Izvršba – Cenilec – Vprasanje za pravnice???
Vem, da morda moje vprasanje ne sodi na ta forum, pa vendarle bom poskusila, saj mi lahko odgovor katere od vas res pomaga.
Pred priblizno enim letom sem se odlocila, da bom bivsega moza terjala za prezivnino za sina, katere ni placeval preteklih 10 let kljub temu, da mu je sodisce ob razvezi dolocilo placevanje prezivnine. Kljub temu, da prezivnine ni placeval ga za prezivnino nisem terjala, saj se s preteklostjo nisem zelela ukvarjati, dokler niso od mene na davkariji striktno zahtevali da v obrazec za dohodnino vpisem nakazila za prezivnino, ki je nisem se nikoli prejela. Ne le, da je nisem prejela, se obdavcili bi me za denar, ki ga nisem prejela. Zato sem se odlocila, da bom skusala denar izterjati. Vem da pozno, vendarle bolje pozno, kot nikoli.
Sodisce mi je tako nedavno izrocilo Sklep o izvrsbi in mi dolocilo tudi cenilca. V sklepu pise, da se stroski upnika odmerijo na 0,00 SIT, kljub temu pa je sin (kako je to mogoce???) dobil po posti racun za stroske cenilca (130.000,00 SIT!!!!), ki ga je treba placati v roku 14 dni, sicer bodo tekle zamudne obresti.
Ni mi jasno, ali je racun opravicen ali ne, saj so moji stroski ocenjeni na 0,00 SIT. Racun za 130.000 SIT pa se mi zdi hudo zasoljen in ga bom s svojimi dohodki tezko zmogla. Sploh pa, kdo mi jamci, da bom sploh kaj denarja videla, ce se drzava ocitno postavlja na stran dolznika in ne na stan upnika???? Sploh pa, kako naj si ob vseh stroskih privoscim se odvetnika?
Ne vem, cel dan sem ze v vzbujenem stanju in rada bi Vas prosila, ce lahko delite z mano svoje izkusnje ali mi daste kak nasvet kako ravnati v tem primeru. Placati racun aline, kje dobiti kaksno brezplacno pravno pomoc ali nasvet… Vse mi bo prislo prav.
Vsem vam hvala in lep vikend!
Postavi isto vprašanje še na forumu družine v družbi.
Kolikor vem, se preživnina ne vpisuje v dohodnino. Znesek je pa ne samo pretiran, ampak oderuški, sploh će so ti oni uradno določili cenilca in sploh ker toliko komajda da znaša povprečna letna preživnina. A so čisto nori?
Aja, obstaja pa tudi društvo žensk, ki si prizadevajo za izterjavo preživnin (pa se ta moment ne morem spomniti njihovega imena, mater sem jezna). Kaj bi morali vedeti tudi na CSD, če imaš slučajno tam kakšno fejst delavko, sicer pa se obrni kar direkt na min. za družino.
Dura, hvala.
Vesela bom, ce se bos uspela spomniti imena drustva zensk, ki si prizadevajo za prezivnino. Od CSD zaenkrat ni bilo nobene koristi.
Naivna sem bila, da se za prezivnino nisem zacela boriti prej. In naivna sem bila, ker sem pricakovala, da sistem ne bo zatajil.
Ne le, da skrbim za sina sama brez njegove pomoci.
Vprasnaje sem pa postavila tudi na forum druzine v druzbi. Ker se mi zdi, da je tisto forum manj obiskan sem se potem odlocila, da poskusim tudi tu.
Mimi, hvala. Glede na to, da sem papirje danes pozabila doma (verjetno malo tudi zato, ker sem podzavestno zelela stvar prestaviti za kak dan) bo to jutri zjutraj prva stvar, ki jo nameravam storiti. Saj jo zaradi pomanjkanja casa tudi moram. In jasno, poklicati moram na Ostrzka (hvala r). In… kako simpaticno ime drustva.:-)
Forum je zaprt za komentiranje.