Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Klasična glasba

Klasična glasba

A jo poslušate kaj? Kateri skladatelji, skladbe so vam všeč? Katero obdobje vam najbolj ugaja?
Meni predvsem barok in romantika, skladateljev je pa preveč, da bi jih naštevala :-))
– no, da jih samo nekaj omenim: Bach (defintivno na prvem mestu), Telemann, Vivaldi, Brahms, Mahler, Bruckner, Dvorak, Saint-Saens, Kreisler, Faure, Satie, Prokofjev, Šostakovič, Vitali…
Od naših: Aldo Kumar, Ajdič,…

Zdravo!
No,pa sem le dočakal,da še koga zanimata zvrst glasbe.Ja,draga Maja,vidim,da sva kaj podobnega okusa.Kajpak,če nekako klasificiram to muziko,potlej bi na prvo mesto postavil violinske koncerte.Ta oblika muziciranja je za mene tista,v kateri je moč še najbolj izčrpno izražati razna občutenja.
No le toliko za zdaj! Pozdravlja te nono Rudi

Men tud Bach. Se tud nagibam med barokom pa romantiko, klasiki mi niso preveč všeč. Od romantikov Chopeen. čeprav je moja glasbena pot šla čist v drugo smer, pač ne morem pozabit tega, kot bivša violinistka in čelistka… Nista edina.

Joj, xtrm, violino in čelo si igrala?? Moja dva najljubša inštrumenta! :-))
Jaz tudi igram violino tako ljubiteljsko in razmišljam, da “spravila skupaj” še kake ljubiteljske glasbenike za ustanovitev kake komorne zasedbice… 🙂 Sicer pa, če se odločam po instrumentu, je tudi meni najboj všeč violinska glasba oz. nasploh godalna (violina, čelo, komorne zasedbe, godalni orkestri…)
A ti si pa čisto pustila glasbo ali še igraš tako zase kdaj? A ni škoda, če jo človek čisto pusti?

Kaj pa ti, Rudi, tudi kaj igraš?

No.ko sem bil mlad sem igral na kitaro,a od tedaj je mimo že nekaj decenij..Vendar sem pa izredno rad poslušal klasiko v vseh slogih,med kazerimi pa zavzema pri meni romantika prvo mesto,četudi barok posameznih skladateljev je kaj prijeten.
No ,kot sem že omenil,najraje poslušam violinske koncerte,od katerih mi je najbolj pri srcu Sibeliusovega zaradi njegove dramatične napetosti in notranje prefinjenosti..Seveda,tu sta še Brahmsov pa Mendelsonov ,ob zaradi svoje čiste čustvenosti.
Tak,ti je to!Ha!!!Pa lep pozdrav Rudi

Jaz sem na žalost iz čist anti glasbene družine. Noben nima niti posluha, razen mene in še ene punce, ki sva si v daljnem sorodstvu in je drugače duševno prizadeta, ampak je zelo nadarjena. Po bratovi (polbrat) strani sicer en v Filharmoniji igra, sam v ožji družini nima noben zanimanja za to in me nikol ni nihče podpiral.

Tako da sem imela inštrumente sposojene iz glasbene šole, pol mi pa niso hotli več plačevat glasbene, pa sem nehala. Drugače je čelo moj najljubši inštrument, pa si ga mislim kupit, sam trenutno na žalost ne bo šlo… Drugače sem si pa kupila kitaro, elektroakustično, pa če mam čas pol igram… Ne znam preveč, ker če po pravic povem, premal vadim, ker mi sploh ni tako zanimiva… Drugače sem do nedavnega pela v bendu, sam mi zasedba ni bla všeč, ker dva člana nista mela niti posluha, niti nekih osnov, pa poleg tega se ju ni dalo v nič prepričat, da pač nekaj ni v redu, pa se mi ni več ljubilo izgubljat energije z njima. S kitaristom pa iščeva plac za vadit, pa bobnarja in pevca. Hotela sva met moški in ženski vokal, namesto bas kitare pa čelo.

Bi pa rada še kdaj igrala v kakšni komorni zasedbi, ali pa simfoničnem orkestru, tako kot včasih… Nočem pozabit tega, upam, da bom še res mela kdaj priložnost.

Ja drugač če pridem mim kakega klavirja kdaj, pol še kaj zaigram 🙂 Nimam razen kitare ničesar doma. Škoda res…

Joj, res žalostno, xtrm, kot da berem svojo zgodbo…
Tudi moji starši niso glasbeniki, tako da tudi jaz žal nisem šla (pravočasno) v glasbene šole, čeprav sem pozneje posušala nadoknadit, kolikor se je pač dalo – nekaj se že da naredit tudi pozneje,če imaš močno voljo in posluh.
Od kod pa si? Mogoče pa se lahko pridružiš kakemu srednješolskemu orkestru, tako kot jaz, saj jim ponavadi kar manjka glasbenikov, vsaj za tiste končne nastope – če si iz Lj, najbrž tudi tam imate še več takih orkestrov, kaj?
No, kakorkoli, obema želim lepe praznike in še veliko lepih glasbenih trenutkov, pa da bi kdaj pa kdaj le še vzela instrument v roke, vsaj tako za svojo dušo! Ha, ha, jaz pa te dneve “morim” domače z raznimi božičnimi skladbicami na violini… :-))

Lp, Maja

Nisem iz Lj, sam študitam tam. Sem iz Velenja. Kje pa igraš potem v orkestru?

Igram v Mb, a kolikor vem, imate v Velenju tudi dobro GŠ, pa menda nameravajo tam celo akademijo ustanovit, kjer naj bi poučevala asistentka Igorja Ozima (kako leto ali dve nazaj sem šla poslušat na velenjsko GŠ koncert Ozimovih najboljših študentov), tako da, mogoče pa se ti še ponudijo kake priložnosti:-), pozanimaj se!
Lp, maja

Ja, sej mi je že rekla profesorca naj se nazaj vpišem, čist je bla vesela, da bi jst spet igrala, sam je problem, da mam trenutno tolk dela na faksu, ker se pripravljam na magisterij, da bom sploh sprejeta nekam čist drugam, pa zahteva čas in denar, tako da mi je mal težko… Zato bi rabila sam inštrument, pa bi se sama učila, šla bi pa kdaj na kake individualne ure. Sam OK, sej še sam ene pol leta, pol se bo vse uredilo upam… Ja, glasbena šola je pa res za pohvalit. Res dobri profesorji, tud poletne šole so bile (men se zdi da je mel celo Igor Ozim poletno violinsko šolo) , na srednjo glasbeno pa še Ljubljančani hodijo raj sem. Mam lepe spomine na te stare čase…

A ti si srednjo glasbeno končala ali kako? Kdo pa te je učil, če ni skrivnost? (no, jaz poznam tako in tako samo tisti dve iz MB, ki učita tam)
In a mogoče veš, glede na to, da se ukvarjaš z glasbo, kje se na internetu da dobit kake fajn note (za sprintat po možnosti, in brezplačne) ali pa midi file? No, jaz poznam in največ uporabljam Classical archives, ki je sicer super, a vsega pa le ni tam, zato bi mi prav prišla kdaj še kaka dodatna stran, tako da, če veš še kak fajn naslov za klasično glasbo, se priporočam!
Lp, Maja

Maja, malce z zamudo, če boš tole še prebrala: jaz sem do sedaj največ klasične glasbe našla na http://www.karadar.com.

LP, M

Hvala, Miš! 🙂

Klasika.. geniji!
Poslušam vse, res vse, trenutno pa mi je najbližje Čajkovski (mnenje se spreminja…)

So tudi fini novejši, zlasti Poljaki; jaz imam rada zlasti Szymanskega, le da sem se morala zelo trudit, da sem ga kupila prek interneta. Pa Arvo Part, mislim, da je iz Litve ali Latvije, nisem prepričana. Ja, Aldo Kumar je tudi meni všeč …

New Report

Close