canon s1is – rdeče oči
Drugače s tem aparatom zelo zadovoljen, motijo me pa rdeče oči ko slikam v notranjih prostorih. Sploh če uporabljam zoom. Ne vem zakaj bi blo tko težko pri takem aparatu ki stane 100 jurčkov še mal dvignt fleš npr. lahko bi bil ta že vgrajen teleskopski in bi prišel višje od tistih kritičnih 2.5 cm. A si lahko kako pomagam, ali sem celo spregledal kakšne nastavitve.(red eye reductor mam vklopljen , nisem pa opazil neke predbliskavice…)
Ajd canonovci pomagite … (programi za odstranitev rdečih oči so sekundarna varianta- vzamejo preveč časa)
lp
ja sem opazu da fotke na katerih pozirajo so vredu, ostale s strani oz. malce pod kotom pa ne. Verjetno je štos v tem da ko gledajo v fotoaparat se bolj zožijo zenice od fleša kot če ne gledajo direkt?? Ja bom pogledal ali je lučka ali predblisk…verjetno se da ta jakost tudi nastavljat??
Hvala vseen
ps. saj pri S1 IS se fleš dvigne nad objektiv tak da točno ne vem kakšna mora bit razdalja od centra objektiva samo je kar visoko. Ali imaš točen podatek. oz. ali nastavljiv fleš ki je skoraj 10 cm nad objektivom ali še več reši vse situacije??
Probal sem podaljšat tud čas osvetlitve npr na pol sekunde in kljub stabilizatorju slike zelo težko prideš do ostre slike. Nekaj mi jih je pa uspel nardit in so ble zlo lepe. Če povečam iso na 400 sicer pomaga sam je pa šum prevelik. Kaj pa zaslonka ?? se da s tem kaj regulirat- mislim z odpiranjem …??
lp
s podaljšanim časom osvetlitve imaš tudi večjo možnost da sliko streseš (kot si opazil), zadeva se seveda da rešit tako da nastaviš zaslonko na nižjo vrednost – s tem se bolj odpre in spusti več svetlobe….. tako lahko dobiš enako količino svetlobe ob krajšem času osvetlitve…….
mal eksperimentiraj…….
Glede fleša……
tako kot objektiv tudi fleš pokriva določen kot……., če npr. slikaš z fisheye objektivom (ki pokrije 180 stopinj) ponoči, ti ne bo dosti pomagalo, ker bo osvetljen le sredinski del – fleš pokriva le okoli 90 stopinj…….
Višina postavitve (pri vgrajenih fleših) je pomembna samo zato, da sam objektiv ne dela samemu sebi sence…… uf sem zakompliciral….no tko….. fleš mora biti postavljen tako visoko da svetlobni snop fleša zgreši konec objektiva…….(pri slikanju z tele objektivi so vgrajeni fleši popolnoma neuporabni ker polovica fleša osvetli samo objektiv kar posledično povzroči senco na objektu)
glede nastavitve jakosti fleša, predosvetlitve in tega….. to poglej v navodilih fotkiča….
Sam namreč nimam tega fotoaparata in ti tu ne morem nič pomagat.