dobri ljubezenski filim
Na hitrico nekaj filmov, ki govorijo o ljubezni in so mene res ganili. Ni nujno, da bodo tudi tebi vsec, ne gre za cisto klasicne ljubezenske romance tipa Maid in Manhattan.
Najini mostovi (Bridges of Madison County)
Zbogom, Las Vegas (Leaving Las Vegas)
Helena iz skatlice (Boxing Helena)
Pred zoro (Before sunrise), drugi del je Before sunset
Šepetati konjem (Horse whisperer)
Moja obilna grska poroka (My big fat Greek wedding)
Konec afere (The end of the affair)
Moulin Rouge (muzikal)
Chocolat (Cokolada)
Vec se jih zdaj ne spomnim
Niica,
pupiki sem napisala “Ni nujno, da bodo tudi tebi vsec, ne gre za cisto klasicne ljubezenske romance tipa Maid in Manhattan.” Zato res ne vidim razloga pod milim soncem, zakaj bi pa TI morala kogarkoli svarit ali opominjat, ali se celo pridusat, da so predlagani filmi bedni in za kozlat. Ker niso.
O okusih se sicer ne razpravlja, ampak na IMDB, ki je super baza za filme, je film Pred zoro aka Before sunrise dobil oceno 7,9 od 10 (cca 11.400 glasovalcev). Maid in Manhattan, ki sem ga omenjala, pa je dobil oceno 4,6 (cca 13.800 glasovalcev).
Najprej se nauci manir, ce bos to zmogla, pa lahko predlagas kaksnega svojega favorita. Pol bom vsaj na prvi pogled lahko videla, kaj je tebi vsec.
Oprosceno:) Vsak ima kdaj slab dan. Glede tega filma je pa tako, da je res zelo minimalisticen, intimen, preprost v navadnosti svoje zgodbe. Govori o nakljucnem srecanju dveh mladih popotnikov, dekleta in fanta, ki se vracata vsak na svoj konec in se na voznji z vlakom takoj ujameta zaradi neverjetne kemije. Zelo zivljenjsko, vsakemu izmed nas se je najbrz ze kaj takega zgodilo. Izstopita iz vlaka na Dunaju, kot bi za hip izstopila iz ponorelega sveta. Najprej vznemirjenje ob srecanju, potem raziskovanje, spoznavanje in na koncu dvom, kako naprej, ali sploh naprej. Je mogoce to carobnost ob srecanju prenesti v vsakdan? Ali je ljubezen, privlacnost med njima tako cudovita in omamna prav zato ali morda samo zato, ker sta oba nekako sama v sebi prepricana, da je vnaprej obsojena na minljivost? Oba je strah, a nihce od njiju noce nicesar zamuditi. Zauziti hoceta vse trenutke, carpe diem do konca in naprej. In kako se bo koncalo? Sta si usojena in se bosta srecala znova?
Veliko vprasanj, veliko izpovedi, dovolj pocasen ritem, da so vsa vprasanja naravna in se zdi, kot bi bila igralca naturscika. Tako sem ga jaz videla:)))
Niica, zdaj ko si mi povedala, da ti je bil na smrt dolgocasen, ti zal ne morem priporociti Izgubljeno s prevodom (Lost in Translation). Cudovit film, ampak ravno tako minimalisticen.
jaz bi pa k vsem predlogom dodala še:
English Patient,
Pay it forward
La vita e bella
House of flying daggers (pa tudi Hero)
The Patriot – tisti z Mel Gibsonom (ne s Stevenom Segal), bolj v ospredju družina kot pa določen ljubezenski par
dodala bi še Hotel Rwanda, čeprav ni tipično ljubezenski, ampak je zelo ganjljiv
Frankie&Johnny
Wuthering Heights (recimo verzija, v kateri igrata Ralph Fiennes in Juliette Binoche; lahko pa tudi ČB klasika)
Love Actually
Remains of the Day
Monsoon Wedding
The Governess (Minnie Driver in Tom Wilkinson)
A Girl With a Pearl Earring (Colin Firth, Scarlet Johannson)
Jane Eyre