Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija resolucija, kvaliteta, …

resolucija, kvaliteta, …

Zanimalo bi me,
kakšna je povezava med številom pixlov, ki jo ima posamezni aparat, in vrste resolucij, ki jo imamo na razpolago (koliko različnih resolucij lahko delamo z aparatom, ki ima npr. 2, 3, 4 in 5 m.p.),
koliko so osnovne slike velike pri posamezni resoluciji, ali jih lahko na aparatu poljudno popravljamo
koliko vrst kvalitet imamo pri posamezni resoluciji (v enem od prejšnih postov sem razbrala, da jih imamo tri)
ali na zasedenost kartice vplivata kakovost in resolucija ali tudi velikost slik

Imam nekaj prijateljičinih slik, ki imajo 2272×1704 resolucijo, pri tiskanju pa so velike cca. 10×19 cm pri 100%.V prejšnjem postu sem zasledila še naslednje resolucije: 2048×1536, 1600×1200, 1024×768, kakšne velikosti so slike v osnovi s to resolucijo.

aparat vedno slika s tisto resolucijo, ki je “naravna” torej kakršno resolucijo ima svetlobni senzor. Ostalo so le matematične pomanjšave in so odvisne zgolj od tega, za katere pomanjšave so se snovalci aparata odločili.

Velikost slike je pa pač odvisna od tega, s kakšno ločljivopstjo tiskaš, torej koliko pik na cm oz. na inčo. Glede na to pač preračunaš

Če ti je prejšnji odgovor preveč strokoven potem na kratko. Več mpikslov ko ima senzor v aparatu večja je resolucija, seveda pa lahko slikaš v nižji resoluciji, ne moreš pa v višji kot jo aparat podpira. Kako veliko sliko boš natisnil je pa odvisno od tebe, seveda če boš 1mega pikslov povečeval boš dobil kockasto sliko, medtem ko 8megapikslov lahko mirno natisneš 3X 5 cm ali 20 X 30 cm pa bo v obeh primerih slika čista in jasna..
Za domačo uporabo in nezahtevne beri 9 X 13 velikosti slik ti pa že 2mega pikslov lahko popolnoma zadošča, žal pa ne boš mogel iz te slike izrezati detail in ga povečati na 9X 13 sliko. Za slikanje domačih zabav, izletov in počitnic ali morda za začetek je pa lahko stvar popolnoma zadovoljiva.
Torej, če še nimaš aparata, posveti največ pozornosti objektivom in optičnemu zoomu, piksle pa pusti za zadnjo postavko. No tako je moje mnenje in izkušnje.

Ljubezen je večna

New Report

Close