Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Vprašanje o kameri

Vprašanje o kameri

Zdravo,

mogoče res ni primerno za ta forum, ampak je najbližji in mogoče mi pa le kdo lahko pomaga…

Moj oče ima abrahama in radi bi mu kupili eno kamero. Ne rabi biti neka profesionalna, saj je do sedaj ni imel.
Kaj bi mi lahko svetovali? Kakšno bi mu naj kupili, da bi bila dokaj vredu, da ne bi bila preveč draga in tudi ne ne vem kak prezahtevna za upravljati?
Nekje sem prebrala, da so baje kamere z mini dvd-ji bolj smotane, da lahko manj časa snemaš (30 min baje samo).

Doma imamo računalnik, imamo dvd pekač, jaz imam digitalca tak da kolker tolk obvladam delo s slikami, imam tudi različne programe in jih znam povezati v film z glasbeno podlago na primer, in take in podobne finte.

Kako je pa s kamero? Jo lahko priklopiš na računalnik in isto daš posnetek pol direkt na računalnik ali je treba če je kamera na malo kaseto, najprej posnet na veliko kaseto, tisto ki gre v videorekorder?

Malo sem mogoče zakomplicirala, amapk upam da me razumete kaj hočem vedeti, ker se res ne bi radi “nasračkali” z nakupom kamere. Si jo pa že dlje časa ful želi…

Hvala in lp

Mislim, da bo tale forum kar pravi za tako vprašanje. Ne vem samo, kje naj začnem odgovarjati. Mogoče najprej o povezovanju z računalnikom. Ponavadi rabiš FireWire vhod, imenovan tudi IEEE 1394 ali nekaj podobnega. Potem lahko direktno s kamere presnemavaš posnetke na disk računalnika in jih kasneje po želji urejaš z npr. Movie Makerjem, ki je že v Windowsih, ali pa s Pinnacle studiom ali kakšnim drugim programom, ki jih včasih dobiš tudi v kompletu s kakšno kamero.

No, to je že prva stvar, na katero se splača paziti pri nakupu. Mi smo pred leti dobili zraven program, FireWire kartico (novejši računalniki imajo to ponavadi že vgrajeno), nekaj kaset,…

Glede upravljanja mislim, da so amaterske kamere zelo preproste, vsaj kar se osnovnih funkcij tiče. Za večino dodatnih funkcij sem pa pri naši kameri ugotovil, da so nepotrebne.

Pri izbiri je gotovo pomembno, koliko ima kamera optičnega (ne digitalnega) zooma. Pa seveda kvaliteta posnetkov ni nepomembna. Predvsem znajo imeti cenejše kamere težave pri slabši svetlobi, npr. v stanovanju. Na srečo je internet poln koristnih informacij. Če pogooglaš za ‘camcorder review’ dobiš kup uporabnih strani, npr.

http://www.camcorderinfo.com/

Mogoče še ena zadeva, ki je nam prišla prav. Naša kamera ima analogni vhod, kar pomeni, da lahko s starih VHS kaset prevede posnetke v digitalno obliko, potem pa jih spet lahko obdelujem na računalniku po mili volji.

Uspešno izbiranje!

New Report

Close