velikost skeniranih slik
pozdravljeni.
problem je sledeč: ne znam povečat skeniranih slik. nekatere mi skenira tako, da pridejo čez skoraj cel ekran, nekatere pa pridejo ful majhne (skenira jih različno, čeprav so istega formata). kr neki!!! no, poskusla sem s photo editorjem (od acd-ja) in ni efekta. šla sem pod resize, tam nastavila pod cm (10 krat 15) in na ekranu je slika še vedno majhna; včasih naredi celo tako, da jo čudno razvleče in ni podobna ničemur več; s pixli si ne znam pomagat … kako naj tako majhno skenirano sliko povečam na velikost ekrana IN JO POTEM TUDI TAKO SHRANIM? Ne mislim na zoom (trenutna povečava)!!
a se da to narest v photoimpactu ali v photo editorju ali v slikarju?
lp
Pazi, da bo pri vsakem skeniranju enaka resolucija skeniranja. Skeniranje s 300 DPI na fotki 10×15 ti da približno 1200×1800 točk. Število točk na ekranu je pa recimo 1280×1024 (velja za 17 inch LCD zaslon). V tem primeru je točk dovolj.
Funkcija resize pa naknadno poveča ali zmanjša sliko zako, da ji z matematičnim postopkom doda ali odstrani posamezne pixle. Na ta način povečana slika bo slabša kot če bi bila v pravi velikosti že skenirana.
Se pa zgodi, da ti tudi fotko z dovolj pixli na ekranu pokaže majhno. Zakaj? Ke dobijo slikce med skeniranjem tudi informacijo v datoteko s katero resolucijo so skenirane in se jih program trudi prikazati v originalni velikosti (recimo 10×15 tudi na ekranu).
To naj te v osnovi ne skrbi. Važno je, da imaš dovolj pikslov za tvoj namen uporabe. In za ka boš te slike uporabil?
fora je, da resolucije pri skeniranju sploh ne spreminjam, ker tega ne znam. Najbolj čudno pri vsem mi je, da pri istih nastavitvah mi enkrat naredi majhno sliko, drugič veliko (skoraj čez cel ekran), so pa vse slike istega formata in razvite iz istega filma.
te slike bi rada oblikovala. npr. v ptotoimpactu lahko dodajaš žige; so pa žigi mišljeni za fotke, ki so čez cel ekran; s tako malimi fotkami je kup težav: npr. rada bi dodala žig – metulja, pa ni kompatibilen s sliko, saj npr. pride metulj čez pol telesa osebe, kateri bi ga rada dodala. 🙁