mnenje prosim
No, digitalca doma še nimamo, zato se bolj malo spoznamo na vse skupaj. Kupiti ga sicer nameravamo okoli božiča, ker takrat pač taki bolj “popularni” elektroniki cene močno padejo. Ampak danes pa sem v enem (nemškem) katalogu oz. reklami zasledila en digitalec, ki se mi ne zdi napačen… pa bi rada še drugo mnenje, preden začnem težit, da ga gremo iskat…
Torej: gre za Olympus C-720 Ultra zoom digitalni fotoaparat, pri katerem piše, da ima 8x optični zoom, 3x digitalni zoom (so me že podučili, da je boljše več optičnega kot digitalnega zooma), 3,0 M pixlov, 1,5” barvni TFT-LCD zaslon, “Programmautomatik”, 4 “Motivprogramme”, “Pixelzapping” (karkoli že to je?) in video-izhod (USB priključka nima oz. ne piše, da bi ga imel). Cena bi bila okoli 65 tisoč (približno).
Naj še povem, da bi bila prva taka stvar doma in da nismo ravno neki “zahtevni” fotografi – imeli bi ga pač za čisto domačo uporabo… A je vreden denarja oz. ali mu kaj manjka… Skratka: mnenja prosim…
Lp, mishika
Ko je prišel ta aparat prvič na trg (spomladi 2002) je bil kar mala senzacija. Cenjen proizvajalec in močan zoom za relativno malo denarja. Za snemanje pri zadostni svetlobi (zunaj) ni nikakršnih problemov, večji so pri uporabi zooma v temnejših (zaprtih) prostorih, saj ima pri tem aparat kar nekaj težav s fokusiranjem. Nekateri mu očitajo tudi počasnost sprožitve. Ampak to je pač treba vzeti v račun.
Aparat je, prodajno gledano, že “ad acta”, od tu njegova nizka cena. Očitno gre za neko čiščenje starih zalog. V tem rangu je namreč Olympus jeseni 2002 predstavil model 730, letos spomladi pa že model 740.
Če ti ne pomeni veliko, da kupiš nekaj sodobnega, ampak rabiš soliden aparat za več kot odlično ceno, potem o nakupu ne pomišljaj, ampak pohiti, preden jih zmanjka. Za tak denar namreč nikjer ne boš našla kaj tako kvalitetnega. Cene novih modelov primerljivega razreda so kar do 2x višje.
Če pa si bolj ziheraške sorte, pa malo razmisli, kje ga boš servisirala (če bo kupljen v nemčiji) in kako je z razpoložljivostjo rezervnih delov za aparat, ki ni več v proizvodnji. Znano dejstvo je, da se digitalci v primerjavi s kalsičnimi kamerami relativno pogosto kvarijo.
Po moje najbolje da vlečeš slamico, ali mečeš kocko :)))
Najlepša hvala za odgovore. Ja, se mi je zdelo, da je cena več kot ugodna… Kar se servisiranja tiče, me zaenkrat ne skrbi – recimo, da se ne bo kvaril ;). Bo pa zgolj za domačo uporabo in ne neke “umetniške” fotografije, tako da najnovejši modeli že apriori odpadejo. Toliko, da lahko sorodnikom po mailu nove slike pošiljam 😉 :)))))))).
Lp, mishika
S tem digitalcem sem nekajkrat fotografiral in nisem bil prevec zadovoljen. Njegova glavna pomanjkljivost je, da iskalo ni opticno, pac pa je v njem manjsi LCD zasloncek. To me moti zaradi 2 stvari:
– poraba baterij je vecja,
– zakasnitev je ogromna (po mojih meritvah 2-3s).
Digitalci imajo ze sami po sebi vecjo zakasnitev (cas od trenutka, ko ti pritisnes na sprozilec in do trenutka, ko nastane fotka), LCD iskalo ta cas zgolj podaljsuje.
V praksi to pomeni, da bos npr. slikala svojega sinka, kako teka po sobi in ga bos v iskalu lepo videla, ko pa bo aparat sprozil, bo tvoj sinko ze na drugem koncu sobe, na fotki pa bo le tepih.
Ce nameravas slikati loncnice, je to razmisljanje seveda brezpredmetno.
Glede kvarjenja pa se moja izkusnja: Leto in nekaj mesecev sem uporabljal Olympus C300Z in se ni nikoli pokvaril.
LP
Rado
Samo da dodam nekaj glede kvarjenja. Opažam namreč, da ima večina napačno mišljenje o digitalnih fotoaparatih.
V službi imamo Canon S10. V uporabi je skoraj vsak dan, v vsakem vremenu, v vročini (tudi 50°C) in mrazu, pa ni v vseh dveh letih in pol niti enkrat odpovedal. Je že kar precej obtolčen, tudi LCD ima že kar nekaj prask, a slike so še vedno dobre in vse deluje kot je treba.