Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek družinska blagajna

družinska blagajna

Mene pa zanima, kako imate v družinah rešeno evidenco glede denarja. Ali ga imate skupaj ali posamično in če posamično ali veste zakaj oz. kje vaš partner-ica porabi denar?

Ojla,

Pri nas imamo ločene finance. Ko sva se pogovarjala o tem, sva ugotovila, da je takšna avtonomija kar ok. Da si ne gledava pod prste, kaj kdo kupuje in da ne zvem še pred roj. dnevom (glede na izpisek), kaj mi je kupil. Med dvema, ki si delita dneve in noči, mora biti določeno zaupanje, zato niti ne pomislim, da bi denar rabil za kaj zelo neumngea. Ok, ima svoje hobije, ki kar nekaj stanejo, ampak saj jih imam tudi jaz sigurno….

Hiša je skupna, ne glede na to kdo jo je kupil in je pisana na otroke, tako da tudi v primeru ločitve, ostane otrokom. Skrbnik ostane z otrokoma, tistemu, ki bi pa šel, bi se pa s skupnimi močmi kupilo stanovanje.

Jaz mislim, da ni pomembno, koliko prinese kdo v blagajno, Pomembno je pametno gospodariti in imeti VEST. Slučajno je pri nas tako, da jaz zaslužim več….ampak to ne pomeni, da mora potem on ravno tako kriti polovico vseh naših stroškov, ne glede na njegov prihodek….ne….Stroške krijemo proporcionalno….in nikoli se ne vprašam, zakaj plačujem jaz višji procent kot on. Tako je, za tako življenje sva se odločila in tako živimo že dolgo časa. Na glas moram tudi povedati, da do sedaj (trkam:-)) še nisva imela kakega hudega konflikta glede denarja. Pri nama štima….

lep dan

Imava skupno blagajno. Pri plači se odločiva, koliko dava za varčevanje, kakšni so predvideni stroški za mesec, hrana, bencin, položnice so približno enake ne glede na mesec, pa nekaj za rekreacijo, zabavo, cunje, rojstne dneve. Njemu paše da jaz zračunam stroške, se zmenva, kolk da vsak od plače. Ostalo pa, kdor potegne denarnico, tisti plača. Ne gledava si izpiskov, če rabim denar, mu rečem. V 8 letih glede denarja in skupne blagajne nisva imela konfliktov. aja, razen ko popizdim ker nima pojma kolk ma svojga denarja, ker se mu v denarnici valja še služben, ko pride pa konec meseca in odda služben denar, pa kar naenkrat ugotovi, da manjka npr. 30 jurjev.

imava ga skupaj!

Striktno ločeno, moja plača gre samo za moje stvari. Njegova pa za vse ostalo! Se obnese!

Imava skupno blagajno in tudi moji starši imajo skupno blagajno. Si sploh ne predstavljam, da bi imela moj in tvoj denar. Denar je skupen in za kar kdo rabi, vzame. Ne kontrolirava en drugega, ker sva oba zelo šparovna. Vse premoženje pa imava napisano na oba in sva lastnika vsak pol.

kako to misliš – samo za moje stvari?

Če gre tvoja plača le zate, bi bilo najbolj pošteno, da bi šla njegova le zanj.

Kajne?

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Ne še bolj fer bi blo, če bi mi celo nakazal na moj TRR. :)))
Moje stvari: garderoba zame, garderoba za otroka, bencin, vzdrževanje mojega avtomobila…

Midva sva po poroki dala denar skupaj, oziroma imava vsak svoj osebni račun, ampak oba kartice drug od drugega. Plačujeva položnice glede na priliv. če si kaj kupim (ali on), seveda kaj dražjega, mu pač povem, da sproti kalkulirava.
Nama gre in se ne obremenjujeva s tem, koliko kdo zasluži ali kaj podobnega.

LP

Midva imava skupen žakelj in do sedaj vse štima.
Če bo kdaj zaškripalo bova pa tudi to delila kot vse dugo.

skupna blagajna

Ločeno, tako je zahteval mož, ki ima 4x višjo plačo kot jaz, da mu je ne bi zapravljala. Tako pa životarim, moža pa svoj denar vlaga v njegovo stanovanje (v katerem ne živimo mi, stanuje pri meni, nobenih mesečnih stroškov s stanovanjem) in vikend, za katera pravi, da jih ne bo nikoli prepisal name, temveč na otroke. kaj čmo, tud taki morjo žvet.

Moj zasluži tudi veliko več kot jaz, pa imava skupaj denar. Elza brez zamere samo imaš tako pošlihtano kot želiš. Sorry.

M

Pri nas doma imata starša razdeljene stroške (vsak prispeva za nekaj, dogovorjena sta za kredite, varčevanje, kakšne večje nakupe), ostalo pa imata vsak zase…In tut meni se to zdi bolj uredu, kot pa da imaš skupno blagajno. Ena neodvisnost mora kljub skupnemu gospodinjstvu še vedno obstajat.

Jaz bi mela drugače poščihtano pa noče. Sem z njim sam zato, da ima otroke pr seb, ker drugače bi mi jih lahko vzel, ker ma več denarja.

Pomoje ma lahko velik velik več denarja pa v tej državi ne bo dobil skrbništva nad otroci, vsaj dokler si ti živa ne.

Aja, če ima več denarja, potem lahko ima tudi otroke????? A to ti je On rekel? Ne se pustit farbat. Če sta poročena (ali če vsaj več kot 2 leti živita skupaj) je premoženje, ki ga imata VAJINO. Stike z otroci pa določi sodišče. Ja pa preživnino tudi!!!
Mislim …. kot da smo v srednjem veku. Nekateri moški (in ženske) pa res mislijo, da lahko nategnejo svoje partnerje kolikor hočejo in seveda tudi kolikor se jim partnerji pustijo. Postavi se zase in za svoje otroke!

Kdor v partnerski odnos ne vloži vse, kar ima, se partnerju ni popolnoma predal. Če imata ločene finance, se bo čez čas ločilo še kaj drugega.

Midva imava skupen denar in kupiva tisto, kar rabiva takrat, ko rabiva. Če imava denar, kupiva, če ne, pač ne.

Kja se zdaj pritožuješ.Izpade, kot da živiš z najhujšim peklenščkom. Nekaj na njem ti je že všeč, drugače ne bi bila z njim, kajne.

Ja, to je narobe s to državo.

Otroke ob ločitvi praktično vedno dobi mati, če ni ravno psihično motena narkomanka.

Ja kaj je narobe, VSE!!!

Tanasija, tvoje razmišljanje se mi zdi pa mal nazadnjaško. Kako lahko napoveduješ kako bo pri tistih, ki imamo ločene finance, si mogoče moja finančna svetovalka?
Veš eni pač ves keš, ki ga je na srečo kar veliko, zapravimo za precej nepotrebne zadeve in zato, se druga polovica odloči, da bo svoj denar obdržala iz varnostnih razlogov.
Potrebuješ še kakšno pojasnilo?

mijap;

le premoženje, ki je ustvarjeno skupaj se deli, v kolikor ni drugače določeno; pol / pol.
premoženje, katerega je imel partner pred vstopom v kako zvezo je in ostane le njegovo, lahko (ni pa nujno) dedujejo otroci.

Tako je.

če je imel on ob vstopu v zakon veliko hišo, je ob ločitvi ta njegova; lahko pa žena zahteva to, kar je recimo vložila v obnovo hiše (če dokaže, da je kaj).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close