digitalno vs. analogno
hello!
kupujem si fotoaparat in sem v dilemi. Naj si kupim analognega ali digitalnega. analogni slr canon eos stane nekaj več kot 50.000 sit. Digitalni slr so precej dražji. Veliko ljudi še vedno prisega na klasično fotografijo.
Kakšna je sploh prednost (če je) digitalne fotografije, če primerjamo fotografije na fotografskem papirju? Kakšne so prednosti in slabosti ene in druge?
Če morda veste kakšen link na to temo, mi ga prosim napišite.
hvala
Odgovorila ti bom čisto iz lastnih izkušenj.
Imam analogni slr foto in digitalca- ixusa. Ko sem ga dobila, sem bila navdušena, vendar… Nekako nisem nikoli našla časa in denarja, da bi dala delat slike… Digitalna fotografija je bila takrat 80 sit (povsod), danes pa se je cena že precej spustila. Vmes sem šla nazaj na slr, da sem vsaj slike razvila. Je pa prednost digitalcev, da fotkaš v neskončnost, npr. v treh dneh na morju sem poslikala 350 slik, od tega sem jih dala razvit 60 najboljših.
Nisem ti odgovorila strokovno, morda pa sem ti vseeno pomagala. Odločitev je pa tvoja. Aja, pa kvaliteta slike slr analognega in navadnega digitalca se nikakor ne more primerjat. Digitalca pa nisem še dobila v roke.
LP, Nataša
Vsak ma svoje rprednosti in slabosti. Prednosti digitalca so, da sliko vidiš praktično takoj, da ni potrebno razvijanje filma in da lahko narediš več slik, izbereš pa potem samo najboljše. Prednosti analognega pa je predvsem v tem, da vsaj za moje pojme nudi več užitka pri fotografiranju in da si slike prisiljen dati razviti. Pri digitalcu se ti jih namreč nekako ne da (pa še dražje so) in ščasoma se ti zgubijo nekje v računalniku.
Sicer pa mam sam za prodat analognega Canona 500 N. Star je tri leta, ima objektiv 28-88, je malo rabljen, svoj čas je bil pa 100.000. Dela pa jasno super slike.
Če te zanima piši na obzorja.program@siol.net
Živjo!
S tem sem mislila, da je slika analognega slr-ja boljša, bolj kvalitetna kot digitalna. Ampak za domačo uporabo je tudi digitalna ok. Pa še en pogoj za nakup digitalca: imeti moraš računalnik, ki ga ti očitno imaš.
Če boš šel po trgovinah, ti bodo vsi trgovci skušali prodati digitalca in se čudili, da te analogni aparat sploh zanima. Moja sestra je morala določen model anal foto naročiti in ga je čakala tri tedne, medtem ko imajo digitalce ves časa na ‘lagerju’.
LP, Nataša
Komaktni digitalci se hitro zmotijo v barvah (in se “lahko” sam pozabavas z white balance-om), prepocasi ostrijo za zahtevnejse motive, manualni fokus je ponavadi neuporaben v praksi oz. le redko uporaben, slikas z zamikom ipd. … tega pri SLR-ju ni. Barve so kakrsne so, slikas takoj, filing je dosti boljsi, ko mas tisto zadevo v roki. Je pa pac tak, da ti digitalec takoj pokaze rezultat in vidis, ali je slika uspela ali ne (ceprav po drugi strani LCD zasloncki digitalcev vecinoma malce lazejo glede osvetljenosti). Pomankljivost komaktnih digitalcev je recimo tudi ta, da blende ne mores zapret tak fejst, kot bi to vcasih zelel, pol pa slikaj podnevi (ne nujno po soncu) z daljsim casom…misija nemogoce. 🙂 Skratka, SLR je SLR, kompakti jih nikoli ne bodo dosegli. Ampak za nekoga, ki se ne misli resno spustit v fotografij, bo tudidober kompaktni digitalec superca in vreden svojega denarja. Tudi zahtevni amaterji lahko naredijo marsikaj z njimi…nisem mislo samo simfat zdaj tu. 🙂 Sicer pa,…ko bom vlki, bom mel pa DSLR 😉
Letos sem na morju fotografirala z obema. Pri SRL lahko slikaš HITRO, medtem ko so DIGITALCI za cca 100-150.000 sit POČASNI. Mislim na objektiv, ker pri SRL hitro nastaviš kaj želiš na sliki, tudi pogled skozi SRL je bolj življenski, točno vse vidiš kaj bo na sliki, kje so sence, … Digitalci za manj denarja imajo pa še bolj slab dispej, ki si ob močni svetlobi ne vidi, kaj šele sence pod očmi. Zato je potrebno naredit več slik, da je vsaj ena ok.
Digitalci za 100.000 so bolj amaterski glede uporabe, definitivno pa bolj IN.
SRL se mi zdi zastarelo kupovat. Kdor ga ima ga uporablja, da bi pa novega kupovala – ne hvala.
Glede izdelave fotk: slike iz morja na 3 mio pikslov in iz 35mm sem dala razvit hkrati k istem fotografu. Ni razlike!!!!!!! Važno je namreč, kdo ti slike na papir sprav, pa naj bo to klasika ali digitalec. Oboje slike so čudovite in ni razlike.
Kupi digitalca! 3 mio piskov je za amaterskega fotografa dovolj, preizkušeno.
čao