Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek sušilni stroj

sušilni stroj

Lep pozdrav vsem! Prosila bi tiste, ki imate izkušnje z uporabo sušilnih strojev za en nasvet. Razmišljam o nakupu novega sušilnika in se ne morem odločiti med kondenzacijskim ali odzračevalnim. Zdaj imam kondenzacijskega in mi ustvarja neverjetno paro v kopalnici (je zelo star).Kakšne izkušnje imate ve?

Mislim, da je predvsem odvisno od tega, ali imaš možnost za izvod zraka pri odzračevalnem sušilcu. Sama imam takega (Gorenje), pa sem zadovoljna. Kolegica ima pa kondenzacijskega (Bosch), novega, pa ga tudi ne more prehvalit.

Jaz imam kondenzacijskega v predsobi in mi ne ustvarja prav nobene pare. Moti me edino to, da ker je pač v predsobi, se ga bolj sliši kot bi se ga iz kopalnice. Ne potrebuje nobenega odvoda pare in vode. Ima posodico za vodo, ki jo vzameš ven in zliješ v umivalnik po sušenju.

Seveda je boljši kondenzacijski od odzračevalnega.

Tudi jaz imam kondenzacijskega Gorenje. Ni nobene pare, le malo bolj vroče se mi zdi (mogoče zato, ker ga imam v manjšem prostoru). Sem pa z njim zelo zadovoljna in si kar ne morem predstavljati, da sem bila prej brez.

LP

Če imaš možnost, se vsekakor odloči za odzračevalnega. Jaz imam vse stroje Miele in so mi oni toplo priporočali odzračevalnega. To je nekako tako kot s kuhinjsko napo. Tista, ki gre v zračnik se nikakor nemore primerjat s tisto na filter. Sigurno se s tem podaljša življenska doba sušilca, poleg tega ti pa ni treba zlivat tiste vode.

Tisto vodo odlit pa ja ni tak problem. Meni so vsi in povsod kjer sem se zanimala svetovali kondenzacijskega – imam ga že 2 leti, Gorenjevega,
in tako kot pravi Pikipoki 🙂 ne vem kako sem prej lahko živela brez njega.
Lp.

Definitivno kondenzacijskega – odzračevalni pride v poštev največkrat pri vselitvi v novogradnjo ali obnovljen stanovanjski objekt; ko zidaš ali obnavljaš, takrat še lahko misliš na okno, skozi katero boš speljala “ror” za odvod pare, ali pa luknjo vrtat v zid….Kar pa dostikrat ni tako enostavno…..Preveč zakomplicirano in nič varno za nepridiprave, če moraš imeti zaradi rora vedno odprto okno – seveda, če si v nižjem nadstropju ali v hiši pri tleh….

Pa še namig: vodo iz kondenzacijskega sušilca lahko uporabljaš za likanje……

Alias

Če je seveda sploh še kaj treba likat:)

Jaz bi ti svetovala tudi, če se le da, da si omisliš sušilni stroj s senzorjem. To pomeni, da ti bo stroj sam tipal stopnjo vlažnosti v perilu in ob pravem času glede na izbrani program ustavil sušenje. Tako perilo ne bo prevlažno ali presušeno. Ponavadi imajo taki stroji možnost nastavitve sušenja na zelo suho, suho za v omaro, suho za likanje in podobno. In lepo je, da ima stroj tudi opcijo, da po končanem sušenju še malo občasno obrne boben, da se perilo ne ‘sesede’, če ga ne vzameš takoj ven.

Glede odzračevalenga je pa res, kot so ti povedale predhodnice: če nimaš možnosti iz kopalnice speljati cev za odvod pare, potem to ni zate. Če to možnost imaš, je seveda drugače. Jaz sem gledala s svoje pozicije (živim v bloku) in sem ti morda prehitro napisala, da je kondenzacijski obvezno boljši od odzračevalnega. Če ne drugega, je odzračevalni cenejši. Vendar po mojem mnenju potrebuješ odzračevalno cev čim krajšo in skozi poseben jašek ven. Če boš zaradi stroja morala imeti ves čas sušenja odrto okno v kopalnici, to ne bo ne vem kako dobra rešitev, vsaj pozimi ne.

Ja pa še nekaj: tisto vodo iz posodice je potrebno odlivat le v primeru, ko v bližini stroja ni odtoka (pri meni v predsobi ga seveda ni). Sicer pa se da izpeljati cev v odtok in potem s tem ni več dela – lahko se uporabi kar tisti odtok, ki ga imaš za pralni stroj, pravijo. Morda da potrebuješ kakšno sodelovanje vodovodarja, da to ‘poveže’.

Jaz pa imam pralno-sušilni stroj, 2 v 1, in sem tudi zelo zadovoljna. nobenih dodatnih cevi, odtokov, sploh prvič slišim za različne vrste strojev. ampak kupila sem ga pa zaradi prostorkse stiske.

Odzračevalnega sem imela približno 15 let, pred enim letom sem ga zamenjala za kondenzacijskega. Bi še enkrat premislila, ker ga imam v prostoru 1,2×2,5 m in zelo segreva prostor, pare pa k sreči ni. Cev sem imela speljano skozi okno, le pozimi je bilo treba občasno zapirat, da mi ne bi zmrznila voda od pralnega stroja, ker imam SS poleg PS.

Torej, če bi se lahko še enkrat odločila, bi se definitivno za odzračevalnega zaradi segrevanja prostora. Bi pa verjetno naredili luknjo skozi steno, tako, da bi bil problem nevarnosti zmrzovanja rešen.
Ja, pa senzorski naj bo, je super, ker neha sušiti, ko je perilo suho na stopnji, katero nastaviš (npr. za likanje, popolnoma suho…).

Aja, imam Boschovega, precej funkcij ima, sušim pa običajno na istem programu, torej naj te en cel kup programov ne zavede. Je dosti cenejših, pa imajo enake funkcije – glej, da bo imel senzor vlažnosti in občasne obrate po končanem sušenju, da suho perilo megča.

Kako ste pa kej zadovoljne s porabo elektrike?
A je to res, da se perilo tud veliko raje krči kot pa pri navadnem sušenju?
A je pol treba kupovat prevelike cunjce?

Nič se ne krči – kdo je pa to rekel?!

Glede varčevanja: sušim zvečer oz. ponoči, ko je elektrika cenejša oz. zdaj tudi čez dan (v času cenejše elektrike – ko še ni števec naravnan po novem sistemu). Na splošno takrat uporabljam tudi pomivalni in pralni stroj, pa likanje …

Meni se enostavno nič ne pozna – še ne.

LP

Lani enkrat sem preračunala po takratnih cenah elektrike in je eno sušenje prišlo cca 20 SIT.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close