zaščita
Prosim vas za nasvet! Pred kratkim sem spoznala fanta s katerim se dobro razumeva in le še malo manjka da bo prišlo do “prvega stika” (vprašanje dneva) Ker pa pred tem približno leto nisem imela partnerja, nimam nobene zaščite (pred zanositvijo). Kaj mi svetujete na hitro? (Kondom odpade.) Stara sem 30 let.
Hvala za odgovor.
Na tvojem mestu bi šla po tabletke. Pod pogojem, da ga dobro poznaš… Men je kondom najbolj bedna zaščita, mislim, itak, če nekoga ne poznam zelo zelo dobro in mu ne zaupam, ne bi bikol z al pa brez, nikol… Ker se mi je do sedaj vedno zgodilo, da nama je počil. Pol je šele s… Ko me mine za pol leta do vsega…
xtrm!
Tole mi je padlo v oči:”Ker se mi je do sedaj vedno zgodilo, da nama je počil.”
Zdaj sem trenutno zaradi ginekoloških težav nezaščitena in tako bo še dva meseca….da ne utrujam – Ginekologinja je povedala zanimiv podatek, da imajo vzhodnjaki v povprečju za 5cm manjše tičke, zato odsvetuje nakup kitajskih ali kakršnihkoli drugih vzhodnjaških kondomov. Menda so najbolj prožni in veliki ameriški, toda za silo so dobri tudi Evropski. Midva sva ugotovila, da to prekleto drži, je pa res, da pri nas kraljujejo kondomi delani po britanski licenci, amariške pa sva odkrila samo v DM-u in ti so res večji, bolj prožni.
LP
Tabletke za “po” so samo za skrajno uporabo (če slučajno misliš, da si zanosila, vzameš tabletko v roku 24-48 ur od spolnega odnosa, in se nosečnost ne prime, nekaj v tem stilu), ni pa to kontracepcija, ampak je samo za res NUJNE PRIMERE!!! Tudi ciklus se ti bo zmešal v tem primeru in slabo ti je lahko, vglavnem hormoni se ti čist pomešajo… pa še h ginekologu boš mogla po tabletke…
Ne, jaz ti svetujem kaj drugega. Polno je enih sprejev, gelov, ki se uporabljajo poleg diafragme, in si daj to notri. Pa tvojemu dragemu poleg tega še povej, da nisi zaščitena in “naj pazi”, če si že noče kondoma nataknit.
Jaz se s tabletkam ne bi hecala, tele gele uporabi, potem pa začni s KT pa bo!!
Veliko užitka
Evo, tole si preberi, za nekatere je to že splav:
Pa še strokovni odgovor:
=================================
Postkoitalna hormonska kontracepcija
Kaj je to in kdaj jo uporabljamo?
Postkoitalna hormonska kontracepcija (PKK) ali “jutranja tabletka” (morning pill) je urgentna kontracepcijska metoda in služi kot izhod v sili. Uporabljamo jo kot zaščito pred neželeno nosečnostjo po nezaščitenem spolnem odnosu (npr vas je zalotil nepripravljene in/ali neopremljene, ob posilstvu) ali ko odpove sicer uveljavljena kontracepcijska metoda (npr.kondom poči ali zdrkne, zmaknjena diafragma, pomota pri štetju dnevov…)
Kako PKK deluje?
Odmerki hormonov v oralnih kontraceptivov preobrazijo površino morebitno oplojenega jajčeca tako, da se ne more vgnezditi v sluznico maternice.
Če pa je do vgnezdenja že prišlo (5. – 6. dan po oploditvi), ta metoda nima upliva in ne prepreči nosečosti. Zarodek se normalno razvija naprej. Raziskave niso pokazale morebitnih škodljivih učinkov PKK na plod, zato ni bojazni, da bi bil otrok ob rojstvu zaradi tega okvarjen.
Kolikšna je zanesljivost PKK?
Metoda je 96% učinkovita, zato ob zaostanku menstruacije preveri, če nisi morda noseča!
Katere tablete se uporablja za PKK?
Najpogosteje se za PKK uporabi tablete Stediril-d.
Za PKK potrebuješ 4 tabletke Stediril-d, ki se sicer uporabljajo tudi kot kontracepcijske tablete. Prvi dve tableti Stediril-d hkrati vzemi čimprej, najkasneje pa v 72 urah po odnosu. Po 12 urah od prvih dveh tablet pa vzami hkrati še 2 tableti Stediril-d. Če v prvih 4 urah po zaužitju tablet bruhaš, vzemi dodatno še 2 tableti.
Kot PKK lahko namesto tablet Stediril-d uporabite tudi druge vrste kontracepcijskih tablet, vendar moraš v tem primeru vzeti večje število tablet. Če za PKK vzameš tablete Stediril-m, Microgynon, Femoden, Minulet ali Marvelon, moraš vzeti dvakrat po 4 tablete hkrati, če pa izbereš Cilest ali Diane-35 pa dvakrat po 3 tablete hkrati.
Kakšni so stranski učinki PKK?
Ta tako imenovana “urgentna kontracepcija” je le izhod v sili. Prepogosto jemanje bi lahko povzročilo slabost, bruhanje, krče, napetost dojk in izvenciklične krvavitve. Kmalu po zaužitju tablet se lahko pojavi krvavitev. Menstruacija se lahko pojavi do pet dni prej ali pozneje kot ponavadi.
Naj se enkrat povdarim, da je to izhod v sili. Redna uporaba je vse prej kot priporočljiva.
Nesky, nisem mislila, da bi si urejala zaščito ne vem kdaj prej. Ampak s tem tipom si verjetno že vsaj par dni… Če pri ginekologu zaženeš galamo, da je nujno (kar tudi je), te tud takoj vzamejo, pa maš takoj recept v rokah, pa ti ni treba živet v dvomih & strahu. To sem mislila.
Za Xeno (tudi Mandarino): saj nihče ne pravi, da se tabletke PO lahko uporabljajo kot redna kontracepcija. Ampak za EN SAM primer, ko pač še ne prideš na vrsto za recept, se mi pa ne zdi tako grozno. Končno, še vedno so to samo 4 stedirili, v primerjavi z 28 stedirili, ki se jemljejo kot redna kontracepcija. Hm.
Kreme, pene in podobna navlaka se mi pa zdijo za prvič še dosti slabše oz. bolj moteče kot kondom. Pa še nezanesljive so; uporabne so samo kot pomagalo k mehanski kontracepciji, same zase pa bolj slabo.
Ni fora v tem. Napisala je da kondom absolutno odpade. Predvidevam, da če bi bla alergična na lateks, da bi napisala, pa bi dobla odgovor, da so tut taki brez. Če bi pa napisala, da on noče s kondomom, ker… Bi ji pa odgovorila da naj počaka 3 mesce, da mu vdari vun kar je drugje stakno, medtem si bo pa že uredila kontracepcijo.
Forum je zaprt za komentiranje.