obleka naredi cloveka?
Kako je s temi zadevami pri vas? A polagate full pozornosti na to, kako je nekdo oblečen. Npr. v slulzbi, prostem casu…
Ob živce me je namreč spravljalo, ko sva s fantom kupovala nov avto. Fant je bil oblečen običajno, kavboje, bela majica, teniski. Pa naju nikjer niso jemali resno. Jaz kavbojke, bela srajca, cevlji s peto. Se ko sva sprasevala kaj o avtu, dodatni opremi, menjava staro za novo… so imeli tak prezirajoc odnos: ne gnjavi, mam boljse delo, pa čeprav sva bila edina v trgovini. En nama je celo rekel, rabljeni avtomobili so zunaj.
ful so kreteni; kolk so glupi.., jaz če so neprijazni grem drugam.
Enkrat se spomnim sem kupovala čevlje pa nisem bila prav spedenana, pa me je trgovka grdoo gledala, pred mano se je pa ful posvečala eni spedenani starejši. nazadnje ona ni nič kupila, jaz pa 3 pare.., je bla čisto šokirana.
Sicer pa se vglavnem bolj rihtam, ker te res ocenjujejo, kako si oblečen.., žal!
Uh, jaz včasih pridem… čist čudna :-))) Navlečam nase kar pride, sam pol je komu celo všeč 🙂 Ne vem kk to, sam znam nosit vskao stvar, pa če so to gate od stare mame (no, sej pretiravam 🙂 Včasih se pa tud zrihtam, včasih pa pridem kr v motoruistični opremi, pa se mi zdi, da ko vidijo našitek od enga motokluba, da se eni kr mal ustraijo (pa je kr en našitek, ko sem pozabila jakno v garaži pri kolegu, kjer je več motoristov, pa so mi ga našili.., sploh ne vem kdo… v glavnem jst sem pridna punčka) ja, če si lepo oblečen, res pali. Tud pri tipih točno vem, kdaj pali 🙂
Čist isto izkušnjo imam jaz. Tud midva sva leta 2000 kupovala nov avto – Fiat Punto in so naju obravnavali kot kmeta. Avto sva skeširala v trgovini pa so se obnašali kot, da sva nula. Sem bila tako jezna na njih, da sem jim na koncu, ko sva avto odpeljala povedala, da me ne vidijo nikoli več pri njih in da bova tud avto vozila drugam na redni servis. Tako sva ga potem prodala po pol leta, ker je bil totalni JAJC – več sva ga imela na garancijskem servisu kot pa doma. Podarili nama pa niso popolnoma nič.
Urška
Aja pa še to sem pozabila povedat, da sva oba z visoko izobrazbo, oblečena sva bila pa res v kavbojke in bombažne majčke – skratka mladostno in športno.
Verjetno bi bilo bolje, če bi prišla v poslovnih oblačilih tako kot jih nosiva za v službo, saM SORRY men se ne da in takoj ko pridem domov se spreoblečem.
Urška – verjetno res drži, da pri kretenih obleka resnično veliko pomeni
Enkrat sem gledala neko skrito kamero. Moški, poslovno urejen, stopi iz lokala in se zgrudi po tleh. V trenutku so se ljudje zgrnili okoli njega in ga spraševali, če mu je slabo itd. Drugi prizor: isti moški, oblečen v zdrapana oblačila (skoraj kot klošar) stopi iz istega lokala in se spet zgrudi po tleh. Mimoidoči so se izogibali v velikem loku in se na glas zgražali, češ, glej ga, pijanca…
Komentar je pa bil, da, če bi npr. šlo za srčni napad, bi urejeni gospod dobil pravočasno pomoč, neurejeni pa ne. Torej obleka ne samo, da “naredi človeka”, ampak lahko celo reši življenje.
Taki pač smo. Žal. Poskusite se postaviti v gornjo situacijo, ne lažite si… potem pa šele kritizirajte obnašanje drugih.
Sicer pa moram povedati, da imam sama ravno z avtosaloni dobre izkušnje; povsod so me obravnavali z vso resnostjo, ne glede na obleko. Sem pa odnos, kot ga opisujete, srečala marsikje drugje, od trgovine do banke in hotela.
In, če so vam te stvari jasne, zakaj še naprej rinete z glavo skozi zid in hodite v kavbojkah tja, kjer veste, da vas bodo ocenjevali po videzu?
Sicer je res malo utrgano, da te, če kupuješ avto, drugače obravnavajo, če si športno oblečen, glavno bi jim valda moralo biti, da imaš dnar, samo jebi ga, tako pač je.
Ja in ti si bila v trgovini lepo tiho in si pustila, da te obravnavajo kot neko kmetavzarko, sedaj pa se pritožuješ na forumu. zakaj jim pa tam nisi zabrusila, da si zaslužiš drugačen odnos in da boš nalašč drugje kupila avto?
To je tipično slovensko. Vsi se po forumih enkaj pritožujete, a ko ste pa v neki situaciji, ki vam ne odgovarja, stisnete rep med noge. zato pa je, kot je.
Jaz vsakomur povem, kar mu gre. Če s emi npr. zdi, da natakar nima primernega odnosa do mene, mu kaj zabrusim in grem drugam.
Zdej je čist odvisno kaj nekdo tretira kot zrihtano in kaj je trenerka za v gozd. Men je zenska v modnih kavbojkah in modni majcki z sandalcki zrihtana in mi je tud zenska v kostimu in sandali z visoko peto zrihtana. Sej avta tud ne gres kupovat v trenerki za v gozd, zdej ni treba pretiravat. Debata je bolj vodila v to smer, da ce si v kavbojkah in mladostnega videza, se ni treba prodajalcem drugače obnašat do kupca kot pa če si v kostimu in bluzi iz laboda, zravne paše pa seveda še poslovni kovček, da izgledaš kot da nosiš milijone. Mogoče ta poslovno oblečena ženska pride po avto na kredit ali lizing, drugadva prideta pa z gotovino v pletenem cekarju. Kaj je zdej tuki glavno?
Drzi pa definitivno to, da taki smo, taksne so nas/smo se naredili in tako je. Nimamo si kej pomagat. Treba je pa definitivno vse v trgovinah povedat. Pa če so čevlji zadnji par eden iz izložbe, ga jaz hočem 10% ceneje, ker je slabše kvalitete zaradi vpliva sonca itd… Tako je in tako vedno bo. Sam če nič ne zineš nič ne dobiš. V mojem primeru, je pa bila situacija ko sem zinla in so se še vseeno arogantno obnašali. Tako sem z njimi zaključila in jim to tud povedala.Moraš bit pa mal človek zato – vsi si tega ne upajo.
Urška
Se dostikrat dogaja, pa ne samo v trenerke oblečenim, ampak tudi mlajšim osebam, da jih jemljejo tako malo počez. To z avtosalonom se je zgodilo mojemu sinu, ki hotel na poizkusno vožnjo, pa so rekli da ne more, pa je imel dnar v žepu. Tega bednega trgovca je takoj dal na čevelj in hvala bogu, izbire je kolikor hočeš! Seveda je krivično in čudno, a taka je situacija, malo se nekateri se “preseravajo”pa bo že trg naredil svoje, upam vsaj. Odnos bi moral biti do vseh enak, takega imam tudi sam, a kaj ko je velikokrat “embalaža” boljša od vsebine!
Pri nakupu avtomobila pa jaz nisem opazila, da me ne bi jemali resno… Sem šla sama pri 27 letih v salon v kavbojkah in eni majčki, povedala kaj hočem, da bi vzela staro za novo, so mi povedali možnosti, smo predebatirali… Nisem imela občutka, da me ne jemljejo resno… verjetno sem pač nastopila dovolj resno, ker je prodajalec kar malo debelo pogledal ko je videl osebno… je mislil, da sem še mlajša. Drugače pa, če se ne počutim dobro ali imam slab občutek pa grem saj je ponudbe ogromno… Da bi se pa urejela samo zato, da si bom kupila ene čevlje in me bo prodajalka jemala resno… Ponavadi povem za kakšno priložnost kupujem in mi svetujejo tudi v kavbojkah si kupujem elegantne čevlje in obleko.
Forum je zaprt za komentiranje.