Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija digitalne fotografije

digitalne fotografije

Letos sem si kupila digitalni fotoaprat. In sedaj imam težave pri prenašanju slik miz fotoaprata na računalni. Otroci so mi sicer nekaj namestili, vendar je zame to zelo komplicirano, saj sem si morala napisati navodila (korak za korakom) in še po nekaj mesecih imam kljub temu težave pri prenašanju.
Ali obstoja kak enostaven način in kako naj ga namestim.
Hvaležna bom za vsak nasvet.

Nemogoče je, da imaš težave, ker to je tako preprosto, da je nemogoče, da bi imela težave!
Najlažje je da klikaš po eno sliko. Najlažje je, da prekopiraš celo mapo, nato pa v ciljni mapi nezaželjene slike pobrišeš. Drugaće pa klikneš prvo sliko, pritisneš Shift in zadnjo sliko, urejanje in kopiraj, odpreš ciljno mapo in prilepi. To je vse!

že mogoče – meni nso naštimali takole: najprej moj računalnik, poiskati removable disk,potem dcim, nato 100 dcim, označiti slike, nato spet moj računalnik disk c, documents setings, desk top, mapa slike, nova mapa.
tale navodila sem prepisala s plonk listka, ker si ne morem zapomniti vrstnega reda.
je ali ni komplicirano?
hvala bom pokazala tvoja navodila

Postopek je popolnoma osnoven in enostaven. Nekaj na zahtevnostni stopnji mazanja kruha s pašteto, recimo. Fotoaparat se obnaša kot dodaten zunanji disk na računalniku. Prenos slik je v tem primeru le navadno kopiranje med dvema mapama.
Razmišljanje za postopkom je takšno:

NAJPREJ PRIKLJUČITE FOTOAPARAT NA RAČUNALNIK.
Fotoaparat se priključi na USB vtičnico in operacijski sistem ga zazna kot zunanji pomnilnik.

PROBLEM 1: Kako najt slike?
Vse pomnilniške enote računalnika so vidne pod bližnjico “moj računalnik”, zato je edino logično, da gremo raziskovat tja. Izberemo zunanji disk, ker fotoaparat pač ni skrit v škatli od računalnika.
Vsak fotoaparat spravlja slike v svojo, tovarniško določeno mapo. Zato je potrebno malo prožnosti in pogledat, kje bi slike lahko bile. V vašem primeru so pač spravljene v mapi 100DCIM.

PROBLEM 2: Kam spravit slike?
Očitno je, da morajo it na trdi disk računalnika. Za prvo silo pa jih lahko spravimo na Namizje (ki ni nič drugega kot še ena mapa med “Mojimi Dokumenti”, le drugačne ‘privilegije’ ima). Shranjevanje velikega števila datotek direktno na Namizje bo povzročilo popolno zmedo. Zato je logično, da ustvarite novo mapo. Tudi doma ne shranjujete vseh računov vsepovsod po mizah, temveč jih (predvidevam) shranjujete mesečno v neke mape, ovoje ali škatle. Organizacija datotek na računalniku ni nič drugačna.

PROBLEM 3: Kopiranje iz ene mape v drugo.
Obstajajo vsaj osem različnih načinov, kako se to realizira. (Leta 1992 v operacijskem sistemu DOS je bil le eden). Ta izbira povzroča marsikateremu začetniku popolno zmedo v glavi.
Odločiti se morate, ali boste slike prestavili ali kopirali. Razlika med tema dvema postopkoma je, upam da, jasna.
Cel postopek se lahko izvede v enem oknu Raziskovalca. Lahko pa imate odprti obe mapi (izvorno in ciljno) v dveh različnih oknih istočasno. V slednjem primeru sledi le še označitev željenih slik in povlek z miško.
Glede na navodila, ki so vam jih zapisali, bom rekel naslednje: če ne poznate datotečne strukture računalnika, če niste vešči osnovnih operacij označevanja, prestavljanja, kopiranja, kreiranja bližnjic… toplo priporočam obisk kakšnega tečaja ali knjigo iz knjižnjice.

Lep pozdrav,
Jernej

New Report

Close