Finančne težave – nasvet
Nisem si mislila, da bom tudi jaz kdaj tik pred bankrotom. Pa se je očitno zgodilo. Naj vam mal opišem situacijo:
S partnerjem živiva v svojem stanovanju v hiši, ki je milo rečeno potrebna temeljite obnove od vrha do tal. In sva se je lotila, prenove, namreč. Pa sva si za letos zgleda zadala prevelik zalogaj. Kredit, ki ni bil velik, sva že zdavnaj porabila,zdaj pa sva oba zelo v limitu. In ker smo sredi del, seveda ne moreva delavce postavit pred vrata. Da bi si dobila novi kredit, ni mogoče, ker jaz ga že imam za avto, partner pa je tega komaj dobil. Bojiva se finančnega poloma! Po vrhu pa pričakujeva še otroka, ki bo najin prvi in seveda bo potrebno vse nakupiti.
Pa da ne boste mislili, da sva se popolnoma brezglavo spustila v delo: ne, sva vse prej prekalkulirala, a kaj ko pri gradnji nastajajo ogromni dodatni stroški, o katerih se ti niti ne sanja prej. Pa tudi partner ima tako delo, da lahko nekaj časa vlada popolna finančna suša. Jaz pa sem na bolniški zaradi rizične nosečnosti.
Kaj menite, je med vami kak finančni strokovnjak, ki bi nama pomagal s kakšnim praktičnim nasvetom, kako do denarja?
Kako pa vi izpeljete vse to, da vam znese?
Res sva že zaskrbljena.
Težko bo, v takih primerih (po mojih izkušnjah), tudi finančni strokovnjaki umolknejo. Sem že bila v podobni situaciji, zato vem. Treba se bo nečemu odpovedati (avto nujno rabite?). Kakšen kredit imata? Na 5 let? Bi vprašala v banki, če se ga da dobiti za dalj časa – kredit za obnovo stanovanja? Pojdite vprašat v več bank, nekatere so silno “zadrte”, drugje se kaj da zmenit. Ima partner kje možnost dodatnega (ali pa boljšega) zaslužka? Ponavadi se nekako vedno najde izhod, vi pa predvsem pazite na dete. Če ne bo za kupit za novorojenčka, a v vašem kraju ni Karitas ali kaj podobnega? Jaz sem žal otroške stvari že davno “potalala”, sicer bi vam rekla za naslov.
Pa še nekaj: Na daleč se izognite lepim obljubam in ponudbam kakšnih “zasebnih” posojilodajalcev in “finančnih strokovnjakov”, če jih res dobro ne poznate! Mamljiva ponudba se VEDNO izkaže kot pogubna!
Pa veliko sreče! Lejla
Bog ne daj kakih čudnih kreditov pri kaki zakotni firmi! Obresti so tako visoke, da te bo do konca požrlo. In nikoli in nikdar ne zastavljaj hiše. Za hipotekarni kredit se lahko odločiš, ko ti gre na splošno dobro, pa si želiš nekaj novega. Kadar si že itak v stiski, se pa ne bo izšlo.
Če praviš, da prejšnji kredit ni bil velik, je skoraj gotovo še kaka možnost. Kot je svetovala Lejla, povprašaj na bankah. Najameš dolgoročni kredit, hkrati izplačaš obstoječega, z razliko pa pokrpaš finančne luknje pri obnovi hiše.
Še enkrat: kredite najemaj samo uradno, na banki, pa še te zavaruj z zavarovalno premijo (ali kvečjemu s porokom), ne pa s hišo.
Dobra stran je pa to, da ko boste uredili hišo, bo z večjimi stroški nekaj let mir.
Kaj pa sorodniki, prijatelji, starši,… Vama ne bi malo pomagali? Ja, saj vem, ko si v nesreči, si ponavadi sam. Žal mi je, da vama ne morem pomagati s kakšnim pametnim nasvetom, morda pa bi poskusila z zniževanjm stroškov. Za otroka ni potrebno vsega nakupiti, ker se dobijo čudovito ohranjene rabljene stvari, ki ljudje ne vedo kam z njimi. S tem mislim od vozička do posteljice in oblek. Midva sva za najinega otroka vse nakupila, poznam pa ljudi (finančno zelo dobro stoječe!!!), ki za otroke ne zapravijo nič, ker si vse sposodijo. Malo finančnih težav bosta pa tako pozabila, ko bosta v roke prvič vzela majhno štručko. Več sreče !
Uf! bajta… nesposobni izvajalci, zmeri kej zmanjka, zmeri se kej zavlece. smo mi tut ze kej obnavljal. moj nasvet je sledec: kar morata se nujno zrihtat – to zrihtajta… ne moreta imeti npr postavljene polovico strehe, pa kopalnico brez tuša in wcja, pa kuhinje brez elementov… pri notranji opremi se da ful prišparat, nekatere stvari bodo pa pač morale počakat… predvsem pa pazita katere izvajalce najemata, pa vedno naj bo nekdo zraven… ce nista zadovoljna, ce vama karkoli ni vsec – zamenjajta!
pa zrihtajta res SAMO nujne zadeve. veliko bi morda lahko naredila kar sama (priporocam bbc channel, majo blazno fajn oddaje in ideje). mi smo sami odstranili vse pode, vso pohištvo, vse kar je blo za ven smo sami odnesli… ze to, da pripravis zadevo je veliko! pa belimo sami, sama sem po dveh sobah namontirala vtičnice… da se, ampak pocasi. sicer pa – vso sreco in ne izgubi upanja, vse se enkrat postima!
Forum je zaprt za komentiranje.