Najdi forum

s.p.

Kdo ve, kje se lahko pozanimam o tem, kakšni so pogoji, če odprem s.p. kot študentka? Oz. kje izvedet čim več informacij. Sem spraševala na davčnem uradu, kar mi ej svetovala kolegica, ki je tam delala in mi je predlagala eno gospo. In nekaj več mi je že jasno. Vem, da moram dat neko prošnjo na obrtno zbornico, če sploh izpolnjujem pogoje. Kakšni so pogoji mi ni znala povedat (moram še tja it vprašat). Kje si lahko preberem kaj več o tem, nekaj mora obstajat… Stvari še itak niso tako daleč, da se bo to uresničilo, ampak mislim, da bo kmalu, tako da se hočem prej seznanit z vsem. Če se katera spozna na to, ji bom zelo hvaležna, lahko mi tud na e-mail pišete…

Mislim, da lahko odpre s.p. vsak. Registrirat se moraš in potem, dati letno obvezno vse računovodske izkaze in seveda plačevati davke od vseh dohodkov. Vsekakor, če si študentaka ti priporočam da dohodke prikazuješ preko študentskega servisa – je veliko cenejše in bolj enostavno.

Res se mi zdi čudno, da bi se ti izplačalo delat preko s.p.

Odvisno od tega, kaj bi delala. Včasih je dvolj samo obrazec, včasih moraš zbirat dovoljenja.

Predvsem moraš imeti naslov, kjer ti bo lastnik podpisal, da smeš opravljat dejavnost.

Čisto odvisno kaj bi delala…

Ja pa brala sem nekaj, da je treba oddat poslovni načrt… Ne vem, vse se mi zdi tako komplicirano… Bolj berem, manj mi je jasno. :))
Glede stroškov, pa ker si itak zavarovan kot študent, te pridejo veliko manj kot bi te drugače…

Poslovni načrt je brez zveze. Če ga daš delat tistim pijavkam, te bo stalo 200 čukov.

Kar nekaj napišeš. Osnovne stvari so itak povsod enake.

Glede zavarovanja se pa prej prepričaj, če ti študentsko še velja…

Plačevati moraš zdravstveno zavarovanje – min. 50.000 sit na mesec. Pa še, če te na faksu najdejo, izgubiš status.

Že na socialni ti vzamejo status, ko iz obrtne javijo o spremembi statusa.

Meni so enkrat spremenili status iz zaposlenega v solastnika podjetja. To potegne cel kup težav.

Pa še res ni bilo…

Men je una teta na davčni rekla, da ne izgubim statusa študenta, pa da tud štipendijo obdržim, pa tud ker sem študentka so mi stroški glede zdravstvenega zavarovanja prihranjeni… Men se je sicer tud čudno zdelo, ampak je rekla da obstajata dve možnosti, eno je to, da opravljaš to kot dopolnilno dejavnost, ne pa da je to tvoja edina zaposlitev… In da pridejo stroški sam okrog 5000 SIt mesečno, plus verjetno davki na zaslužek, vsake tri mesece pa moraš oddat poročilo. Aja, pa še to, sp. lahko odpre vsak, ni treba met nobenga kapitala, ampak jamčiš z osebnim premoženjem. Nikjer pa ne piše v kolikšnji vrednosti bi moglo bit to premoženje… Ker moje je res minimalno 🙂

Draga študentka! Poslovni načrt rabiš samo, če boš kandidirala za kakšna sredstva za samozaposlitev. Če boš obdržala status študenta, boš plačevala na mesec 5.278,00 za ZPIZ in 610,00 za poškodbe pri delu. Poleg tega pa še članarino eni od zbornic. Če boš opravljala obrtno dejavnost (kar greš preverit na izpostavo obrtne zbornice v svojem kraju), je to obrtna članarina, ki znaša okoli 7.000,00 SIT mesečno. Če pa tvoja dejavnost ne bo obrtnega značaja, boš plačevala članarino Gospodarski zbornici Slovenije, ta pa se plačuje trimesečno in znaša okoli 9.000,00 (na tri mesece).

Če bo tvoja dejavnost obrtnega značaja, boš morala dobiti obrtno dovoljenje, kar je pa težko (in drago). Izpolnjevati moraš posebne pogoje, vse ti bodo povedali na obrtni zbornici.

Če pa tvoja dejavnost ne bo obrtnega značaja, se prijaviš samo na DURS (kjer se moraš tudi, če imaš obrtno dejavnost). Kupiš v knjigarni obrazec PL – DZS št. 0,60 in ga izpolniš v dveh izvodih. Kupiš še obrazec OPP – DZS 0,61. To je obrazec, na katerem pri notarju overiš svoj podpis. To tudi ni zastonj. Na DURS prineseš še koleke (tam vprašaj, koliko). Počakaš nekaj dni in lahko začneš opravljati dejavnost.

Moraš pa vedeti, kakšne predpise moraš upoštevati pri dejavnosti (n. pr. sanitarne, varnostne, glede prostora). Tega na davčni ne boš zvedela, samo na posamezni zbornici in v tisti sekciji, kamor spada tvoja dejavnost. Imeti boš morala tudi pravilnik iz varstva pri delu in požarne varnosti, zdravniško spričevalo in izpit iz varstva pri delu (kar spet košta).

Davek iz dejavnosti (ki je akontacija dohodnine) boš plačevala na osnovi odločbe DURS-a. To osnovo določijo glede na tvoj doseženi dobiček (= prihodki – dovoljeni stroški) v predpreteklem letu poslovanja. Za začetnike – kot boš ti – zahtevajo na DURS ponavadi po treh mesecih, odkar te imajo “zapisano”, obračun poslovanja in oceno do konca leta. To jim je osnova za določitev akontacije, ki jo plačuješ (odvisno od višine dobička) polletno ali trimesečno ali mesečno. Drugače se obračun poslovanja naredi enkrat letno, takrat se naredi tudi poročilo za AJPES (oddaja poročila te košta 2.400,00).

Ni rečeno, da boš štipendijo lahko obdržala. Če boš s svojimi prihodki in prihodki članov družine presegla cenzus, je ne boš več imela – razen če imaš kadrovsko ali Zoisovo. Tudi, mislim, ne moreš potem v svoji firmi dela opravljati preko študenta. Pri zaslužkih preko študenta so večje olajšave pri dohodnini kot pri s.p.. Je pa razlika – dohodek preko študenta vpišeš v dohodninsko napoved v celoti in če ne presega določenega zneska, ni obdavčen. Pri s.p. pa se kot osnova za odmero dohodnine upošteva dobiček (prihodki – dovoljeni stroški). Je pa vodenje knjig postalo zahtevno, ker si “štrafan” za vsak najmanjši “drek”, če pridejo pogledat.

Pozdravljena!

Lejla najlepša hvala za ta izčrpen odgovor 🙂

Ko boš uspela postati s.p., (kar sploh ne dvomim ;))), si poišči ZELO dober računovodski servis, večina je takih, da znajo samo vnašati postavke v program, nekateri pa ti bodo pojasnili še mnogo drugih stvari, ki jih kot uspešna podjetnica rabiš.
Jaz sem si namreč zaradi nekvalitetnih uslug in nobenih opozoril ob spremembah v Ur.l.RS, nakopala težave z DURS-om in me še danes peče. Verjetno ni treba poudarjati, da sem se jih takoj losala!!
Pa veliko uspeha!

moj fant je imel s.p. kot student, ko je zadevo odpiral so na obcini, oz.tam kjer se to ureja, zenske naredile cel halo,ker niso imele pojma kaj delajo. On je seveda vztrajal in tudi dobil,kar je zelel. Statusa ni izgubil, normalno je dostudiral, hkrati je prejemal penzijo (po pokojnem ocetu), bil zdravstveno zavarovan kot student, skratka, placeval je res minimalne prispevke drzavi oz. tisto kar je treba. Dobro je izkoristil luknje v zakonih, denarci pa so ostali lepo “doma”.
Dobro se pozanimaj kako in kaj, verjetno je zdaj ze bolj strogo.

Hojla!

Pripenjam link na spletne strani, ki so ti lahko v pomoč. Če malo pobrskaš po omenjenih spletnih straneh boš med drugim našla tudi osnovne smernice za pripravo poslovnega načrta.

Upam, da ti bo v pomoč.

Pozdravček,

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close