čiščenje uhanov
Srebro je kovina, ki izredno rada oksidira(potemni), zelo je obcutljiva predvsem na snovi, ki jih izloca cloveski znoj, parfume in mila ter morsko vodo. Videla sem ze, kako je nekomu prstan potemnel v cca.3urah, nekaterim ljudem pa nakit leta ne potemni. To je se posebej pogost pojav poleti. Potemnitev je se hitrejsa, ce je kovini se dodan nikelj. Ciscenje srebra je naboljse profesionalno (v zlatarnah,srebrarnah..),ker ga cistijo s kislino, ki raztopi oksidacijski sloj, potem pa kovino se spolirajo,da dobi sijaj. Ciscenje doma pa naj bo izkljucno samo z bombazno krpico, ali pa z rokavico (bele rokavicke), presenecena bos, kako bo crna in umazana. Vsa sredstva,ki jih ljudje nanasajo doma, prej skodijo kot pomagajo, saj kvecjemu odstranijo umazanijo, tega “oksidacijskega sloja” pa zal ne, za to je potrebna bolj agresivna kemikalija. Ves pravi srebrni nakit ima oznako 925, to ne pomeni, da je zadeva 100% srebro, ampak, da ima slabih 8% se drugih kovin, ki lahko dajo razlicne barvne odtenke srebru in tudi pospesijo njegovo oksidacijo.
Taja, vidim da obvladaš zadevo, zato bi te še jaz nekaj vprašala!
Namreč, zanima me, če je srebro občutljivo tudi na kontakte z drugimi kovinami, kot npr. Al. Zanima me zato, ker imam eno kovinsko posodico za nakit in ko vanjo položim srebrn kos nakita, v parih urah povsem potemni.
Hvala za odgovor in lp
PIka
Ojla Pika,
ja, zal je tako.
Aluminij je lahka,nerjaveca kovina, ki na zraku NE oksidira-potemni, verjetno na skatlici ni nobenih temnih madezev ali kaj takega, to pa zato,ker se na aluminiju tvori oksid, oksidacijski sloj,ki sciti kovino pred rjavenjem, zato je aluminij tudi tako cenjen in zelo uporaben. Ocitno pa je ravno ta “oksid” razlog,da srebro potemni, saj z lahkoto oksidira srebro, železo, nikelj…da potem zadeve potemnijo. Sama hranim srebrni nakit v skatlici,ki je od znotraj oblozena z blagom, pomojem je to celo usnje. priporocam tudi leseno ali stekleno satuljo. Kovinska pa zna narediti skodo. Res, srebro je zelo obcutljiva kovina in pomojem bi na to vsi prodajalci nakita morali opozarjati, saj potem se folk razburja in misli,da ce kovina potemni,da to pa ni pravo srebro. V resnici pa je ravno potemnitev nakita dokaz,da gre za srebro.
Fajn bodi
Taja
Drage dame, ker tu ni nobenega komentarja vam prilagam nekaj odstavkov iz mojega kemijskega priročnika. To sem pisal pred leti, pa še kar drži !!!!
Da ne bomo poslusali bedarij o oksidaciji srebra, nekega samozvanega znanstvenika, ki nima blage veze !!!!
*********************************************************************************************************************************************************************************
Zakaj srebrne žlice počrnijo?
Verjetno si že opazil, da srebrne žlice in vilice s časom počrnijo. Z normalnim pranjem te črnine ne moremo odstraniti. Srebrne pladnje in pribor moramo očistiti z loščilom za srebro.
Poizkus 72
Srebrno žlico zmoči in daj nad epruveto. V to epruveto že prej zmešaj nekaj zrn železovega sulfida in malo raztopine natrijevega hidrogen sulfata, iz tega se bo razvilo nekaj vodikovega sulfida. S srebrno žlico pokrij epruveto; čez nekaj časa bo žlica počrnela.
Srebro se je spojilo z žveplom iz vodikovega sulfida, nastal pa je črn srebrov sulfid. V njem se 2 atoma srebra (simbol je Ag) spojita z 1 atomom žvepla. Formula je torej Ag2S.
Zakaj srebrne žlice počrnijo v vsakdanjem življenju? Mnogo hrane, še posebno jajca, ribe in meso vsebuje žveplove spojine. Žveplo iz teh spojin se spaja s srebrom v Ag2S. Zdaj veš zakaj s srebrnimi žličkami ne jemo jajc, ampak raje s plastičnimi ali pa takšnimi iz neobčutljivih kovin (npr kromov magnezit).
PRIRAVA LOŠČILA ZA SREBRO
Prav gotovo bi rad očistil počrnelo srebrno žlico. Zato daj 5 polnih meric žličke kalcijevega hidroksida in enako količino amonijevega klorida v izparilnico. Dodaj še nekaj kapljic vode. Ali si kaj zaduhal? Da, zadušljiv duh, ki ga morda že poznaš, je duh amonijaka. Več o njem boš izvedel v poglavju 16.
Nekaj paste iz izparilnice daj na srebrno žlico in poliraj s koščkom filter papirja ali mehko krpico. Plast črnega srebrovega sulfida bo izginila. Žlico še speri pod vodo in spet bo kot nova. Duh amonijaka v naši čistilni pasti raztaplja srebrov sulfid, kalcijev hidroksid pa deluje kot pomivalni prašek. Tako pripravljeno čistilno pasto preizkusi tudi na drugem srebrnem priboru ali pladnju, ki je “naravno” potemnel. Ne porabi pa vsega, ker boš te spojine potreboval še za druge poizkuse.
*********************************************************************************************************************************************************************************
Vse pravice si pridržujem!
NO DRAGE DAME,
Vpriklonu,
Johanus
Kje je zdaj ta Taja,
ki je pisala take budalaštine, da se otroci po Osnovnih šolah po tleh valjajo?????
:o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Res ne razumem zakaj ljudje tako suvereno blebetajo, o stvareh, o katerih nimajo niti kančka pojma??????
Taja, a te je kaj sram ????????????
Naj te bo!!!!! In to pošteno !!!!!!!!!!!
No Buuuuuuuuuuuuuuuu………….
v priklonu
Dragi Johanus ali whatever…
glede tvoje teorije srebrnih žlic se popolnoma strinjam, ker je resnicna in nedvoumna, kemija pac, nic posebnega.vendar govorimo o srebrnem nakitu, katerega zgornja plast res oksidira. Ne bom se spuscala na mikroskopski nivo, vendar so potem informacije, ki so strogo zaupne, interne v nasi firmi (sestavili so jih kemiki in gemologi) kriva vera? dvomim, ocitno je,da ne ti ne jaz nisva prava strokovnjaka s tega področja.
Glede tvojega obnasanja nimam besed…..
imam pa zate eno osnovnosolsko vprasanje:
mar ni pojav ODDAJANJA elektronov, torej prehod iz stanja Ag(0) v stanje
Ag(+) OKSIDACIJA????? Bo treba pogledati v to tvojo knjigo ne in videl bos,da se pri poskusu,ki si ga navedel, srebro oksidira, potece oksidacija, zato je srebro reducent.
kar se tice oksidacijskega sloja (morda sem se res nerodno izrazila,zato sem dala besedo v narekovaje), nisem rekla,da je to srebrov oksid, kot si to ti interpretiral,niti da je srebrov sulfid, sem mnenja, da gre za srebrov sulfoksid ali se kako podobno zadevo.
Tako je z nakitom, kako pa je s srebrnimi zlicami ne vem, jih se nisem cistila, dvomim,da imajo srebrne zlice oznako 925.
Kljub nesramnemu obnasanju ti zelim vse dobro. Ves, ljudi lahko opozoris na “napake” na bolj prijazen nacin. Get a life!
Forum je zaprt za komentiranje.