prečna flavta
Lep pozdrav!
Ko kupiš flavto, ponavadi dobiš zraven tudi mehko krpico za poliranje, jaz jo redno čistim z njo in ni več tako flekasta. Enkrat, ko pa sem pred nastopom ugotovila, da je zelo umazana in krpica ni bila dovolj, sem konico te zmočila z vodo in obrisala flavo najprej z mokrim, nato pa še s suhim delom krpice. In flavta se je začela bleščati. Poskusi kaj od tega, če pa krpice nimaš si jo kupi, je pa podobna krpici za brisanje očal
Upam, da ti bo uspelo.
No, če se je krpica že zdavnaj izgubila si jo zagotovo lahko kupiš kje v trgovini z glasbili. Tudi z krpico za očala lahko poskusiš, se pa strinjam da so to že stari fleki, ki jih bo težko očistiti. Meni je pa je že pred leti učiteljica za flavto dejala, da se flavte menjujejo na največ 6 let, tako da morda ni več pomoči in bo treba kupiti novo.
Pozdrav
flavtistka
Zdravo!
Strinjam se s flavtistko. Očisti flavto z krpico, ki jo kupi če je nimaš več in z vodo. Prav tako pa sem tudi jaz slišala, da je doba najboljših flavt 6 let, ne vem pa, kako dolgo si jo ti že imela, preden si ji privoščila 20 letni počitek. Najbrž ta podatek velja le, če jo redno uporabljaš.
Žal je po tolikšnem času potrebna kar obsežnejša generalka na flavti, ki jo opravi pooblaščeni serviser. Polirna cunca in morda pasta, s katero bi sama polirala, ni dovolj- boš samo zapacala trenutno stanje. Ker danes se uporabljajo čisto drugačne čistilne tekočine inpaste, kot je bil včasih npr. Purol. ne uporabljaj nobene vode, sploh če flavta ni cela srebrna! Boš dobila take pokane pikice po trupu glave, ker se bo začela luščiti posrebrena obloga!
Flavto serviser tudi popolnoma razstavi, preveri napetost veznih žičk, korke (gumijaste ali plutovinaste podložke), ponavadi je potrebno zamenjat blazinice, ker se stare takoj ob stiku s slino sprimejo in lepijo in se zaklopke ne odpirajo pravočasno med igranjem. če imaš namen spet dokaj redno vaditi, se izplača plačati tistih 100 eur za popolni servis.
Doba flavt višjega cenovnega razreda ni nikakor(!!) samo 6 let, draga ana k., jaz imam še svojo prvo flavto, staro 39 let, vmes je 10 let počivala, ker je bila na njenem mestu druga uporabnica, pa je še vedno v vrhunski formi. Vse je odvisno od sprotnega čiščenja in sušenja po igranju in rednega vzdrževanja – torej oljenja in čiščenja notranjosti cevi! In pa seveda od materiala – moja je cela srebrna. verjetno to velja bolj za šolske modele flavt, cenovno nekje med 200 in 300 eur, ki so posrebrene ali nikljane. Tudi stari ebenovinasti modeli, z leti ne spremenijo barve zvoka! Imam tudi eno tako namreč doma
Aha, še servis: priporočam g. Dejana kovača in njegovo ženo v servisu kovač v Domžalah ( momogrede, tudi iz trgovine Lastra nosijo tja na servis, sam je bolje direktno, ker je ceneje, Lastra zaračuna dražje!)- g. Dejan je iz “šole” g. Josipa Prikratkega, ki je bil pred mnogimi leti najboljši mojster za servisiranje pihal in trobil v Sloveniji, servis je deloval pod okriljem takratne godbe ljudske milice ( današnje policije;)
Še link: