Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Baterije pri aparatu

Baterije pri aparatu

Kupujem nov digitalen fotoaparat in mi svetujejo, naj kupim takega z akumulatorskimi baterijami, saj naj bi dlje zdržale, kot te navadne, ki se polnijo. Pa ima take baterije malo aparatov – no, saj sem jih nekaj našla. Pa me vseeno zanima še vaše mnenje.
Ali je kaj na tem?

Akumulatorske baterija ali take navadne ki se polnijo? Pipi1, nekaj ne štima v tvojem tekstu. Vse baterije ki se dajo polniti, se imenujejo akumulatorji.

Morda si to mislila v tem smislu, da nekateri aparati uporabljajo standardne akumulatorje, ki so narejeni v dimenzijah običajnih baterij ter jih lahko kupiš v vsaki trafiki, nekateri aparati pa imajo specialne akumulatorje, ki so narejeni točno samo za tisti model aparata? Ja, taki imajo ponavadi res večjo kapaciteto, so pa običajno bistveno dražji. Poleg tega nastane problem, ko bo recimo čez leto ali dve tisti specialni akumulator fuč in bo treba kupiti novega. Si prepričana, da boš točno tak tip našla še kje v prodaji in če ga že boš, bo nov, ali stal na skladišču že nekaj let in kot tak neuporaben? Zato je po mojem mnenju vseeno bolje uporabiti standardne akumulatorje, ker take proizvajajo že kakih 50 let in še nekaj 10 let jih bodo. Torej boš vedno lahko dobila zamenjavo v vsaki trafiki. V skrajni sili, ko je akumulator prazen in nimaš možnosti polnjenja, pa lahko v trgovini celo kupiš čisto običajne baterije (ki se ne polnijo) in ti bodo vseeno naredile kar nekaj posnetkov. Pri specialnih akumulatorjih taka možnost odpade.

No, ja. Nisem ravno doma v teh izrazih. Važno pa, da si me razumel.
S te strani, ki si jo ti omenil, pa res še nisem gledala. Hvala ti za tvoje razmišljenje. Bom imela lažjo odločitev.

Ja izgleda de je s temi baterijami res kriza. Kupili smo digitalca v Sparu za okrog 20.000.00 SIT ki ima AAA baterije. To so tiste najmanjše.
Aparat je drugače kar v redu, le te baterije so katastrofa! V eni uri jih skuri.
Ali je potrebno še kaj nastaviti, mogočr izklopiti fleš?
Ko aparat startam takoj na začetku pokaže baterije polne, nato začne utripati rdeča ikona za fleš in utripa kar nekaj sekund. Nato pa so v hipu baterije prazne.
Digitalc je verjetno res neka “leva” znamka in sicer je to “Brica digiArt 540.”
Škoda res, ker drugače je v redu zadeva. Mogoče ga ima še kdo in mi lahko kaj pametnega svetuje.

Lep pozdrav!

Pri aparatih tipa “Spar” hitro naletiš na podobne probleme, kot jih opisuješ. Prvič so baterije velikosti AAA absolutno premajhne za kakšno resno delo, saj imajo prenizko kapaciteto. Žal je to to, večjih v aparat ne moreš stlačiti. Kot drugo pa so to produkti tipa “China No Name”, kar pomeni da so tudi vstavljene baterije nikakršne kvalitete. Njim je važno da aparat deluje tisti trenutek ko ga kupiš, če moraš že naslednji teden menjati akumulatorje, jih ne zanima več (baterije so namreč potrošni material in običajno niso predmet reklamacijskih zahtevkov). Torej vseeno obstaja majhna možnost, da so originalni akumulatorji zanič in bi ti morda nakup novih nekoliko pomagal…. Seveda pa tako majhnih (AAA) akumulatorjev v bistvu ne kupuje nihče, torej bodo tudi novi iz trgovine v resnici verjetno že stara zaloga, kar pomeni da se jim je originalna kapaciteta že nepovratno zmanjšala. Ko boš kupovala drugič, naj bodo dimenzije AA, čeprav bo zato aparat večji, debelejši in težji…

Barbi,

V glavnem je res tako, kot ti je odgovoril Roman.

Dodal bi samo se to, da tudi ce bos kupila digitalca na najbolj obicajne AA baterije, te ne bodo zdrzale dolgo. Tudi ce dobis najboljse. K digitalcu so namrec prilozene navadne alkalne baterije. To, kar rabis za digitalca, pa so AA akumulatorske baterije in sicer tipa NiMH (nikelj-metal-hidrid). Razlog je v tem, da navadne alkalne baterije (tudi najdrazje duracellove ne) ne zmorejo dovajati dovolj velikega el. toka za delovanje digitalnega fotoaparata prav dolgo. To zmorejo samo, ko so cisto nove. Baterije, za katere ti digitalec rece, da so ze prazne, so torej v resnici se 2/3 do 3/4 polne in jih lahko se mirno uporabljas za katerokoli drugo aparaturo, samo za digitalca ne vec.

Torej: ce kupujes digitalca na AA baterije, investiraj se v vsaj en (najbolje dva) kompleta NiMH akumulatorjev in ustrezen polnilec (mora biti namenjen za polnjenje teh baterij).

Tomaz

Hvala lepa za vaše izčrpne odgovore. Kupila sem akumulatorske baterije in polnilc, a te baterije so res PRŠIBKE za digitalc. Pač aparat smo kupili in ga uporabljajo otoroci.
Sedaj pa me zanima koliko zdržijo pri drasžjih digitalcih baterija AA? To tiste akumulatorske, ki se dajo polnit. Polnilec sem že kupila v Foto fantazy in tudi cena je bila kar sprwejemljiva (nekaj čez 4000 SIT).
Zato me zanima koliko zdržijo akumulatorske baterija AA. Mislim da vsaj za en popoldan bi morale zdržat. Te male pa so prazne v pol ure.

Lep pozdrav!

Trajanje baterij je odvisno od konkretnega aparata in stevila baterij v njem (2? 4?) ter vsaj se od tega, ali imate ves cas prizgan LCD ali ne. Recimo za Canonov A80, ki ga imam sam, zadosca enkratno polnjenje stirih 2300 mAh NiMH baterij za cca. 300 posnetkov (nekaj z bliskavico, nekaj brez, ves cas prizgan LCD). Koliko dni je to? Lahko pol dneva, lahko pa en mesec :-)).

Naj pa opozorim, da se NiMH akumulatorji relativno hitro praznijo tudi sami od sebe (veliko hitreje kot NiCd ali kot navadne alkalne baterije), tako da so po 2 mesecih mirovanja lahko ze skoraj prazne.

LP,
Tomaz

Če hočeš da so baterije res pravilno in zadostno napolnjene ter da dolgo živijo, moraš imeti polnilec, ki zaključi polnjenje po -delta U metodi in ki zna vsake toliko popolnoma sprazniti baterije. Če polni baterije samo s stalnim konstantnim tokom (to počnejo ceneni polnilci), potem akumulator zaradi prepolnjenja zelo hitro izgublja kapaciteto in je kmalu neuporaben za fotoaparat. Če želiš izničiti močno prisoten efekt samopraznjenja med neuporabo, mora polnilec poznati tudi impulzno dopolnjevanje (trickle charging). Pomembno je tudi, ali je polnilec narejen za NiCd ali za NiMh akumulatorje, saj je detekcija zaključka polnjenja pri obeh tipih baterij dokaj različna in lahko z napačno uporabo privede do uničenaj baterij.
To pišem zato, kar se mi zdi tista cena 4.000 Sit nizka za dober polnilec.

Sicer pa večina znanih proizvajalcev akumulatorjev nudi že osnovne komplete, sestavljene iz polnilca in štirih (ali dveh) akumulatorjev. Sony nudi 2100mAh komplet za okoli 12.000 Sit, Energizer pa 2300mAh za okoli 14.000 Sit.

Roman:

A si slucajno v kateri od nasih trgovin naletel na polnilce za NiMH znamke Macha? Americani jih hvalijo kot najkvalitetnejse, tisti najboljsi imajo locene polnilne kroge za vsako celico posebej, kar je zelo pomembno, ce hoces res optimalno izkoristiti kapaciteto in zmogljivost vseh baterij v kompletu. Ali poznas kak konkreten polnilec za NiMH, ki je na voljo pri nas, z locenim napajanjem celic?

Barbi:

Ce bos nabavila dva kompleta NiMH baterij (kar je zelo smiselno, ce veliko fotografiras, da imas en poln koplet vedno v rezervi), je vazno tudi to, da ne mesas baterij iz posameznih kompletov med seboj. Vedno zamenjas cel komplet baterij s svezim.

Indikatorji polnosti baterij na fotoaparatih so lahko hudo zavajajoci. Ko se koncno prizgejo in pokazejo, da so baterije ze proti koncu, je ponavadi na voljo dovolj toka samo se za posnetek ali dva, potem aparat ugasne. To je lahko hudo frustrirajoce, ce si na primer sredi izleta, kjer ne mores takoj skociti do kioska po nove baterije. Pri alkalnih baterijah je razlog za to v tem, da baterije niso vec sposobne dati dovolj toka (ceprav so lahko se 3/4 polne). Bodo pa te baterije zdrzale nekaj posnetkov vec po tistem, ko se prizge indikator praznosti. Pri NiMH baterijah pa je razlog ta, da prakticno do dejanske izpraznitve ohranjajo konstantno napetost, ki sele cisto na koncu mocno pade (za razliko od navadnih alkalnih baterij, ki jim napetost ves cas praznjenja obcutno pada). Preprosti merilci polnosti v fotoaparatih pa merijo samo napetost in zato ne morejo pravocasno zaznati , da se NiMH baterije blizajo koncu obratovanja. Zato je smiselno imeti s seboj vedno vsaj se rezervni komplet navadnih alkalnih ali pa seveda dodaten komplet (napolnjenih) NiMH baterij.

Tomaz

Da dodam še jaz svoj pisker?! Vidim, da vas veliko ima digitalce Canon.
Zanima me vaše izkušnje s aparatom Canon A 400. Cena okrog 42.000.00 SIT. Ali se da z njim snemat tudi kratke filme?

Lep pozdrav in hvala lepa!

New Report

Close