tašča sili otroka v cerkev
Prosim za kakšen pameten nasvet, situacija je sledeča: Tašča sili hčerko k veruku, kljub temu, da ona noče hoditi in je to jasno povedala. Naj še povem, da je totalen fanatik, sama pa sem ateist in me cerkev sicer ne moti, dokler mi vere nekdo ne vsiljuje. Mojemu partnerju je cel vikend težila, da ji bomo mi življenje uničili in da to ni nobeni stvari podobno in bla bla bla…Ali se ima pravico vtikati v naše življenje, ker pač živimo v njihovi hiši? Odločila sem se, da je nikakor ne bom vpisala k veruku, samo zato, ker sem prepričana, da bo tašča hčerko silila toliko časa, da bo ta podlegla in bo popustila. Kaj bi storili vi?
Malo je nerodna situacija, glede na to, da zivite v isti hisi (upam vsaj, da z locenimi gospodinjstvi) tako, da se lahko pripravis na stalno “tezenje” tasce glede verouka in vere.
Ampak, to naj ne spremeni dejstva, da ti nisi verna. Ce se vidva z mozem strinjata glede tega, da vajina hci ne bo hodila k verouku, potem naj tako ostane. Mogoce bi bilo dobro, da se tvoj moz pogovori z njo na stiri oci, ker je konec koncev to njegova mama, in jo postavi pred dejstvo, da je to zivljenje njegove druzine, v katerega se ona pac ne more vtikati, enostavno nima se kaj vmesavati v vajino vzgojo otroka. Lahko vama svetuje, ne pa karkoli vsiljuje.
Veliko uspeha in potrpezljivosti s tasco 🙂
ma kaj pa vem!
v končni fazi pri verouku ne bo slišala nič slabega! in odvisno je od tega v kakšnem okolju živite, mi smo bolj na podeželju in če otroci, ki ne hodijo k verouku so v absolutni večini in se počutijo malo odrinjeni, ko grejo sošolci po pouku k verouku!
in nenazadnje – danes se vsak hoče cerkveno vsaj poročit in potem letajo okoli župnikov tik pred poroko! poleg tega so prvo obhajilo in birma en lep dogodek za otroka, lahko se vključi k skavtom, z veroučno skupino hodijo na tabore in tam je za otoka sigurno boljša družba kot po kafičih.
seveda pa je vse odvisno do župnika, nekateri so face in otroke znajo pritegniti in jih navdušiti za pozitivne stvari. važno je da najdete eno srednjo pot in se ne pustite tašči, da bi otoka preveč fanatično usmerjala v vero, ker bo s tem vzpodbudila pri otroku samo odpor.
srečno kakorkoli se boste odločili!
p.s. tudi od ropa hčerka je na birmo naskrivaj prišla v cerkev gledat svoje sošolce!!!!
ateistka, ce je moz dvignil roke, potem ti ne preostane drugega, kot da se res sama zmenis z njo.
Najprej se pogovori z mozem in povej kaj zelis njegovi mami razloziti; poskusi na lep nacin in pocakaj kaksen bo odziv. lahko ji vedno reces, kadar nacne to temo, da se o tem ne zelis pogovarjat, ker sta se vidva odlocila tako kot sta se. ce na lep nacin ne bo slo… potem ti preostane samo se ena moznost… zal.
res je to, da je na vasi malo drugace kot v mestu, vsi se med seboj poznate…. res je tudi to, da pri verouku ne bo slisala nic slabega ali se kaj napacnega naucila (mimogrede, tudi jaz sem cerkveno vzgojena, pa ni z menoj nic narobe), ampak to se vedno no dovolj dober razlog, da bi se morali ti in tvoja hci podrediti tasci. ce hcere ne zelis vpisati k verouku, potem je ni treba.
lahko tudi svoji tasci poves, da si ti clovek s svojimi stalisci, tako kot je ona s svojimi, ti njej ne prepovedujes obiska nedeljskih mas, ona pa tebi ne more vsiljevati vere. pika.
Otrok je tvoj in dovolj star, da izrazi svoje želje. Z možem se pogovori oz. mu povej, da je ne misliš silit v nekaj kar hči noče oz. da boš upoštevala njene želje…poleg tega pa mu že vnaprej povej, da ne misliš poslušat kakšnih obtožb z njegove strani, če bo njegova mama (tašča) užaljena zaradi tvoje odločitve. Tko, da če je vse prepustil tebi, nej se ne vtika v to oz. nej se ne postavlja na nobeno stran…da se ne bosta pol še vidva skregala zarad tega.
Kljub temu da živite skupaj, je hči še vedno NAJPREJ tvoj otrok, šele potem od tašče vnukinja. Tako, da imaš vso pravico, da se odločiš po svoje oz. glede na hčerine želje, tašči pa odločno povej naj se ne vtika v tvojo vzgojo.
Važno je, da daš tašči vedeti, da spoštuješ njeno vero in razumeš željo, da bi tudi njena vnukinja hodila k verouku. Da pa sta se z možem pogovorila, videla tudi, da mala ni preveč navdušena, torej sta se odločila, da jo zaenkrat v to ne bosta silila. Če bo hči sama izrazila željo, pa bosta poskrbela, da bo lahko potešila svojo radovednost. Potem se tašči zahvali za njeno skrb, ampak bo ta zadeva zaenkrat ostala odprta. Če jo boš napadla, češ jaz sem mati, vi pa se vtikajte, bo lahko še slabše, ker se bo postavila v obrambo. Niste proti njej ali veri, samo zaenkrat sta se kot starša odločila, da je k verouku ne bosta vpisala. Nekaj moči ji le pustita. Prej se pogovori še z možem in ga vprašaj, če se strinja s tem besedilom, potem pa gresta skupaj tja. Pa čeprav boš le ti govorila, mož pa prikimaval. Važno je, da drži s tabo. Ne pusti mu, da se potuhne, vsaj tam naj bo.
Že vnaprej se opravičujem, če bom koga prizadel in vsi morate vedeti, da je to le moje mnenje. Najprej ti želim povedati, da nikar ne daj otroka k verouku, če si tega ne želi in če ti tega nočeš. Glede na to da se človek sam SVOBODNO odloča katero veroizpoved si bo vzel za svojo, je zame popolnoma NESPREJEMLJIVO, da kateri koli starši ali tašče in tasti ali kdorkoli drug, sili druge, celo nemočne otroke k določeni veri. Kako lahko nekdo prisili svojega otroka, da pristopi k določeni veroizpovedi? Ko otrok postane poslovno sposoben oz. ko se poroči v kolikor je mlajši od 18 let naj se SAM odloči katero veroizpoved bo sprejel kot svojo, v kolikor si jo sploh želi. To, da še komaj novorejene otroke krstijo in kasneje, ko se svoje okolice komaj zavejo vpišeju k verouku je popolnoma v nasprotju s posameznikovo človekovo voljo in zato zame popolnoma nesprejemljivo. Morda se bo zdelo komu preveč kar bo sledilo sedaj, vendar menim, da je s tem kratena osnovna človekova pravica, da se sam samostojno odloča o svojem življenju.
Bolj ko ji bo tašča vsiljevala, slabše bo… in si bo iz kljubovanja poiskala kakšno drugo vero. Js sem hodla k verouku, pa nisem od tega odnesla popolnoma nič, razen to, da se otoke vzgaja s pretepom – vsaj takšen vzgled nam je dajal naš župnik. Važno je, da človek verjame vase, v karkoli – če mu tako paše in zato ne RABI NOBENEGA POSREDNIKA – v tem primeru Cerkve.
Kakor sem obveščena glede cerkvene poroke – mislim, da je dovolj, da ima samo en partner zakramente.
Pri nas je javno znano – razglašeno prvi dan po rojstvu otroka mojim in njenim staršem.
Za naše otroke je odgovorna mama, pomaga oče, tukaj se družina konča.
Naloga dedkov in babic je pa v tem, da so z otroci, jih razvajajo, se z njimi igrajo in podobno.
Vsako odločitev, ki je potrebna, pa sprejme mama in oče jasno in javno stoji za njo, vsaj navzven. Nobeden od starih staršev nima pravice do ravnanja v nasprotju z odločitvijo mame.
Zadeva je bila na začetku rahlo trda, ampak sedaj ko smo se tega navadili, predvsem pa ko smo ugotovili, da se tudi oče brez izjeme postavi na stran mame…
Mene niso nikoli silili k verouku, je pa tudi res, da v družini ni bil nihče veren. Krstili so me, ko sem bila stara 3 leta.
Moj mož izhaja iz verne družine (moja tašča je zelo verna) in je imel vse zakramente. Ko sva se začela pogovarjati, da se bova nekoč poročila, mi je rekel, da bi rad, da bi tudi jaz imela vse zakramente. Tako sva šla k župniku v njegovem kraju, ki je izreden človek (dokaj mlad, liberalen). Mož je hodil z mano in je trajalo pol leta po eno uro in pol na teden. Vendar smo se pogovarjali predvsem o življenju in ne o Bogu in angelih, če me razumeš … Tistih sobot sva se na koncu kar veselila, ker je bil res faca.
Hkrati s poroko sem imela tudi birmo (dve minuti – ni nič kompliciral), maša je trajala isto kot pri sami poroki.
Mislim, da zdaj nisem nič bolj verna, kot sem bila prej, vendar spoštujem vse kar je povezano z vero in verjamem v neko ljubezen, ki je med nami.
Rada bi povedala predvsem to, da lahko tašči razložiš, da bo hči že sama izbrala pot k veri, če si bo to želela (poroka ali kaj podobnega). Je pa tudi res, da jaz sama, ko ga bom imela, ne bom vodila otroka k verouku, bom to raje prepustila mož. Mož to ve in se s tem strinja.
S taščo ne živimo skupaj. Živimo 20 minut narazen vožnje z avtom (in tudi to je neka prednost).
LP
Forum je zaprt za komentiranje.