plače
Kot absolvent lahko delas na srednji soli, seveda, ce te sola vzame pod nujnimi razlogi, drugace komplicira ministrstvi zaradi neformalnosti :(….Ko sem jaz delala kot studentka, sem imela 2.000 SIT na 45 min, sedaj od septembra dalje kot zaposlena, ko se nimam diplome, samo srednjo solo, letos, pa okoli 150.000 neto brez dodatkov (cca!)
Uh Andrejka, pazi da te kdo ne prijavi na inspekcijo, ravnatelji danes ne upajo zaposliti nekvalificiranih uciteljev,ker so kazni zlo visoke, razen v primeru,da res ni druge variante. Jaz ti svetujem,da cimprej diplomiras, saj tisti,ki so kvalificirani in brez zaposlitve znajo zagreniti zivljenje takim brez diplome. A so te zaposlili za srednjesolsko izobrazbo? Jaz sem v podobni situaciji kot ti, le da bom zacela potem ko diplomiram, prej ne. Srecno!
Lahko učiš brez diplome, vendar mora dati ravnatelj vsako leto razpis za učitelja z vsemi pogoji. Če pride kakšen tak, odletiš.
Pogoji niso samo diploma, ampak tudi strokovni izpit.
Glede plač nimam pojma oz. je različno. Odvisno je, kakšen količnik imaš (leta, naziv, plačilni razred, kaj učiš).
Tudi jaz sem začela učiti brez diplome (na OŠ) in sem imela porazno plačo, ker ti odbijajo stran zaradi tega, ker nimaš končane šole. Poleg tega ni v OŠ nobene avtoritete, namesto demokracije vlada anarhija. Starši se pritožujejo, prav tako učenci – dejstvo pa je, da naj bi vsi izdelali OŠ oz. tiste, ki niso sposobni dajo potem po sedmih ali šestih letih v 2- letni program nižjega izobraževanja.
Zdaj bo začelo teči že sedmo leto, kar učim (od tega 6 let na SŠ) in sem zadovoljna. Res je, da si ti več upajo, vendar vedo tudi, da šola ni obvezna.
Z nekaterimi se da ful delati, drugi so pač leni in jim šola pomeni nujno zlo. in še to: nikoli več ne bi šla učit na OŠ.
Mislim, da na faksu zelo idealizirajo učiteljski poklic. Potem te postavijo v razred, kjer ni vse tako zelo idealno. Včasih padeš v razred, kjer bi nekateri dijaki potrebovali specialnega učitelja, potem pa se ti ubadaš z njimi kakor veš in znaš. Ampak se navadiš, vzameš vse v zakup in gre. Te pa izkušnje izbrusijo, naučijo, pogruntaš vse fore inp. Predvsem moraš imeti veselje in rad otroke (v mojem primeru že napol odrasle ljudi). odvisno je tudi, kaj učiš ali jih to zanima.
LP
PS: Nekdo je napisal, da lahko daš dijaku neopr. uro. To ni res. Po zakonu ga lahko pošlješ iz razreda, neopr. pa mu ne smeš dati. Poleg tega si ti ogdovoren za dijaka, ki si ga poslal ven, če se mu kaj zgodi inp.Torej imamo tudi tu prof. precej zvezane roke. Neopr. uro dijak dobi samo v primeru da je “šprical” tj. neopravičeno manjkal.
Forum je zaprt za komentiranje.