Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Kaj na dolgi rok škodi fotografijam

Kaj na dolgi rok škodi fotografijam

Prav lep pozdrav.
Nisem nek fotografski strokovnjak, rada pa iz fotografij izdelujem kolažne albume (scrapbooking), kjer sliko nalepim na papir, dodam kakšen trak, iz kartona naredim okvir,…
Menda naj bi snovi, ki jih papir vsebuje na dolgi rok uničevali sliko. Zanima me, če bi kdo kaj vedel na to temo. Ali po vašem do tega pride čez 200 let(kar me ne bi skrbelo), ali slika pač malo obledi (dobi pač pridih, da je stara) ali prav zbledi. Saj obstajajo zadeve za to tehniko, ki so acid&lignin free, a so drage in pri nas jih težko dobiš. Zdaj ne vem, ali je to samo propaganda proizvajalcev tega, ali je res toliko na tem. Bi pa rada vedela, saj se je nesmiselno truditi zaman.
Karkoli mi boste napisali, bom vesela.
Lep dan vsem.
Tina

Po mojih izkusnjah, UV in direktno sonce, ter toplota. Papir mi se ni skodoval slikam, razn da je bil vlazen in da se je nalimal na njih, pa se to se da uspesno resiti.

Upam da se bo se kdo nasel in povedal izkusnje.

jaz fotografije lepim v album, ki ima bele liste. vedno uporabim samolepilne kvadratke in v 10 let starem albumu so vse slike še vedno na svojem mestu. besedilo sem nekaj lepila z navadnim lepilom za papir in se je odlepilo (selotejp je pa sploh neprimeren). nekaj sem pisala s flomastri in nekatere barve so slabe, nekatere pa ok, zato raje piši samo z eno barvo. same fotografije so po 10. letih še vedno zelo lepe, samo malo so izgubile živahnost barv.

Najlepša hvala za odgovore.
Tina

New Report

Close