Men so tud ene temno rdeče in temno modre brisače ful smrdele, tko da sem jih zabrisala. Gotovo zato, ker sem jih prala na premalo stopinj, pa pozimi se slabše sušijo.Se naredi, da mi kaka cunja smrdi,(žametne hlače, kavbojke, temna brisača) ker se predolgo suši. Zdaj se mi na terasi itak nič ne posuši, tko da mam stojalo postavljeno zraven radiatorja, cunje pa enkrat obrnem, da se posuši še spodnja stran.
Uglavnem, hvala Kayi za razlago, ker ugotavljam, da je to res. Od sedaj temne brisače obvezno na več stopinj.

PUNCE, ŽENSKE, NONE, TETE….
PRIDITE NA PRIMORSKO IN CUNJE NA BURJO, PA NIČ VEČ NE BO SMRDELO

Po moje je za sušenje brisač naboljši sušilni stroj. Ostanejo mehke in še
lepo dišijo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close