Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Digitalni fotoaparat – nakup

Digitalni fotoaparat – nakup

Naša hiša si je zaželela novo tehnično pridobitev – digitalni fotoaparat.
Sicer nisem preveč zahteven uporabnik, zato bo nakup v nižjem cenovnem razredu. Ali bi mi lahko svetovali, na kaj moram biti pri nakupu pozorna? Ali je velika razlika med 3.0 ali 4.0 ali več mio ločljivostjo? Kaj pa zmogljivost spominske kartice?
Hvala za odgovore.

Za fotografije velikosti 10×14 oz. 10×15 zadostuje 2,5 mio pixlov. Več pixlov ti pomeni le še da lahko narediš manjši izrez slike brez izgube kvalitete.
Kar se pa tiče spominske kartice je priložena premalo. Kakšno potrebuješ je pa odvisno od tega, koliko slik bi rada shranila in v kakšni kvaliteti. Jaz bi ti priporočal da delaš v visoki JPEG kvaliteti. Poglej med tehnične podatke aparata, koliko slik v tej kvaliteti lahko shrani na priloženo kartico (običajno 16 MB). Odloči se koliko slik bi ti rada shranila na kartico in ustrezno pomnoži kapaciteto. Npr. če bi rada shranila 8× več slik kot na priloženo kartico potem kapaciteto priložene pač pomnožiš s 4 (16×4=128 MB). Osebno sicer mislim, da kartica pod 256 MB nima smisla.

Jaz sem tudi pristaš bolj širokokotnih objektivov (čim nižja spodnja goriščna razdalja). V tem cenovnem razredu to pomeni npr 35 mm. Tako ti ni treba stopiti toliko nazaj, da ujameš celo omizje.

Predlagam ti še da pač izbiraš med uveljalvljenimi znamkami (npr. Canon, Nikon, Olympus, Minolta in še kaj) ki imajo zagotovljeno servisno podporo.

Srečno!

Hvala za odgovor, bom upoštevala nasvete. Tudi sama sem imela v mislih širokokotni objektiv, ga tudi pri klasičnem fotoaparatu bistveno raje uporabljam kot ozkokotnega. Saj je moj klasični fotoaparat špica in dela izredno kakovostne slike, vendar je težak in okoren, neprimeren za družinske izlete, tako da se bomo modernizirali 🙂
Hvala še enkrat.

New Report

Close